Fotball VM som arrangeres i Qatar, er det dyreste noensinne. FOTO: Matt Kieffer (CC BY-SA 2.0) Matt Kieffer (CC BY-SA 2.0)

Fotball VM i Qatar

Det er fotball VM i Qatar. Men er det forskjell mellom VM i Qatar og andre VM som har vært?
Søndag, 27 november, 2022 - 22:43

Fotball VM i Qatar er et betent tema for mange etter at de i 2010 ble tildelt fotball VM i 2022 av Fifa. I følge Amnesty, så har hundretusener av migrantarbeidere møtt mennskerettighetsbrudd, mens de har bygget  infrastruktur som er nødvendig for å arrangere verdensmesterskapet. Som for eksempel stadioner, hotel og transport.

– Man må respektere reglene

Det kom kritikk da det ble anonsert at det ikke skulle serverees alkoldrikker til fotballstadioner. Men at man kan kjøpe alkoholfrie drikker. FIFA skrev på twitter at de skal fokusere på salg av alkohol på Fifa Fan - festival og andre fan - destinasjoner og tillate steder for salg av det.

“Following discussions between the host country and FIFA, we have agreed to focus the sale of alcoholic beverages to the FIFA Fan Festival, other fan destinations and permitted locations.  (….) The beer tents in the area of ​​the stadiums are removed” skriver Fifa på Twitter.

Ole Lunnan Aass fra Oslo sier at de største forskjellene han merker mellom fotball VM i Qatar og andre VM, er at man må tilpasse seg landet man har VM i enda mer.


Ole Lunnan Aass heier på Serbia. Foto: Oliver B. Ivanowitz

– Man må tilpasse seg mye mer til kulturen og reglene i landet, i forhold til da det var VM i Russland, som også er et ganske autoritært land. Så det er det enda flere restriskjoner i Qatar.  Men man må respektere Qatar sine regler, og det viser også at de tar reglene mer seriøse nå, forteler Aass

 

 

 

Kristian Benasic fra Oslo forteller at det er deres land og man må følge reglene i det landet man er i.


kristian Benasic heier på Kroatia. Foto: Oliver B. Ivanowitz

– Man må følge reglene i det landet man er i. Når det gjelder at de var mye frem og tilbake på alkoholsalget, så var det veldig unødvendig å si i siste liten at de velger å ikke selge det. Men igjen, deres land og deres regler. Forteller Benasic.

 

 

 

 

 

 

Aass forteller at han tror at fotball VM kan funke med de reglene som er i VM i Qatar i år, men ikke noe lenger enn det. 

– Det vil ikke funke på de neste VM, på grunn av at det er ulike grupper mennesker som blir ekskludert, som for eksempel LGBTQ, forteller Aass.

Ukomfortabelt for andre

Aass tror at årsaken til at folk kanskje ikke er så komfortabel med å snakke om det er kanskje fordi, det er snakk om LGBTQ og religiøse regler. 

Benasic sier at han er enig med Aass.

– Jeg tror det kan være ukomfertabelt å snakke om det fordi, de i Qatar har egne meninger rundt LGBTQ, forteller Benasic.

 

Ikke fornøyd med FIFA

Til spørsmålet om hva de synes om at fotball VM arrangeres i Qatar så svarer Aass og Benasic:

– Jeg tenker det viser Fifa sin korrupsjon og at de ikke bryr seg om mennskerettigheter, forteller Aass

– Når det kommer til menneskerettigheter, så er det negativt. Men det er fotball, og jeg vil se på fotball, forteller Benasic.

 

– Jeg vil at Messi skal vinne

– Jeg heier på Serbia, men vil at Argentina skal vinne fordi da vinner Messi, på grunn av at han ikke har vunnet VM før, forteller Aass.

– Jeg heier på Kroatia siden jeg er Kroater. Men jeg heier også på Saudi - Arabia, fordi de er et underdog land som spiller veldig bra. I forhold til mange andre land man forventer skal gjøre det bra, forteller Benasic.

 

Emneord: