Her blir det helt mørkt etter kl.22 og frem til sola står opp. Foto: Synne Folstad Moen

Fram med hodelykta!

Fra mandag 21.november er det 4,5timer mindre med lys i lysløypene.
Søndag, 27 november, 2022 - 15:11

Bymiljøetaten satte i gang tiltaket om å skru av lysene i lysløypene en time tidligere enn normalt, altså kl 22. Det vil heller ikke bli satt på lys på morgenen. Tiltaket skal gjelde hele vinteren. 

Selv om strømprisen er lav akkurat nå, forventer Bymiljøetaten at de vil øke igjen utover vinteren, de har derfor behov for å kutte ned på kostnader. Dette sier etatsdirektør i Bymiljøetaten Gerd Robsahm Kjørven i en pressemelding. 

– Vi menter det er viktigst å ha lyset på ettermiddag og kveld, da løypene blant annet brukes av mange barn og unge. De litt eldre som benytter løypene sent på kvelden kan ta frem hodelykten, presiserer Kjørven i pressemeldingen.

I en mail skriver Bymiljøetatens pressevakt at det er gjort vurderinger av to ulike alternativer. Å redusere belysning i alle lysløyper, eller slukke lysene helt i enkelte løyper. De kom fram til at det er vanskelig å velge ut enkelte løyper som ikke skulle få lys i det hele tatt, da alle løypene er godt brukt. De mener det er få som bruker løypene etter kl 22 på kvelden, og på morgenen, så det ble vurdert som minst ulempe å redusere belysning i alle løypene. I tillegg sier de at det er noe mer besparelse på å redusere belysningen i alle, kontra å kutte lyset helt i enkelte løyper. 

Ser ikke vitsen

Skifluenser Nils Hovelsrud er en hyppig skigåer og går ofte på ski fra Frogneseteren til Ullevålseter. Han syns det er trist at de har slukket lysene i lysløypa på morgenen. 

– Jeg bruker lysløypene veldig mye på morgenen, det har jeg gjort i flere år. Og fikk en veldig overraskelse at det var mørkt, sier han.

Hovelsrud var torsdag morgen oppe ved Frogneseteren kl.07.30. Da så han at mye av byen var opplyst. Han syns at de kunne beholde lyset i marka og heller kuttet litt av lyset i byen. Hovelsrud ser ikke helt poenget i å spare den ene timen med lys på kvelden og skulle gjerne visst hva kommunen faktisk sparer på dette tiltaket.

– Marka burde bevares, den skal man ikke røre. Markagrensa bør også gjelde belysning. Den lysbryteren rører man ikke, mener skigåeren.

Hovelsrud hadde tidligere sendt en e-post til ordfører Marianne Borgen, og fått svar om at de gjerne ville unngå å sette i gang dette tiltaket. Likevel kom det melding fra Bymiljøetaten at det skulle være besparelser og de ville slukke lyset i marka.

– Det er spesielt å slukke disse få lyktestolpene. Jeg syns det er litt trist, ser ikke at de få timene skal være noe vits i, sier han.


Nils Hovelsrud er ofte i marka på morgenen. Foto: Privat

Heldigvis snø

Skifluenseren sier han ofte er alene i marka på morgenen, og at han da liker å se de nypreppede løypene under lyset. De er vanskelige å se nå. Bymiljøetaten har rådet de eldre som benytter seg av lysløypene utenfor tiden det er lys til å bruke hodelykt. 

– Jeg har kjøpt inn hodelykt, men det morsomme er at klokken halv åtte lyser snøen så mye opp at man trenger den ikke. Så på grunn av snøen ble det veldig hyggelig sier Hovelsrud.

Likevel hadde det vært veldig mørkt hvis det ikke hadde vært for snøen, så han håper at den holder fremover. 

Hadde brukt det mindre

En av Sognsvanns turgåere er Anders Kvarstein. Han pleier å gå tur med hunden Lucky rundt tre ganger i uken. Han føler seg egentlig ikke så veldig truffet av det nye tiltaket, da han ikke går turer så sent på kvelden og tidlig på morgenen. 


Anders Kvarstein og hunden Lucky tar kveldsturen rundt Sognsvann. Foto: Synne Folstad Moen

– Jeg er ikke her i den tiden det er mørkt, det er som regel i 19tiden vi pleier å gå lengre turer sier han.

Kvarstein føler seg ikke avhengig av lyset, men syns det er veldig behagelig at det er på når han går tur. Han nevner at en sjelden gang pleier han å gå med lommelykt, men det er ikke ofte. Likevel er han glad lysene er på.

– Jeg hadde nok brukt det mindre hvis ikke, sier Kvarstein.

Hunden Lucky bryr seg heller ikke stort om lyset, hun løper løpsk rundt uansett. 

Emneord: 
Tags: