TYNT SNØLAG: Siden det ikke er så mye snø enda, har Leo Landrø valgt et par ski han ikke er så redd for. Foto: Fredrik Ouren Jostad

– Jeg ville kanskje ikke tatt frem de nyeste skiene

Snøværet har kommet til deler av Oslo og det får mange til å ville ta frem skiene, men da må man ut av sentrum og opp i høyden.
Torsdag, 24 november, 2022 - 17:48

Med snøværet som har kommet til Oslo de seneste dagene, benytter mange seg av sjansen til å teste skiene for første gang denne sesongen. 

– Dersom man vil teste sesongens første snø, bør man opp i marka eller litt ut av byen. Man må litt opp i høyden rett og slett, sier vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt.

Kalde nok temperaturer til snøproduksjon for Tryvann skisenter og Holmenkollen hoppbakke, samt nok natursnø til å preparere langrennsløypene gjør at vi kommer et skritt nærmere vinteren. 


NYSNØ: Holmenkollen hoppbakke var dekket i nysnø onsdag ettermiddag, det var ingen hoppere i sikte. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Enkelte steder i Oslo er det allerede preparerte langrennsløyper, og snøkanonene går for fullt i Tryvann. Til helgen skal Skimore Oslo åpne én skibakke. det kommer frem i en pressemelding fra Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner.

Selvom man må vente litt til før man kan sette seg i stolheisen og spenne på seg de fineste skiene sine, har Journalen vært i kontakt med personer som allerede har vært ute og testet skiene i Oslo for første gang denne sesongen.

– Jeg måtte bare prøve

Leo Landrø (17) er fra Gol, men bor på Høybråten og er elev ved Wang toppidrettsgymnas i Lørenskog, der han satser stort på idretten Freeski (også kalt jibbing). 


IVRIG JIBBER: Landrø er en ekte “jibber” og testet nylig sesongens første snø. Foto: Fredrik Ouren Jostad

I motsetning til mange andre som går på langrenn, trives Landrø best opp ned i lufta. Gjerne tre ganger også. 

– Det er en idrett som krever mye snø dersom man skal gjøre store triks. Nå måtte jeg bare prøve skiene for å kjenne på skifølelsen, forteller Landrø.

Hvordan er det å kjøre ski når det er så lite snø?

– Jeg ville kanskje ikke valgt de nyeste skiene jeg har. Det er helt klart morsommere når man har tilgang på heis og store hopp, men man trenger ikke stort mer enn et plastikk/metallrør (såkalte rails) i hagen for å ha det gøy med twintipski, sier Landrø.


LUFTIGE SVEV: Landrø gleder seg til å hoppe på store hopp. Her gjør han en cork 720 tailgrab på et stillashopp i Sveits tidligere i høst. Foto: Freeskilandslaget

Foretrekker å være festet til bakken

Atle Rømo er en ivrig skiløper med stor kjærlighet for Lillomarka, og melder til Journalen at han har vært ute og tatt sesongens første stavtak. I motsetning til Landrø, trives han best i langrennsløypene.

– Første tak i Lillomarka, mykt i kantene og godt tråkka på midten. Bymiljøetatens innsats med å preparere løypa på morgenen ga et fint underlag, i løpet av dagen fylte løypene seg opp med enda mer snø, sier Atle Rømo.


MENNESKESKAPTE SPOR: Slik så det ut da Atle Rømo var ute i skisporet onsdag kveld. Foto: Privat

Videre forteller han at det var mange mennesker ute og testet den nye snøen. Menneskeskapte spor utfordrer folkets rustne skiteknikk og får alle til å skjerpe sansene. Ute på sidene fikk flere som hadde lagt voks under skia litt trøbbel med kladder, mens det i midten var godt feste med ganske myk voks.

– Man fikk godt feste med stavene også, sier den ivrige skigåeren.


PÅ TUR: Et kaldt og snølagt skjegg stopper ikke Atle fra en kveldstur i Lillomarka. Foto: Privat

– Folk smilte og hilste ute i marka, dette hadde folk ventet på. For å spare til bart og vente på skiføre er vel det folk gjør i november, mener Rømo som selv har spart en stund.

Tror snøen blir liggende

Meteorolog Håkon Mjelstad forteller at han tror snøen blir liggende i høyden.

– Det ser ut til at det blir litt varmere til helgen, men det er såpass kortvarig, så det er nok ingen fare for at all snøen smelter bort. Etter helgen er det også meldt mer snøvær i høyden.

Mjelstad forteller videre at ingen trenger å legge bort skiene, så lenge man drar litt opp i høyden eller ut av byen.


HELT BART: Skal man finne fram skiene, må man opp i høyden. Her er Oslo sentrum onsdag ettermiddag. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Hvor mange høydemeter må man dra for å kjenne på snøen?

– Man må nok opp noen hundre meter, jeg vil anta at grensa for greie snøforhold er på rundt 200-300 meter, sier meteorologen.

Han anbefaler alle å ta seg en tur ut og nyte den nye snøen.