Er studentkontoen slunken, kan du kjøpe én gulrot, i stedet for en hel kilo. FOTO: Gudrun Askestad

Hvorfor satses det så lite på økologisk mat?

I Norge er under fem prosent av jordbruksarealet økologisk, mens det i Sverige allerede i 2017 utgjorde 19 prosent.
Fredag, 4 november, 2022 - 13:48

Sverige har som mål at 30 % av jordbruksarealet skal være økologisk innen 2030. Dessuten har de som mål at 60 % av maten som serveres av offentlige kjøkken er økologisk. Hvorfor er ikke Norge med på denne utviklingen? 

Du kan lese mer om dette på denne nettsiden. 


Elisabeth Tollisen, innehaver av Mølleren Sylvia, må ofte handle varer fra Sverige, da det produseres lite økologisk mat i Norge. FOTO: 

 

Løsvektsparadis

Et steinkast unna OsloMet ligger den økologiske landhandelen Mølleren Sylvia. Her kan man stort sett velge akkurat hvor mye du vil kjøpe av en vare, og man slipper å ta med seg masse plast og unødvendig emballasje hjem. 

Innehaver Elisabeth Tollisen sier de har klart å holde prisene uforandret, samtidig som store deler av matvarebransjen har økt prisene. 

Hun stiller seg undrende til mangelen på satsning på økologisk mat i Norge til sammenligning med sine skandinaviske naboland. 

 

Reproduksjon til besvær 

— Norske menn har den dårligste sædkvaliteten i Europa, og det tror jeg kan ha sammenheng med hva vi får i oss gjennom maten, sier hun.  

I sin bok Spermageddon, peker Niels C. Geelmuyden på både sprøytemidler og kunstgjødsel brukt i konvensjonelt jordbruk, som mulig årsak til drastisk fall i sædkvaliteten de senere år. 

Du kan lese mer om temaet i Harvest Magazine. 


Sverige satser på økologisk matproduksjon. FOTO:

I bakleksa

Så hvorfor henger vi etter i Norge? Da statskanalen NRK i Folkeopplysningen i 2016, tok for seg økologisk landbruk, kom Andreas Wahl med denne konklusjonen: 

— Det er lite som tyder på at økologisk er sunnere eller tryggere for oss.

I septemer i år, kom Folkeopplysningen med episoden “Gift”. Igjen blir det hevdet at økologiske matvarer ikke har noen helsegevinster sammenlignet med matvarer fra konvensjonelt landbruk. 

Hva er den beste forskningen?

I en e-post svarer Andreas Wahl Journalen på hvorvidt han tror Folkeopplysningen påvirker forbrukerne til å kjøpe mindre økologisk:

— Jeg mener folk fortjener å få vite hva den beste forskningen på området sier, før de tar selvstendige valg, skriver han. 

 


Spis hele regnbuen, sies det. FOTO: