Fotballen har en enorm rekkevidde som nå skal brukes til å fremme bærekraft. Logo: Æra/Norsk Toppfotball

Nytt samarbeid sparkes i gang

Norge er pilot når FN for første gang skal samarbeide med fotballen.
Torsdag, 3 november, 2022 - 09:57


Andreas Kalleberg er Design Director og Partner i Æra strategi og innovasjon. Foto: Privat

I 2023 lanseres “football for the goals”. Det er et bærekraftprosjekt hvor FN skal samarbeide med fotballen.

– Vi har et mål om å ta ned 50% utslipp innenfor Eliteserien og Toppserien, sier Andreas Kalleberg som jobber i Æra. De skal hjelpe fotballen med å drive dette prosjektet. 

Et tiltak som allerede er blitt gjort, er å skru på flomlysene/lyskasterne 45 minutter før kampstart. Tidligere ble det skrudd på to timer før.  

Fokus på bærekraft

Vålerenga fotball har et ønske om å fokusere mer på bærekraft. Blandt annet utreder de bruk av solceller på stadiontaket, hvordan klubben og supporterne kan reise mer miljøvennelig, samtidig som de jobber med å forbedre avfallshåndteringen, forteller Lars Eirik Eggen som er Vålerenga sin projektleder innenfor bærekraft. 

– Vi har ganske dårlig tid, vil vi ha en planet som vi kan gi videre til flere generasjoner så vi må prøve å nå mange på kort tid. 

Han forteller at fotballen er i en unik posisjon til å spre budskapet ut til alle. Norge har dermed en stor internasjonal jobb de må gjøre. I den forstand at de må fylle projektet med nok mening, løsninger og verktøy, sånn at flere land etter hvert kan gjøre det samme. Mye av arbeidet går ut på å synliggjøre det som allerede blir gjort. 

Ikke bare miljø

–Bærekraft kan også handle om lokalsamfunn, Sier Kalleberg

Fns bærekraftsmål bygger ikke bare på miljø. De skal blandt annet legge vekt på kvinnenes plass i fotballen. Samtidig er det viktig å legge vekt på at fotballen er en arbeidsplass.


Lars Eirik Eggen forteller at Vålerenga ønsker å sette mer fokus på miljø. Foto: Privat

Vålerenga har har for eksempel et arbeidstreningsprogram, jobbsjansen, som handler om å inkludere de som har falt utenfor. De har også noe som heter “ung leder” som skal lære opp ungdom til å bli gode ledere.

Løfter fotballen

– Jeg syns “football for the goals” er et veldig bra konsept fordi det er med å systematisere det arbeidet som gjøres innenfor fotballen, forklarer Eggen. 

Han forteller videre at mange forskjellig klubber har gjort ulike tiltak, men kanskje ikke helt har sett hvilken effekt det har. 

–Dette projektet er egentlig med på å løfte hele fotballen og fokuset på hvordan fotballen kan være et virkemiddel til å gjøre gode tiltak.

Fotballen betyr mye for mange, og derfor er det viktig å gå forran som rollemodeller og vise at man har fokus på bærekraftsmålene og at man vil gjøre en forskjell, avslutter Eggen

Hør radiosaken om “Football for the goals” her:

Emneord: