ENGLANDFAN: Student Hanne Vege (25) gleder seg til eksamensperioden er over så hun kan følge med på England igjen. Foto: Julie Solvin Jacobsen

Studentene boikotter ikke VM

Engasjementet til årets VM er ikke på topp, men det stopper ikke studentene ved OsloMet med å få med seg kampene i det kontroversielle mesterskapet.
Mandag, 28 november, 2022 - 22:09

Under vanlige omstendigheter spilles VM på sommerårstiden. I juli har folk ofte fri, og VM-titting blir sett på som en sosial sammenkomst ute med storskjerm. 

I år er VM på vinteren. Mesterskapet spilles i Qatar, hvor homofili er ulovlig og hvor flere arbeidere har dødd under konstruksjonen av stadionene. 

Journalen gikk rundt på OsloMet og snakket med studentene om hvordan de forholdt seg til boikott av årets VM.

– Jeg er ikke interessert men kjæresten min er, han er helt fotballgal, forteller stipendiatstudent Line Gaundal (32) til Journalen.

Gaundal beskriver årets VM som korrupt, men sier at kjæresten likevel ser på.

– Han ser mindre på VM nå enn han har gjort tidligere. Han har jo tanker om situasjonen der, men fordi han er fotballgal så tror jeg ikke at han klarer å boikotte, forteller Gaundal. 

– Ser kun på England

Nesten én av fem boikotter VM blant den norske befolkningen, skrev VG tidligere i november. Hos studentene Journalen prater med er ikke et 100 % boikott et alternativ.

– Når jeg er ferdig på eksamen på onsdag skal jeg kun se på England sine kamper. Det er de jeg kjenner mest til, da jeg følger med på Premiere league, opplyser student Hanne Vege (25) til Journalen. 

– Hadde du sett mindre på VM om det var en annen vertsnasjon? 

– Ja kanskje. Jeg er ikke veldig fotballinteressert, men jeg hadde kanskje sett på rundt halvparten av alle kampene under andre omstendigheter. Nå holder jeg meg kun til ett lag i stedet, forklarer Vege.


SMUGTITTER: Student Martin Ellevold (28) har fått med seg kamper til tross for å ikke eie TV. Foto: Julie Solvin Jacobsen

– Heller mot boikott

Noe som går igjen blant svarene til studentene, er at man tilfeldigvis ser på en kamp når man går inn på en pub, befinner seg på skolen eller er på besøk hjemme hos noen.

Student Martin Ellevold (28) har selv sett på kamper, til tross for å ikke engang eie en TV. 

– Om jeg boikotter VM eller ikke er litt vanskelig å ta stilling til, da jeg ikke har TV og ikke ser på kanaler. Men når jeg har vært på skolen og det har stått på, har jeg sett på, forteller Ellevold.

– Hva hadde du svart om du måtte svare? 

– Tja, boikott og boikott. Jeg heller mot boikott ja, jeg støtter ikke regime, sier Ellevold til Journalen.