Gianni Infantino har fått mye kritikk etter sin "I feel" tale. Foto: Présidence de la République du Bénin (CC BY-NC-ND 2.0 Flickr)

Konflikt mellom sport og menneskerettigheter

FIFA president Gianni Infantino har mottatt mye kritikk etter sin kontroversielle «I feel»-tale. Lederen for FRI mener forsøket viser total mangel på respekt og forståelse.
Fredag, 25 november, 2022 - 14:32

Dagen før VM i Qatar holdt FIFA president Gianni Infantino det som i ettertid har blitt omtalt som en kontroversiell tale. Presidenten kom blant annet med uttalelser som «Jeg føler meg funksjonshemmet» og «Jeg føler meg homofil». Professor Hans Erik Næss tror det hele var et mislykket forsøk på å si at han er en del av folket.

— Han forsøker vel å si at han er en av folket og han jobber for deres beste. Men det han gjør, tyder jo på det motsatte. Han har jo for eksempel nektet lagkapteiner å bruke regnbuefargede armbånd i kamper, sier Næss.

— Mangel på forståelse

Leder for Fri (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) Inge Alexander Gjestvang mener Infantinos forsøk på å snakke om mangfold heller viser FIFA presidentens manglende forståelse.

— Infantinos forsøk på å snakke om mangfold ble en flau demonstrasjon av en total mangel på forståelse og respekt for minoritetstematikk og grunnleggende menneskerettigheter, sier Gjestvang.

Han legger til at tildelingen av VM viser at pengene rår, og at menneskerettigheter kan plasseres i baksetet så lenge man får et mesterskap på flotte arenaer.


Leder i Foreningen FRI Inge Alexander Gjestvang er kritisk til FIFA sin håndtering av VM. Foto: Foreningen FRI

— Umulig å skille

Om idrett og politikk burde kombineres er et spørsmål som har blitt tatt opp ved flere anledninger etter at Qatar ble tildelt VM. Diskusjonene har vært enda mer tydelige i media etter at det ble avdekket hvilke forhold migrantarbeidene jobbet under for å bygge kamparenaene. Hans Erik Næss tror det er umulig å skille sport og politikk og sier at dette er noe som blandes uansett.

— Idrett og politikk blandes uansett. Selv om det er forskjell på hva som markeres og hvordan det gjøres, er idrettsarrangementer av denne størrelsen så innvevd i politikk og business at det å tro noe annet er en illusjon.

Næss mener at FIFA burde utnyttet denne muligheten til å starte en dialog mellom partene istedenfor å hindre lag å vise støtte til blant annet LGBTQ+ samfunnet.

— I stedet for å hindre støttemarkeringer kunne FIFA tilrettelagt for dialog mellom partene de ser for seg kan bli provosert av markeringene, sier Næss.

Inge Alexander Gjestvang mener det er umulig å skille sport og politikk fra hverandre, og mener at utøvernes ytringsfrihet ikke forsvinner selv om de tar på seg en landslagsdrakt.

— Det er umulig å fristille sport og politikk fra hverandre, utøvere er representanter for sine land og deres ytringsfrihet forsvinner ikke selv om de stiller i landslagsdrakt, sier Gjestvang.

Han legger også til at grunnleggende menneskerettigheter er noe vi aldri kan eller bør velge bort, og det er flaut å se hvordan FIFA ilegger sportslige sanksjoner for spillere og lag som ønsker å vise støtte. 

Når lysene slukkes

Næss mener Qatar har gjort det som mange andre vertsnasjoner har gjort før dem.

— De prøver å fremstille seg så bra som mulig. Men på grunn av den shady tildelingsprosessen har kritikken mot Qatar blitt sterkere enn for eksempel kritikken rettet mot VM i Sør-Afrika og VM i Russland, som begge hadde hver sine problemer å svare for når det gjaldt menneskerettigheter, sier Næss. 

Gjestvang poengterer at Qatar ikke har klart å følge opp løftene de ga før mesterskapet, og tror det kan bli verre når mesterskapet er over i desember.

— Qatar lovet å ikke forfølge skeive tilreisende eller folk som brukte regnbuen som symbol, men de siste dagene har vist at journalister og andre som har iført seg det mye omtalte kapteinsbindet har fått tilsnakk og beskjed om å ta det av. Vi er bekymret for hva som vil skje med den skeive delen av befolkningen etter mesterskapet, med tanke på hva slags flomlys som nå rettes mot dem. Når lysene slukkes vil nok situasjonen bli enda mer utfordrende for de som til nå har levd under radaren, sier Gjestvang. 

— Blir for dumt


Ser likheter mellom VM i Qatar og tidligere mesterskap. Foto: Kristiania

Næss påpeker at FIFA har vært feige etter at mesterskapet startet, spesielt med tanke på menneskerettigheter.

— VM burde aldri vært gitt til Qatar. Men når det først ble sånn bør FIFA i det minste overholde sine egne vedtak om å støtte menneskerettighetene. Det blir for dumt når Infantino ber folk holder seg til fotball under VM, mens FIFA samtidig har laget tildelingskriterier for kommende mesterskap som skal beskytte menneskerettighetene, avslutter Næss.