VAR-dommere forbereder seg til kamp. Foto: Bendik Rise

Kan dømme Eliteserien fra Oslo

Videodømming har kommet til Norge. Bare FIFAs godkjennelse står igjen før hjelpemiddelet innføres i Eliteserien.
Mandag, 23 januar, 2023 - 13:24

– Jeg er veldig spent.

I sjette etasje i Holbergs gate 21 sitter dommerne klare før kampen mellom Drøbak-Frogn og Kolbotn. Det nye hjelpemiddelet som kalles Video Assistant Referee, eller VAR, skal testes. Rundt seg har de 56 skjermer som skal hjelpe dem å ta riktige avgjørelser i den kommende Eliteserie-sesongen. Spenningen er til å ta og føle på før dommerne skal gjennom en full kamp som dommer i det de kaller VAR-rommet.

– Hører du hvis jeg ikke trykker inn knappen?

Hva er VAR?

  • Står for Video Assistant Referee.
  • Ble brukt første gang i 2016.
  • Skal hjelpe dommerne å ta riktig beslutning.
  • Et team på tre personer per kamp.
  • Har base i Oslo.

Den ene videodommeren prøver å snakke til dommerne ute på arenaen uten å holde inne mikrofonknappen.

– Hører du meg nå? Nei? Bra.

Dommerne i VAR-rommet fortsetter å teste tilkoblingen mellom dem og dommerne på arenaen.

– Hørte de deg?

– Ja! Magnus svarte i hvert fall.

– VAR er klar nå.

– God match!


VAR-teamet gjør seg klare til kamp. Foto: Bendik Rise

– Ingen overraskelse

VAR har kommet til Norge, fem sesongen etter at Tyskland og Italia, som første nasjoner tok i bruk hjelpemiddelet i ligaen i 2017. Prosjektleder for innføringen, Knut Kristvang, tror ikke det var overraskende for noen at systemet skulle komme til Norge. Allerede i 2020 startet planleggingen av videodømming i Eliteserien.


Kristvang tror ikke det kom som en overraskelse på noen at VAR skulle bli en del av norsk fotball. Foto: Bendik Rise

– Vi er i rute. Vi følger programmet som FIFA har laget, og er nære på å få en approval, sier han og viser fram de splitter nye lokalene i Oslo.

I møterommet på andre siden av gangen skrur prosjektlederen på en stor TV-skjerm for å vise hvordan VAR fungerer. Teknologien sitter ikke helt, så presentasjonen av det nye verktøyet tas rett fra macen.

– Alt må fungere

Helgens testing er en del av sluttprosessen for å få godkjennelsen fra FIFA. Dette er den andre av totalt fire helger hvor verktøyet testes. Denne helgen skal en representant fra FIFA overvære testingen i Sarpsborg. I tillegg får de opptak av alle kampene.

Han lener seg over pulten og peker på PC-skjermen.

– FIFA setter kravene som vi må oppfylle. Mot slutten skal vi også kjøre en full test. Da må alt fungere for at det skal bli godkjent, sier prosjektlederen.


Knut Kristvang viser frem det nye VAR-rommet og forklarer de ulike rollene dommerne skal ha. Foto: Eirik Østmoløkken

Publikumsvennlig

I Eliteserien skal VAR fungere som et hjelpemiddel for dommerne. Kristvang håper også at publikum og TV-seerne skal få en bedre opplevelse med VAR, og at de ikke bare skal se en plakat som forteller at “nå sjekkes det”.

– Vi ønsker at publikum skal kunne se bilder av videodommerne, og se når dommeren går ut til monitoren. Når situasjonen er over, skal de få se video av situasjonen med slow motion, offsidelinjer og så videre, sier Kristvang og viser frem eksempler på hvordan teknologien skal brukes.


Knut Kristvang forklarer hvordan VAR skal fungere i Eliteserien. Foto: Bendik Rise

Skal ikke dømme fotballkamper

Det er lørdag formiddag og i VAR-rommet sitter teamet som skal overvære dagens første kamp. Persiennene er trukket for, men alle dataskjermene lyser opp rommet. Dommersjef Terje Hauge går rundt og følger med på de siste forberedelsene. Han er tydelig på hva dommerne skal gjøre og ikke skal gjøre.

– Protokollen på hva vi kan sjekke er klar, men det er mye i kampen vi ikke skal sjekke. VAR skal ikke dømme fotballkamper, sier Hauge.

Verktøyet kan kun brukes ved mål, straffesituasjoner, røde kort-situasjoner og identitetsfeil, for eksempel at dommer gir feil spiller rødt kort.


Terje Hauge forklarer hvordan VAR-teamet skal jobbe. I bakgrunnen følger dommerne nøye med på kampen. Foto: Eirik Østmoløkken

Kampstart nærmer seg, og dommere, teknologiansvarlige, media og en representant fra FIFA samler seg rundt skjermene. Lukten av kaffe sprer seg, og stemmene til dommerne overdøver hverandre.

Intervention er den store diskusjonen for oss. Altså at vi håndterer alle situasjoner konsekvent og likt. Det vi gjør på Lerkendal, må vi også gjøre i Sarpsborg, forklarer dommersjefen og ber om tålmodighet fra både publikum, spillere og TV-seere i de første rundene.

– Dommerne trenger hjelp

Introduksjonen av videodømming har skapt uenighet blant spillere, og ikke alle er like positive. 

– Jeg må innrømme at jeg er litt skeptisk til VAR, men jeg orker ikke å bruke mye energi på det. Men vi kan jo håpe at det blir færre feil, sier Branns kaptein Sivert Heltne Nilsen.

Vikings Kristoffer Løkberg er mer optimistisk.

– Personlig er jeg positiv. Dommerne trenger hjelp til å fjerne de kampavgjørende feilene, og hjelpen får de med VAR, selv om heller ikke det blir feilfritt, sier Løkberg.


Eliteserieprofilene Sivert Heltne Nilsen (t.v.) og Kristoffer Løkberg (i blå) er uenige om innføringen av VAR. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen

Tiden en kritisk faktor

Selv om spillerne er uenige om introduksjonen av videodømmingen, er begge likevel bekymret for den samme faktoren, nemlig tidsbruken.

– Vi får bare håpe at man klarer å bruke relativt kort tid på avgjørelsene, sier Heltne Nilsen.

– Tidsbruken er veldig viktig, og det kan bli en utfordring, tror Løkberg.

– En kamp blir ikke avlyst eller utsatt på grunn av VAR.

Knut Kristvang

Både prosjektlederen og dommersjefen er enige i at tiden er en av de kritiske faktorene med innføringen av VAR. De tror også at det er det publikum er mest kritiske til, og håper at tidsbruk og tekniske problemer ikke blir en stor utfordring.

– Det var et strømbrudd på Aspmyra i fjor blant annet…

– Hvis vi får tekniske utfordringer, men kan gjennomføre kampen uten videodømming, så gjør vi det. En kamp blir ikke avlyst eller utsatt på grunn av VAR, forklarer han.

Godkjent gjennomføring

Når klokken slår 10.57 blir det stille i VAR-rommet. Alle unødvendige personer blir sendt ut, og det skal være fullt fokus på kampen. På en av skjermene ser vi de to lagene gjøre seg klare, mens de andre viser bilder fra ulike deler av banen.

Ved siden av skjermene ligger et tastatur, noen lydknapper og et par drikkeflasker. Dommersjef Hauge følger med fra andre siden av glassveggen som skiller lobbyen fra VAR-rommet. Han er avslappet og det virker som at alt fungerer som det skal.

Knappe to timer senere er kampen over. Stillingen ble 10-1 i favør Drøbak/Frogn, og dommer Sarah Zangeneh kommer smilende ut fra VAR-rommet. Hun har overvært kampen sammen med Jørgen Valstadsve og Jon Are Hellevangsdal. I likhet med dommersjef er Zangeneh veldig fornøyd med godt gjennomført test.

– Det var veldig spennende og tiden gikk veldig fort, sier Zangeneh.


VAR-dommer Sarah Zangeneh var fornøyd med testingen av VAR. Foto: Bendik Rise

Hun forteller at de måtte gripe inn allerede etter 20 minutter. Situasjonen hun snakker om var en offisidesituasjon der dommerne på banen annulerte et mål, fordi de trodde at målscoreren var lenger fremme enn forsvarspillerne. Videobildene viste noe annet, og avgjørelsen ble omgjort.

Etter kampen satt VAR-teamet og diskuterte andre situasjoner. Blant annet gikk de gjennom en handssituasjon de ikke grep inn på. De konkluderte med at videobildene ikke var tydelige nok til å gripe inn. Likevel mener prosjektleder Knut Kristvang at videodømming er kommet for å bli.

– Jeg har vanskelig for å se for meg noe annet, sier han.