Misjonssambandet, Batyr Nursen og Ine Marie Eriksen Søreide var invitert til å prate om årets World Watch List. Foto: Ingvild Karijord

Rekordhøy forfølgelse av kristne

– Trosfrihet henger sammen med andre rettigheter, sier Ine Marie Eriksen Søreide, leder i Utenriks- og forsvarskomiteen.
Onsdag, 18 januar, 2023 - 15:03

Onsdag ble World Watch List 2023 lansert. Lista, som misjonsorganisasjonen Åpne dører står bak, inneholder en kartlegging over landene med høyest forfølging av kristne. 

Over 360 millioner kristne lever i dag under høy forfølgelse på grunn av tro. Åpne Dører har laget World Watch List i tretti år, og sier at dette er de høyeste tallene som er målt siden de starta å lage rapporten.

– Dette er et spennende tema man ikke hører så mye om i nyhetene. Det viser et reelt verdensbilde, sier Silje Grendal som studerer utviklingsstudier ved Universitet i Oslo.


Studentene Silje Grendal og Phillip Nordby syns Åpne Dørers kartlegging av forfølgingen av kristne viser et reelt verdensbilde man ellers hører lite om. Foto: Ingvild Karijord

Forfulgt, fengslet og torturert

Batyr Nursen fra Turkmenistan var invitert til lanseringen for å fortelle om sine opplevelser fra hjemlandet som ligger på 26. plass på lista. Nursen kom som kvoteflyktning til Norge i 2001 etter å ha blitt forfulgt, fengslet og torturert for troen sin.


Etter Batyr Nursen slapp ut fra fengsel for å være kristen i Turkmenistan, rømte han til Norge. Foto: Ingvild Karijord

Turkmenistan

  • Var en del av Sovjetunionen fram til oppløsninga i 1991
  • Er i dag et diktatur som forbyr all opposisjon
  • 93 % av befolkningen er muslimer
  • 26. plass på World Watch List 2023

Kilde: Forente Nasjoner. (2022, 3.feb). Turkmenistan. Hentet 18. januar 2023 fra https://www.fn.no/Land/turkmenistan

I fengselet ble han utsatt for elektrosjokk og Stalins verste tortureringsmåter.

– Jeg syns det er viktig å gi et ansikt til saken, og at de som bor i frie land får høre fra en som faktisk har opplevd det, sier Nursen til Journalen.

Turkmeneren var blant de første i landet som konverterte til kristendom. I Koranen står det at det er fire bøker som er sendt fra Gud før Koranen, deriblant Evangeliet som ble åpenbart til profeten Jesus. Etter Sovjet-regimet begynte Nursen å lese det kristne evangeliet, og bestemte seg for å konvertere.

– Man finner ikke veien til frelse noen andre steder. Er den farlig, er det likevel den eneste veien, forteller han om det farlige valget han tok.

Henger sammen med andre rettigheter

Ine Marie Eriksen Søreide, leder i Utenriks- og forsvarskomiteen, syns rapporten gir interessante refleksjoner rundt flere temaer.


– Vi må tørre å bygge allianser selv om det er vanskelig med land vi i blant er uenig med, sier Ine Marie Eriksen Søreide, leder av Utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Ingvild Karijord

– Trosfrihet henger sammen med andre rettigheter. Faktorer som kriminalitet, fattigdom, svake landegrenser og ettervirkninger av pandemien er med på å gjøre at problemet vokser fortere, sier den tidligere utenriksministeren.

Hun peker spesielt ut straffefrihet som et enormt problem. Altså hvordan de som forfølger troende går ustraffet.

Åpne dører

– Det er viktig for oss at alt skal være verifiserbart. Flere av tallene er nok mye større i realiteten, sier Pål Brenne, regionsleder for Åpne Dører Østlandet.

Åpne Dører er en internasjonal, kristen misjonsorganisasjon som arbeider i over sytti land med forfølgingen av kristne. 

Brenne forteller at de har utviklet en metodikk for å lage den omfattende rapporten. Gjennom å undersøke privatliv, familieliv, lokalsamfunn, nasjonal styring, kirkeliv og vold i landene, blir 150 land målt og vurdert. 

I år er følgende land på topp fem:

1. Nord-Korea
2. Somalia
3. Jemen
4. Eritrea
5. Libya

Emneord: