Mobeen trenger den ekstra motivasjonen fra Startupsenteret når hobbyen skal bli mer seriøs. Foto: Hanna Haug

Latter som levebrød

Det nye Startupsenteret på Stovner skal hjelpe ungdom i gang med sine visjoner. Mobeen (20) vil inn i stand-up-bransjen.
Tirsdag, 14 februar, 2023 - 10:30

I en beskjeden bygning bak Stovner Senter sitter flere ungdommer og leser de samme ordene. Mobeen Ahmed (20) noterer ivrig fra PowerPointen:

«For deg som vil utnytte ditt potensial».

– Jo mer konkrete visjoner man har, jo enklere er det, forteller prosjektleder Mi Lê Hagen til de fem engasjerte ungdommene.

Stemmen er klar og bestemt når hun snakker til dem. Armene brukes aktivt for å understreke poengene. 


Noe av ideen til Startupsenteret er å bygge et støtteapparat til entreprenørskap på Stovner. Foto: Hanna Haug

Alternativ læringsarena

Startupsenteret samles i dag for andre gang. Det er et femukersprogram for ungdom fra 16-25 år. I etterkant får de sju deltakerne tilbud om én-til-én oppfølging.

Mi ville skape en alternativ læringsarena for ungdom.

– Prosjektet er litt som barnet mitt. Her lærer de å sette ord på personlige verdier, og de får verktøy de trenger for å skape bedrifter. Vi har både ungdommer som leter etter jobb, noen som vil starte en bedrift, og noen som ønsker å finne ut hvordan de kan leve av lidenskapen sin, sier prosjektlederen.


Flere av deltakerne fant tilbudet på sosiale medier. Mobeen var en av de som så det gjennom Instagram. Foto: Hanna Haug

Rommet ligner et moderne klasserom og har grønne vegger. Deltakerne sitter i en hestesko. Det er vanskelig å se at det er kveld gjennom de lave vinduene oppunder taket. De slipper ikke inn mye lys. 

Mobeen tar opp drikkeflaska og strekker på beina. De har vært her i snart to timer.

– Det som fanget interessen min var Startupsenterets instainnlegg om hvordan man kunne tjene penger på hobbyen sin og bygge nettverk. Jeg driver med humor og stand-up, forklarer Mobeen.

De fleste av ideene hans stammer fra hendelser i hverdagen og hjemmet.

Publikum i ryggen

Han er 20 år og kommer fra Grünerløkka. Men de fem siste årene har han bodd i en leilighet på Stovner sammen med familien. I gangen ligger det en haug med klær på gulvet. Et blomstrete skjørt stikker ut på toppen.

– Sorry rotet. Vi samler inn klær til Tyrkia.

Mobeen haster fra rom til rom, før han til slutt kler på seg ytterklærne.

– Jeg utsetter alltid ting. Så jeg må ta frokosten på T-banen.


– Raskeste vei til T-banen er forbi bommen. Han tar alltid T-banen til jobb på Kringsjå. Foto: Hanna Haug

På vei til T-banen forteller Mobeen at han har sett på stand-up siden slutten av barneskolen. Da Jonis Josef besøkte skolen hans i VG3 bestemte han seg for å spørre hva som skulle til.

Josef svarte at han tok et kurs ved en komikerklubb i Oslo. 

Mobeen vurderte kurset, men endte i stedet opp på Ringerike folkehøgskole og linja “Humor og scene”. Der hadde de mye stand-up og revy.

– Første gang jeg gjorde stand-up var under et talentshow på folkehøgskolen. Jeg hadde null peiling på hvordan det ville bli, men jeg fikk testet det ut.

Mobeen smiler når han mimrer tilbake. 

– Publikum syntes jeg var morsom, så det var deilig å få den tryggheten.

Nå har han stått stand-up nærmere 20 ganger.


Mobeen holder som regel stand-up sammen med humorgruppen Riez (latter på fransk). Gruppen består av 17 tidligere elever fra linja “Humor og Scene” ved Ringerike folkehøgskole. Foto: Hanna Haug

Disiplin

Det går sakte fremover når fortauet ned mot T-banen er islagt.

Det har ikke alltid vært like lett å motivere seg til å fortsette med stand-up for Mobeen.

– Noen dager klarer jeg ikke tenke på annet enn hva som kan være gøy. Når noe skjer skriver jeg det ned, eller spiller det inn. Andre dager har jeg ingen kreativitet. Man trenger ekstra motivasjon når man skal holde på med en hobby mer seriøst. 


– Jeg prokrastinerer mye, men jeg vil ikke at det skal skje for mye med stand-up, forteller Mobeen. Foto: Hanna Haug

Han forteller at Startupsenteret hjelper han med disiplinen.

– Kursene handler mye om motivasjon og det å finne sine verdier. Mi som leder kurset forteller oss ofte at vi burde skrive ned det vi tenker på. At det er mye bedre å ha det på papir enn i hodet. Nå prøver jeg å skrive ukentlig, men det er enklere når man har et mål å jobbe mot.

Vil minke utenforskap

Startupsenteret har også som hensikt å forebygge utenforskap. I 2021 var det 31 prosent som ikke hadde fullført VGS i Stovner bydel (21-29 år). I Oslo generelt ligger tallet på 23 prosent ifølge Oslo kommune

Prosjektet har fått en engangssum på 1,4 millioner fra Oslo Kommune. 

I en e-post til Journalen skriver Caroline Rømming Varmbo, seksjonssjef i bydel Stovner følgende:

“Det er komplekse og sammensatte årsaker til frafall fra videregående skole, men det handler om levekårsutfordringer. Bydel Stovner jobber helhetlig og i samarbeid med relevante aktører. Konkret har vi blant annet Stovner jobbsenter som på en strukturert måte bistår unge i den sårbare overgangen fra ungdomsliv til utdanning/arbeidsliv.”

Fornøyde deltakere

Det er litt mer bevegelse i stolene nå. Noen legger hendene bak hodet. Alle har på joggesko, til tross for at snøen fortsatt ligger ute.

– Hva synes dere om workshopen i dag da?

– Kjempebra, sier gruppen tilnærmet unisont.

Mi ler: – Men hva var det som var bra?


Elias Gebrentensae, Ridwan Ahmed og Seydou Diarra er ikke som stereotypien “gutta på bakerste rad”. Blikkene deres veksler fra arkene og over på den frittalende prosjektlederen Mi Lê Hagen. Foto: Hanna Haug

Gruppen skryter av foredraget. De forteller at de har lært mye nytt, og at de er motiverte. Mi henvender seg til Mobeen:

– Hva skriver du på nå da?

– Vi skal stå på Samfunnet Bislet 17. februar.

– Så kult da. Dit får jeg til å komme!

– Ja, gøy. Takk for foredraget!

Så pakker de sammen de store A3-arkene, blyantene og vannflaskene og drar hvert til sitt.

En mulighet til å satse

– Startupsenteret gir mye motivasjon. Vi lærer å aldri gi opp. Det er nyttig for de som er kreative og tenker litt stort. Nå får de en mulighet til å satse på noe. For meg har målet vært litt tåkete, men jeg vil underholde folk. Jeg vil fortsette med stand-up, og kanskje lage podkast eller sketsjer, sier Mobeen.

Mobeen tar opp en skrivebok og blyant av den grå sekken. Han ser ut vinduet og begynner å skrive.


Han har allerede kontaktet ulike klubber, og håper å få stå mer. Foto: Hanna Haug  

Vil du lese mer om gründere? Les saken om de sjeldne gründerbrødrene på Journalen