Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, her ved en annen anlending. Foto: U.S. Secretary of Defense (CC BY 2.0 Flickr)

Eksperter slår alarm før klubb–VM i Saudi–Arabia

Saudi-Arabia arrangerer fotball-VM for klubblag senere i år. Journalister er bekymret for pressefriheten.
Mandag, 22 mai, 2023 - 12:08

I høst kunne Qatar sole seg i glansen av fotball-VM. Nå følger nabolandet Saudi-Arabia etter som arrangør for klubb-VM 2023. Frank Conde Tangberg, politisk rådgiver i Amnesty International Norge, påpeker at det er ekstremt viktig at mediene retter oppmerksomhet mot menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia.

– Saudi-Arabia har i motsetning til Qatar ikke latt verken Amnesty International eller FN-rapportører slippe inn i landet for å granske situasjonen. De har et forbud mot menneskerettsorganisasjoner, og menneskerettsforkjempere arresteres vilkårlig og ilegges strenge fengselsstraffer, sier han.

Han forklarer at pressefriheten i Saudi-Arabia er ekstremt begrenset.

– Før VM i Qatar ble norske journalister arrestert etter å ha blitt anklaget for å ha tråkket over utydelige grenser. Frykten for å bli arrestert påvirker evnen til å drive kritisk journalistikk rundt det kommende mesterskapet i Saudi-Arabia, sier Tangberg.


Frank Conde Tangberg, prosjektleder i Amnesty International Norge.
Foto: Adrián F. Z 

– Forhåpentligvis skaper denne turneringen rom til å stille kritiske spørsmål til myndighetspersoner i Saudi-Arabia og i FIFA. I så fall må dette utnyttes til det fulle, fastslår Tangberg.

– Farlig å si det man mener

Charlotte Lysa er postdoktor ved Universitet i Oslo med ekspertise innenfor Midtøsten og Saudi-Arabia. Hun deler oppfatningen til Tangberg.


Charlotte Lysa. Foto: Universitetet i Oslo

–  Det finnes ingen fri, kritisk presse i Saudi-Arabia og det er farlig å si eller skrive det man mener. Mild kritikk kan gi lange fengselsstraffer og det er ingen systematikk i hva som fører til forfølgelse og ikke, mener Lysa.

–  Det er alltid viktig med kritisk journalistikk, spesielt i situasjoner hvor land ønsker å bruke en anledning til å presentere et svært polert bilde av landet, sier hun.

Fenomenet Lysa beskriver kalles sportsvasking, et begrep som fikk fotfeste etter det mye omstridte fotball-VM i Qatar.

– Det blir en stor utfordring for utenlandske journalister å rapportere fra Saudi-Arabia på en etisk forsvarlig måte. Med det nivået av forfølgelse som foregår for ytringer så er det svært vanskelig å jobbe med lokale kilder, og man kan sette folk i fare ved å stille dem spørsmål om samfunn og politikk, sier Lysa.

Ble arrestert

NRK-journalist Halvor Ekeland og fotograf Lokman Ghorbani kjente på mangelen på pressefrihet da de ble fengslet på jobbreise i Qatar.

– Jeg opplevde det som utrolig krevende å dekke VM. Det virker som Qatar prøver å motarbeide pressefriheten. Et eksempel er at man må ha en filmtillatelse for å filme i landet. De gir ut slike filmtillatelser, men kun til de fineste områdene. Det er så godt som umulig å få filmtillatelse der migrantarbeiderne bor og oppholder seg, sier Ekeland.

Journalisten og fotografen ble arrestert da de tok seg inn på et privat område og filmet. 

– Vi hadde fått en muntlig tillatelse, men politiet mente at vi filmet ulovlig, sier Ekeland.

Hendelsen fikk i ettertid konsekvenser for NRKs journalistikk. De ble nødt til å opptre mer forsiktig og bestemte blant annet at Ekeland ikke kunne dra tilbake til Qatar for å dekke VM. 

Frykter store utfordringer for pressedekningen

Med klubb-VM i Saudi-Arabia rett rundt hjørnet, poengterer NRK-journalisten viktigheten av å avdekke forhold i landet. Men han tror jakten på den beste historien kan bli utfordrende.

Ekeland er ikke alene om bekymringene. NRK-kollega og sportskommentator Jan Petter Saltvedt frykter også at erfaringene fra fotball-VM i Qatar vil påvirke pressedekningen av det kommende klubb-VM.

Jeg tror veldig mange medier vil kvie seg ordentlig for å sende journalister til klubb-VM. Risikoen vil fort bli vurdert som for høy, uansett journalistisk interesse i utgangspunktet, sier Saltvedt.

– Forhåpentligvis vil man få informert enda flere om hva slags brutalt regime Saudi-Arabia er. Medier, særlig vestlige, har et ønske om å avdekke kritikkverdige forhold, men både arrangørnasjonen og FIFA ønsker å tegne et glansbilde, og da har det en tendens til å ende med å bli sånn, fortsetter han.


Jan Petter Saltvedt. Foto: Privat

Versting på pressefrihet

Reportere uten grenser (RSF) utarbeider årlig en oversikt, som rangerer nasjoner etter hvor høy grad av pressefrihet det er i landet. I 2023 er Saudi-Arabia rangert som nummer 170 av 180 land. Nabostaten Qatar er til sammenligning rangert som nummer 105. Norge og de nordiske landene scorer best.


Dette søylediagrammet viser statistikk over hvor stor pressefrihet det har vært i Saudi-Arabia og Qatar de siste årene. De blå søylene representerer Saudi-Arabia, og de grønne Qatar. Grafik fra World Wide Press Freedom Index.

RSF peker på at journalister lever under tung overvåkning i Saudi-Arabia. 

Det siste året har Saudi-Arabia falt fire plasser på RSFs oversikt. Jan Petter Saltvedt, mener dette tegner et tydelig bilde av omstendighetene.

– Tallene indikerer at situasjonen rundt pressefrihet er bortimot dobbelt så ille i Saudi-Arabia som i Qatar. Man står overfor et regime som har innført restriksjoner som nærmest umuliggjør kritisk journalistikk inne i landet, sier han.

Saltvedt er blant mange som er svært kritisk til tildelingen av klubb-VM. Han ble imidlertid ikke overrasket over at nettopp Saudi-Arabia ble utpekt som vertsnasjon.

– FIFA og Saudi-Arabia har de siste årene fått et nærmere forhold. At dette formaliseres gjennom tildeling av mesterskap er derfor ingen overraskelse, sier han.

Kort tid før VM i Qatar skrev The Times at Saudi-Arabia hadde større ambisjoner enn klubb-VM. Den britiske avisen hevder at Saudi-Arabia ønsker å arrangere VM i 2030, sammen med Egypt og Hellas.

Saudi-Arabias ambassade har ikke besvart Journalens henvendelser.