Eksperter slår alarm før klubb–VM i Saudi–Arabia

Saudi-Arabia arrangerer fotball-VM for klubblag senere i år. Journalister er bekymret for pressefriheten.

Kronprinsen av Saudi-Arabia
Kronprins og øverste leder av Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman.

I høst kunne Qatar sole seg i glansen av fotball-VM. Nå følger nabolandet Saudi-Arabia etter som arrangør for klubb-VM 2023. Frank Conde Tangberg, politisk rådgiver i Amnesty International Norge, påpeker at det er ekstremt viktig at mediene retter oppmerksomhet mot menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia.

– Saudi-Arabia har i motsetning til Qatar ikke latt verken Amnesty International eller FN-rapportører slippe inn i landet for å granske situasjonen. De har et forbud mot menneskerettsorganisasjoner, og menneskerettsforkjempere arresteres vilkårlig og ilegges strenge fengselsstraffer, sier han.

Han forklarer at pressefriheten i Saudi-Arabia er ekstremt begrenset.

– Før VM i Qatar ble norske journalister arrestert etter å ha blitt anklaget for å ha tråkket over utydelige grenser. Frykten for å bli arrestert påvirker evnen til å drive kritisk journalistikk rundt det kommende mesterskapet i Saudi-Arabia, sier Tangberg.

Franke Conde Tangberg er kritisk til oppkjøpet av Newcastle United.
Frank Conde Tangberg, prosjektleder i Amnesty International Norge. Foto: Adrián F. Z

– Forhåpentligvis skaper denne turneringen rom til å stille kritiske spørsmål til myndighetspersoner i Saudi-Arabia og i FIFA. I så fall må dette utnyttes til det fulle, fastslår Tangberg.

– Farlig å si det man mener

Charlotte Lysa er postdoktor ved Universitet i Oslo med ekspertise innenfor Midtøsten og Saudi-Arabia. Hun deler oppfatningen til Tangberg.

Charlotte Lysa
Charlotte Lysa. Foto: Universitetet i Oslo

–  Det finnes ingen fri, kritisk presse i Saudi-Arabia og det er farlig å si eller skrive det man mener. Mild kritikk kan gi lange fengselsstraffer og det er ingen systematikk i hva som fører til forfølgelse og ikke, mener Lysa.

–  Det er alltid viktig med kritisk journalistikk, spesielt i situasjoner hvor land ønsker å bruke en anledning til å presentere et svært polert bilde av landet, sier hun.

Fenomenet Lysa beskriver kalles sportsvasking, et begrep som fikk fotfeste etter det mye omstridte fotball-VM i Qatar.

– Det blir en stor utfordring for utenlandske journalister å rapportere fra Saudi-Arabia på en etisk forsvarlig måte. Med det nivået av forfølgelse som foregår for ytringer så er det svært vanskelig å jobbe med lokale kilder, og man kan sette folk i fare ved å stille dem spørsmål om samfunn og politikk, sier Lysa.

Ble arrestert

NRK-journalist Halvor Ekeland og fotograf Lokman Ghorbani kjente på mangelen på pressefrihet da de ble fengslet på jobbreise i Qatar.

– Jeg opplevde det som utrolig krevende å dekke VM. Det virker som Qatar prøver å motarbeide pressefriheten. Et eksempel er at man må ha en filmtillatelse for å filme i landet. De gir ut slike filmtillatelser, men kun til de fineste områdene. Det er så godt som umulig å få filmtillatelse der migrantarbeiderne bor og oppholder seg, sier Ekeland.

Journalisten og fotografen ble arrestert da de tok seg inn på et privat område og filmet. 

– Vi hadde fått en muntlig tillatelse, men politiet mente at vi filmet ulovlig, sier Ekeland.

Hendelsen fikk i ettertid konsekvenser for NRKs journalistikk. De ble nødt til å opptre mer forsiktig og bestemte blant annet at Ekeland ikke kunne dra tilbake til Qatar for å dekke VM. 

Frykter store utfordringer for pressedekningen

Med klubb-VM i Saudi-Arabia rett rundt hjørnet, poengterer NRK-journalisten viktigheten av å avdekke forhold i landet. Men han tror jakten på den beste historien kan bli utfordrende.

Ekeland er ikke alene om bekymringene. NRK-kollega og sportskommentator Jan Petter Saltvedt frykter også at erfaringene fra fotball-VM i Qatar vil påvirke pressedekningen av det kommende klubb-VM.

Jeg tror veldig mange medier vil kvie seg ordentlig for å sende journalister til klubb-VM. Risikoen vil fort bli vurdert som for høy, uansett journalistisk interesse i utgangspunktet, sier Saltvedt.

– Forhåpentligvis vil man få informert enda flere om hva slags brutalt regime Saudi-Arabia er. Medier, særlig vestlige, har et ønske om å avdekke kritikkverdige forhold, men både arrangørnasjonen og FIFA ønsker å tegne et glansbilde, og da har det en tendens til å ende med å bli sånn, fortsetter han.

Jan Petter Saltvedt
Jan Petter Saltvedt. Foto: Privat

Versting på pressefrihet

Reportere uten grenser (RSF) utarbeider årlig en oversikt, som rangerer nasjoner etter hvor høy grad av pressefrihet det er i landet. I 2023 er Saudi-Arabia rangert som nummer 170 av 180 land. Nabostaten Qatar er til sammenligning rangert som nummer 105. Norge og de nordiske landene scorer best.

søylediagram som viser pressefrihet i saudi arabia
Dette søylediagrammet viser statistikk over hvor stor pressefrihet det har vært i Saudi-Arabia og Qatar de siste årene. De blå søylene representerer Saudi-Arabia, og de grønne Qatar. Grafik fra World Wide Press Freedom Index.

RSF peker på at journalister lever under tung overvåkning i Saudi-Arabia. 

Det siste året har Saudi-Arabia falt fire plasser på RSFs oversikt. Jan Petter Saltvedt, mener dette tegner et tydelig bilde av omstendighetene.

– Tallene indikerer at situasjonen rundt pressefrihet er bortimot dobbelt så ille i Saudi-Arabia som i Qatar. Man står overfor et regime som har innført restriksjoner som nærmest umuliggjør kritisk journalistikk inne i landet, sier han.

Saltvedt er blant mange som er svært kritisk til tildelingen av klubb-VM. Han ble imidlertid ikke overrasket over at nettopp Saudi-Arabia ble utpekt som vertsnasjon.

– FIFA og Saudi-Arabia har de siste årene fått et nærmere forhold. At dette formaliseres gjennom tildeling av mesterskap er derfor ingen overraskelse, sier han.

Kort tid før VM i Qatar skrev The Times at Saudi-Arabia hadde større ambisjoner enn klubb-VM. Den britiske avisen hevder at Saudi-Arabia ønsker å arrangere VM i 2030, sammen med Egypt og Hellas.

Saudi-Arabias ambassade har ikke besvart Journalens henvendelser.