Sportslig leder og assistenttrener i Lyn Glenn Hartmann er optimistisk på lagets vegne. Foto: Andreas Haug

Kan rykke opp for andre året på rad

Den gamle fotballstorheten Lyn 1896 kan rykke opp til OBOS-ligaen på lørdag. Men det er Egersunds Idrettsklubb som er i førersetet.
Fredag, 10 november, 2023 - 11:48

Etter å ha gått konkurs i 2010, har den tradisjonellrike klubben Lyn 1896 for det meste oppholdt seg i lavere divisjoner. Etter å ha sikret seg et suverent opprykk i fjor fra 3. divisjon, har klubben igjen gode muligheter for nok et opprykk.

Status før siste serierunde

1. Egersund. 59 poeng. +47 i målforskjell

2. Lyn. 59 poeng. +42 i målforskjell

Gjenstående kamper

Lyn - Fram Larvik

Egersund - Vard Haugesund

Med en serierunde igjen å spille, har både Egersund og Lyn 59 poeng, men Egersund ligger foran med 5 bedre i målforskjell. Sportslig leder og assistenttrener i Lyn, Glenn Hartmann, kunne knapt drømme om situasjonen Lyn nå befinner seg i.

– Vi hadde som mål å være konkurransedyktige og stabilisere oss i 2. divisjon denne sesongen. At vi nå er med å kjemper helt der oppe før siste serierunde er noe vi skal være stolte av. Det viser at vi har gjort et godt stykke arbeid på den korte tiden vi har vært i denne divisjonen, sier Hartmann.

Hadde du trodd at dere skulle stå i denne posisjonen før sesongstart?

 Vi hadde vel en liten drøm om at noe sånt kunne skje, men da skulle absolutt alt ha klaffet. Vi trodde vel mer at vi skulle etablere oss midt på tabellen. Vi mente også at vi hadde potensiale til å slå alle lagene i en enkeltkamp, men det er jo det å være stabil over en hel sesong som er utfordrende. Så sesongen har allerede egentlig overgått alle forventinger, forteller Hartmann.


Det er på Kringsjå kunstgress Lyn gjør sine siste forberedelser før lørdagens serieavslutning. Foto: Andreas Haug

Kan også rykke opp via kvalifisiering 

Skulle Egersund gjøre jobben på lørdag, skal Lyn møte Tromsdalen i kvalifisering til OBOS-ligaen. Tromsdalen er allerede sikret å komme på 2. plass i sin avdeling. Dette oppgjøret vil spilles over to kamper, der vinneren skal møte laget som havner tredje sist i OBOS-ligaen.

Før en runde gjenstår i OBOS-ligaen står dette mellom Hødd, Jerv, Åsane og Moss. Hartmann mener at Lyn skal klare å stå godt imot disse lagene.

– Jeg mener at vi skal klare å være konkurransedyktige uavhengig av motstander. Når det skal sies, så er Tromsdalen et bra spillende lag, og det vil potensielt bli to tøffe kamper. Lagene i OBOS-ligaen har vi egentlig brukt veldig lite energi på, de kampene får vi ta hvis de kommer. Det samme gjelder for så vidt også Tromsdalen. Hovedfokuset vårt er mot Fram Larvik på lørdag, sier Hartmann.

Kan møte erkerivalen

Mens Lyn kjemper om opprykk til OBOS-ligaen, kjemper samtidig et annet Oslo-lag om plassen i Eliteserien. Vålerenga ligger med to serierunder igjen på direkte nedrykk, noe som kan åpne muligheten for at Lyn og Vålerenga igjen kan møtes i seriesammenheng.

– Er det en ekstra gulrot ved et opprykk at dere potensielt kan møte Vålerenga i et seriesluttspill for første gang siden 2009?

– Ja, det er jo det. Samtidig tror jeg også at det er en gulrot for hele fotball-Norge at vi får disse oppgjørene. Jeg håper samtidig på sikt at både Lyn og Vålerenga spiller i Eliteserien. Jeg har ikke mye til overs for Vålerenga som klubb, men det ville vært helt vanvittig å ha begge lagene i Eliteserien. Det ville også vært utelukkende positivt for produktet norsk fotball, forteller Hartmann.


Det er på Bislett stadion Lyn til vanlig spiller hjemmekampene sine. På lørdag skal de til Nordre Åsen og spille fordi Bislett er stengt. Foto: Andreas Haug

 

– Kan bli en vanvittig thriller

Før lørdagens serieavslutning mot Vard Haugesund har Egersund skjebnen i egne hender. Daglig leder i Egersund, Matteus Bårdsen (21), er spent på lørdagens utfall.

– Dere ligger i førersetet foran Lyn på tabellen når det gjenstår en serierunde. Hva er dine tanker om den dramatiske serieavslutninga?

– Først og fremst er det en veldig gøy situasjon å være i, det er mye kulere å kjempe i toppen enn å befinne seg i bunnen av tabellen. Det kan jo også bli en vanvittig thriller nå på lørdag med tanke på målforskjell, men vi gleder oss veldig til kampsier Bårdsen.

– Det er duket for folkefest i Egersund på lørdag, hvor skuffende ville det vært om Egersund nå ikke klarer å rykke opp?

– Det er klart at når man har hatt en såpass god sesong og bare har to tap til nå, ville det vært enormt skuffende å ikke rykke opp med utgangspunktet vi har satt oss selv i.

Når den norske fotballsesongen sparkes i gang neste sesong kan både Lyn og Egersund igjen møtes på nest øverste nivå. På spørsmål om lagene deres spiller i OBOS-ligaen 2024, svarer både Glenn Hartmann i Lyn og Matteus Bårdsen i Egersund kort, men presist:

Ja, det gjør vi. 

 

 

Emneord: 
Tags: