KFUM-trener Johannes Moesgaard er ydmyk foran oppgaven som venter. Foto: Anders Vindegg (CC BY-NC-SA 2.0 DEED. Flickr)
Eliteserien i fotball:

Slik vil Kåffa holde plassen

Etter et historisk opprykk skal KFUM spille i Eliteserien for første gang. Journalen følger lagets første trening som eliteserieklubb.
Torsdag, 11 januar, 2024 - 16:10

På Ekeberg har fotballaget KFUM-kameratene Oslo begynt å forberede seg til ny sesong. Entusiasmen er stor.

– Dømmer du feil med vilje, eller? tordner KFUM-spiller Simen Hestnes under en spillsekvens. KFUM-trener Johannes Moesgaard bare smiler. For det er noe stort som er i ferd med å skje.

Etter å ha slått Skeid 1-0 i den 29. serierunden i fjorårets Obos-liga, skal KFUM spille på det øverste nivået i norsk fotball for første gang i klubbens historie. Med en begrenset økonomi, er utgangspunktet vanskelig. KFUM-trener Johannes Moesgaard tar seg tid for en prat med Journalen om forventingene til kommende sesong. Moesgaard er klar på hvordan laget hans skal opptre i Eliteserien.

– Vi skal være et lag som utviser stor arbeidskraft og en holdning til å jobbe sammen. Jeg tror at evnen til å stå sammen gjennom hele sesongen blir avgjørende for om vi rykker ned eller ikke. Vi må bli bedre på å håndtere trykket fra de beste lagene.


Smilene er brede på KFUM Arena, der laget nå er i gang med oppkjøringa til sesongen. Foto: Andreas Haug.

Ny treningshverdag

Tilbake i 2018 spilte KFUM i andre divisjon, og de hadde alle treningene på ettermiddagen. Siden den gang har klubben tatt store steg.

– Det handler ikke nødvendigvis kun om å trene mer. Vi tenker mer på hvor mye vi klarer å legge på, og at kroppen til spillerne fungerer optimalt. Vi er i en fase der vi legger mer i potten, med både doble økter og mat imellom. Man må ikke glemme at det kun er noen få år siden vi begynte å trene på dagtid også, forteller Moesgaard.

Var redd for å miste jobben

Etter det som etter hvert endte med opprykk, så det langt verre ut for laget i begynnelsen av sesongen. Laget sto med fire poeng på de seks første kampene, og Moesgaard avslørte i et intervju med TV2 at han fryktet å stå uten jobb i fjor sommer. 


Etter formasjonsendringen fikk KFUM virkelig fart på sakene sine. Her ifra 0-4-seieren over Skeid 11.juni 2023. Foto: Anders Vindegg (CC BY-NC-SA 2.0 DEED Flickr. )

– Fotball handler om marginer, men det at vi bytta formasjon ble helt avgjørende for oss. Det ga oss mer balanse å spille 3-4-3 kontra 4-3-3, som vi startet sesongen med. Spillerne utviste en stor tro til meg og mitt prosjekt, noe som gjorde meg tryggere på det jeg gjorde. 

– De kan mene akkurat hva de vil

 Av TV 2-ekspert Jesper Mathisen er laget spådd å havne helt sist på tabellen. Det bryr ikke Moesgaard seg noe om.

– Det er helt topp, det. De ekspertene kan mene akkurat hva de vil. Det første jeg gjorde var å vise tipset til laget, med et bilde av Mathisen. Det er noe alle i klubben bør bruke som motivasjon. Når det er sagt, har han rett i noe, så det er opp til oss å motbevise dette.

– En unik prestasjon

– Det der er klasse, Håkon, bryter Moesgaard ut.

Rødt lag leder klart over det blå laget. Det spilles flott fotball. Men kontrastene på og utenfor banen er store. For KFUM-Arena bærer ikke preg av Eliteseriespill. 

– Vi må jo gå over veien ved inmarsj til kampene, så det er jo litt spesielt, forteller Moesgaard.

For det er ingen hemmelighet at KFUM henger bak andre klubber økonomisk, spesielt i Eliteseriesammenheng. 


KFUM-Arena er per dags dato ikke godkjent for eliteseriespill. Foto: Andreas Haug.

– Opprykket vårt var en unik prestasjon. Økonomisk har vi vært vært milevis bak andre klubber som har klart å rykke opp, så vi har jo ikke ressursene på vår side akkurat. All honnør til spillergruppa, som er helt strålende, sier Moesgaard.

Moesgaard har klare langsiktige mål med klubben.

– På sikt vil jeg at KFUM skal etablere seg i og rundt Eliteserien, få bygd en ny stadion og i tillegg være nummer to klubben i Oslo. Selv om vi akkurat nå faktisk er nummer én, forteller Moesgaard. 

Får med seg en tidligere Eliteserie-kjenning

– Straffe! bryter det røde laget ut nærmest samtidig. Hovedtrener Moesgaard, dagens dommer, vinker spillet videre. Det kan virke som noen av spillerne preges av en del overtenning. Kanskje ikke så rart, når man for alvor vil gi et godt førsteinntrykk for trenerapperatet.

– Du må ta ut mer dybde for å få bedre tid, Mathias, roper Thomas Holm fra sidelinja. Det blå laget har nesten tatt innpå ledelsen til det røde laget. Det skiller kun ett mål mellom lagene nå. Viljen for å vinne er stor. 


Assistenttrener Thomas Holm har erfaring med både cupgull og eliteseriegull, med henholdsvis Vålerenga og Molde som spiller. Foto: Andreas Haug

 Thomas Holm er ny i trenerapperatet, og han er ansatt som klubbens nye assistentrener. Med 183 eliteseriekamper i bagasjen, er Holm glad for at tilbudet dukket opp.

– Jeg var i Nordstrand i nesten ti år, og planen var egentlig å bli der også. Jeg var vel kanskje den eneste i hele Norge som ikke søkte på stillinga som ny assistenttrener, men nå sitter jeg her, da. 

– Hva fikk deg til å skifte mening om å dra fra Nordstrand?

– Det er fordi det er snakk om det øverste nivået. Det er jo også en attraktiv rolle, og det trigga meg ekstra. Jeg føler at jeg kanskje ville vært litt ambisjonsløs hvis jeg ikke hadde takket ja til dette. Det handler om å hoppe ut i det også. 

Holm tror at han kan bidra både i form av både spillerkarrieren og trenerkarrieren.

– Jeg har gått den lange veien fra fjerde divisjon, og lært mye. Fotball handler mye om detaljer, og jeg tror at jeg kan bidra positivt med spillforståelsen min, avslutter Holm.

Kameratene møtes


Hovedtrener Johannes Moesgaard. Foto: Andreas Haug Andreas Haug

Moesgaard blåser i fløyta for siste gang. 

– Seier rødt lag, blått lag samler inn utstyret!

Årets første trening er offisielt unnagjort. Selv om sesongoppkjøringa nå er for alvor i gang, gjenstår det drøye tre måneder før sesongen er i gang. Første serierunde spilles 2. april, hvor Ham-Kam gjester det eneste gjenværende eliteserielaget fra Oslo.

Emneord: 
Tags: