Regnbuen draperer tribunen på Jordal amfi. Foto: Henrik Kindingstad.

Snusleppe og Rosa-kurs

Det største samarbeidet mellom idretten og Oslo Pride ble feiret med prideuke i ishockeyen.
Tirsdag, 6 februar, 2024 - 12:22

Hockeyspillere i store, tunge, klumpete drakter braser inn i hverandre i høy hastighet. Godt beskyttet slår spillere fra Vålerenga og Lillehammer inn i vantet og ned i isen. 

– En vanlig stereotypi av hockeyspillere er at man har snusleppe og en tann som mangler, sier Vålerenga-spiller Jørgen Karterud.

Idag blir fordommene utfordret. Lagenes drakter er prydet med regnbuens farger. 


Skuldre støter sammen i kampen om pucken. Foto: Henrik Kindingstad

Denne uken er det pride. Gjennom et samarbeid med Oslo pride og Elitehockeyligaen vil man sette fokus på at idretten skal være velkommen for alle. 

– Vi er gode forbilder

Etter tre omganger og fem minutter tilleggstid, er det fortsatt 1-1 mellom de to lagene. Det er klart for straffeslag, og spenningen øker i hallen. Først etter fem bom for begge lag, får Vålerenga endelig en scoring. 

Det setter fyr på supporterne. Det ene brølet høyere enn det forrige. 

– Du er hos Enga nå!

– Kom igjen, Vålerenga, kom igjen, bryter supporterne ut i et brølende kor. 

Lillehammer får et siste forsøk for å redde seg inn igjen, men klarer ikke å sette pucken i mål. Vålerenga vinner kampen 2-1, og jubelen står i taket på Jordal Amfi.    

Etter kampslutt kommer Vålerengas Jørgen Karterud smilende ut til pressen. I tillegg til at han nettopp har tatt to poeng sammen med laget, har han fått rollen som klubbens pride-ambassadør. 


Jørgen Karterud får mye oppmerksomhet etter kamp, som Vålerenga sin prideambassadør. Foto: Dunia Zeinalzadeh.

Med et glimt i øyet snakker Karterud om dette samarbeidet. Det er ikke tvil for engasjementet han har for hockeyen og laget sitt. Tonefallet er alvorspreget, men fortsatt innbydende og intenst. 

Samarbeidet inkluderer Rosa Kompetanse-kurs for spillerne, trenerne, ledelsen og hele klubben for å styrke kunnskapen om kjønns- og seksualitetsmangfold. Dette markerer Oslo Prides mest omfattende samarbeid med idretten.  

– Jeg tror vi som er på som er på innsiden av hockeyen vet hvor inkluderende det er. Med dette samarbeidet kan vi vise det vi selv allerede vet. Kanskje kommer det flere når de vet at ting er trygt og at vi er gode forbilder, sier Karterud. 

Historisk samarbeid


Idrettspresiedenten setter i gang kampen. Foto: Henrik Kindingstad.

Dan Bjørke, leder for Oslo Pride, satte i gang kampen sammen med idrettspresidenten Zaineb Al-Samarai. Pucken ble droppet, og hallen brøt ut i applaus.

– Det er stor idrettsglede i det skeive miljøet. Vi ønsker at idretten skal være mer synlig på at den er åpen og inkluderende for alle, sier Bjørke. 

Oslo Pride og Elitehockey Ligaen samarbeider for å fremme mangfold og inkludering i ishockey. Målet er å åpne sporten for et bredere publikum og sikre at alle føler seg velkomne, uavhengig av identitet eller seksuell orientering.

Dan Bjørke står med en puck i hånden, et bredt smil om munnen og er iført en hettegenser hvor det står “Oslo Pride” over brystet. Stolt ser han utover stadionen, hvor supportene står tett opp i hverandre.  

– Hockeyen, sammen med Oslo Pride, er med på å fortelle at ishallen skal være for alle, enten det er på tribunen eller på isen. Uansett hvem du er og hvem du elsker, sier Bjerke.


Vålerenga sin festbuss henter pridegjengen fra London pub. Foto: Martine Andersen Gresseth

For Oslo Pride-gjengen begynte kvelden på London Pub, hvor stemningen og forventingene var høye. Ikke lenge etter ble de hentet av Vålerengas egen festbuss. Det var ikke mye albueplass. I tillegg til mennesker var bussen fylt med musikk, latter og sang på vei mot Jordal Amfi. 

Bussen var fylt til randen, men alle ble med til slutt. Det var god stemning på bussen, og det er god stemning her. Det er en økning på hvor mange som kommer for å se på kampen. Det er vi veldig glad for, sier Bjørke før han slutter seg til resten av Vålerenga supportene på tribunen. 

Forsterker stereotypier

– Ishockey er en kontaktsport med tydelig machostempel. Kanskje kan denne type stereotyper i synet på sporten her gjøre det enda mer virkningsfullt med en kampanje alle de største spillerne og klubbene har omfavnet så tydelig, skriver Jan Petter Saltvedt, sportskommentator i NRK, til Journalen.

– Det tydeligste uttrykket for suksess, ville være om noen av de spillerne i norsk eliteserie vi vet er skjult homofile kunne stått frem som følge av dette.  Om det så bare hadde vært én eneste, hadde det vært nok til å si dette var vellykket – og samtidig det aller sterkeste signal til yngre spillere som er usikre på om det virkelig er plass til homofile i dagens norske ishockeygarderober, fortsetter Saltvedt.

Ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) var det omkring fire prosent av homofile menn i Norge som deltok i lagidrett i 2020, i kontrast til heterofile menn, som hadde en deltakerprosent på 17 prosent.

En av årsakene til dette, er at det tradisjonelt sett har vært et strengt syn på maskulinitet i idretten, ifølge Bufdir. Videre skriver de at dette forsterker stereotypier av maskulinitet, og at dette har skapt en barriere for å stå fram som homofil. 

Jeg møter masse fine folk fra Pride-miljøet som forteller meg at de har blitt spyttet på mens de leier typen sin nedover gata. Jeg blir forbannet over at vi fortsatt kan ha det sånn i Norge, sier Jørgen Karterud. 

– At Vålerenga har tatt et tydelig standpunkt, er jeg veldig stolt av. Det er noe vi skal jobbe med målrettet fremover også. Å være gode forbilder for barn og unge og vise at det er trygt på våre arenaer, avslutter Karterud.