Snusleppe og Rosa-kurs

Det største samarbeidet mellom idretten og Oslo Pride ble feiret med prideuke i ishockeyen.

regnbue tribune jordal amfi klubben for alle vålerenga
Regnbuen draperer tribunen på Jordal amfi.

Hockeyspillere i store, tunge, klumpete drakter braser inn i hverandre i høy hastighet. Godt beskyttet slår spillere fra Vålerenga og Lillehammer inn i vantet og ned i isen. 

– En vanlig stereotypi av hockeyspillere er at man har snusleppe og en tann som mangler, sier Vålerenga-spiller Jørgen Karterud.

Idag blir fordommene utfordret. Lagenes drakter er prydet med regnbuens farger. 

ishockeyspillere starter spill, spillerne knuffer i hverandre
Skuldre støter sammen i kampen om pucken. Foto: Henrik Kindingstad

Denne uken er det pride. Gjennom et samarbeid med Oslo pride og Elitehockeyligaen vil man sette fokus på at idretten skal være velkommen for alle. 

Jørgen Karterud blir intervjuet
Jørgen Karterud får mye oppmerksomhet etter kamp, som Vålerenga sin prideambassadør. Foto: Dunia Zeinalzadeh.

puck-drop på ishockeykamp
Idrettspresiedenten setter i gang kampen. Foto: Henrik Kindingstad.

Oslo Pride og Elitehockey Ligaen samarbeider for å fremme mangfold og inkludering i ishockey. Målet er å åpne sporten for et bredere publikum og sikre at alle føler seg velkomne, uavhengig av identitet eller seksuell orientering.

Dan Bjørke står med en puck i hånden, et bredt smil om munnen og er iført en hettegenser hvor det står “Oslo Pride” over brystet. Stolt ser han utover stadionen, hvor supportene står tett opp i hverandre.  

– Hockeyen, sammen med Oslo Pride, er med på å fortelle at ishallen skal være for alle, enten det er på tribunen eller på isen. Uansett hvem du er og hvem du elsker, sier Bjerke.

Festbuss vålerenga
Vålerenga sin festbuss henter pridegjengen fra London pub. Foto: Martine Andersen Gresseth

Forsterker stereotypier

– Ishockey er en kontaktsport med tydelig machostempel. Kanskje kan denne type stereotyper i synet på sporten her gjøre det enda mer virkningsfullt med en kampanje alle de største spillerne og klubbene har omfavnet så tydelig, skriver Jan Petter Saltvedt, sportskommentator i NRK, til Journalen.

– Det tydeligste uttrykket for suksess, ville være om noen av de spillerne i norsk eliteserie vi vet er skjult homofile kunne stått frem som følge av dette.  Om det så bare hadde vært én eneste, hadde det vært nok til å si dette var vellykket – og samtidig det aller sterkeste signal til yngre spillere som er usikre på om det virkelig er plass til homofile i dagens norske ishockeygarderober, fortsetter Saltvedt.

Ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) var det omkring fire prosent av homofile menn i Norge som deltok i lagidrett i 2020, i kontrast til heterofile menn, som hadde en deltakerprosent på 17 prosent.

En av årsakene til dette, er at det tradisjonelt sett har vært et strengt syn på maskulinitet i idretten, ifølge Bufdir. Videre skriver de at dette forsterker stereotypier av maskulinitet, og at dette har skapt en barriere for å stå fram som homofil. 

Jeg møter masse fine folk fra Pride-miljøet som forteller meg at de har blitt spyttet på mens de leier typen sin nedover gata. Jeg blir forbannet over at vi fortsatt kan ha det sånn i Norge, sier Jørgen Karterud. 

– At Vålerenga har tatt et tydelig standpunkt, er jeg veldig stolt av. Det er noe vi skal jobbe med målrettet fremover også. Å være gode forbilder for barn og unge og vise at det er trygt på våre arenaer, avslutter Karterud.