JOURNALISTER: Filippinske journalister i et intervju med general Hermogenes Cendaña Esperon. Foto: Troy Latham / Creative commons.
Malou Mangahas:

– Metro Manila er et farlig strøk

Filippinene er blant verdens farligste land å være journalist i.
Fredag, 11 mai, 2018 - 14:14

Malou Mangahas er den nåværende direktøren og grunnlegger av Philippine Center for Investigative Journalism (PCIJ). Hun sier at regionen Metro Manila, og spesielt hovedstaden Manila, er et farlig område for journalister å oppholde seg i.

Hun viser til en oversikt over antall drap og trusler mot pressen i landet. Oversikten viser at det også foregår angrep og trusler andre steder enn hovedstaden.  Se oversikten her:


I Metro Manila opplever pressen flest trusler og angrep. Grafikk: Philippine Center for Investigative Journalism (PCIJ)

Metropolitan Manila er en av de tre største hovedregionene i Filippinene. I hjertet av regionen befinner den filippinske hovedstaden seg, Manila.

Den nåværende presidenten, Rodrigo Duterte, har tidligere uttalt at journalister som har mistet i livet i Filippinene fortjente å dø, fordi de har skrevet om noe han mener er galt. Siden 1986 har 76 journalister blitt drept i øyriket, og bare ved to tilfeller har en gjerningsmann blitt dømt.

Spesialnummer om Filippinene

Pacific Journalism Review er et akademisk tidsskrift om forskning på journalistikk i regionen. Nå arbeider en forskergruppe med en spesialutgave “Journalism under duress in Asia-Pacific”, der det handler om pressefrihetens kår i Filippinene.


Denne forskningsgruppen arbeider for en fri presse i Filippinene. Foto: Pacific Journalist Review.

Sammen med FN skal forskerne bak spesialutgaven markere den internasjonale dagen for å stoppe straffeunnlatelse for forbrytelser mot journalister. Dagen som FN har viet til kampen mot straffeunnlatelse og etterforskning av forbrytelser mot journalister, som på engelsk heter impunity, er 2. november.

Spesielnummeret av tidsskriftet vil komme både i en trykket versjon og bli publisert på nett i november 2018. FNs internajsonale dag mot impunity brukes også til å hedre journalister som har dødd, blitt slått, torturert og trakassert for å si sannheten i offentligheten, samt å vektlegge sikkerheten til journalister. Ekstra spesielt denne gangen er markeringen av de drepte i Maguindanao-massakren, som nærmer seg ti år siden.

Brutalt angrep

I november 2009 var 32 journalister på vei for å dekke at viseordfører av Maguindanao-provinsen, Esmael Mangudadatu, skulle registrere seg som kandidat i neste års guvernørvalg. Alle journalistene ble drept på brutalt vis. Datu Andal Ampatuan jr. er mannen som er tiltalt for drapet på journalistene, samt kona og døtrene til Mangudadatu. Massakeren skjedde i Maguindanao-provinsen. 

 


Maguindanao-provinsen ligger sør på Filippinene. Her skjedde massakren i 2009. Illustrasjonsfoto: Google Maps.


Filippinere viser sin støtte etter massakren i Maguindanao. Foto: Victor Villanueva/Flickr.