Natt til tirsdag tapte Magnus Carlsen for første gang mot Sergej Karjakin. Nordmannens oppførsel i etterkant av partiet har vakt oppsikt. Arkivfoto: Flickr

Nektet å møte pressen

Magnus Carlsens oppførsel skapte sterke reaksjoner under tirsdagens VM-tap.
Tirsdag, 22 november, 2016 - 12:47

Magnus Carlsen - Sergej Karjakin 3,5 - 4,5

Magnus Carlsens oppførsel i etterkant av tirsdagens VM-tap for Sergej Karjakin har vakt oppsikt. 

Den regjerende verdensmesteren gikk rett forbi intervjusonen etter partiet. Han satte seg heller på podiet i rommet der pressekonferansen avholdes etter partiene, men etter rundt halvannet minutt fikk Carlsen nok.

En tydelig irritert Carlsen gadd ikke lenger å vente på Sergej Karjakin. Han reiste seg opp og forlot rommet. Manager Espen Agdestein og representanter for Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) forsøkte å stoppe nordmannen, men forsøket var nytteløst. 

– Carlsen mistet fatningen

Reaksjonene på opptrinnet fra Carlsen lot ikke vente på seg. NRKs sjakkekspert Torstein Bae er blant kritikerne. 

– Jeg tror Carlsen mister fatningen. Han gjør flere svake trekk og han er skuffet over måten det skjer på. Mot slutten av partiet gjør han det ene dårlige trekket etter det andre. Derfor er han nok forbanna. Men dette ble ikke håndtert på noen god måte, sier Bae til Dagbladet.

Forfatter og sjakkspiller Hans Olav Lahlum la raskt ut en Twitter-melding der han viste forståelse for Carlsens frustrasjon.

– Men jeg er likevel veldig uenig i beslutningen om ikke å stille opp på pressekonferansen, tilla han. 

– Dårlig taper, er dommen fra VGs sportssjef Øyvind Brenne

– Tåpelig av Carlsen

Sjakk-VM engasjerer bredt, og også fotballspillere er kommet med meninger om Carlsen-stuntet. 

– Tåpelig av Magnus Carlsen. Ville ikke vente på pressen. Ga det aldri en sjanse engang. Pinlig og respektløst overfor Karjakin og sjakkverden, raser Fredrikstad-spiller Roger Risholt. 

Karjakins manager Kyrillos Zangalis sier imidlertid at han har forståelse for Carlsens reaksjon.

– Jeg forstår Carlsen godt. Han var veldig skuffet, og da går det an å reagere slik, sier han til VG

Carlsen får kjempebot

Carlsens oppførsel var et brudd på regelverket. I avtalen med VM-utøverne heter det at de skal stille opp både i intervjusonen og på pressekonferansen etter samtlige partier. Nå venter en kjempebot for Carlsen.

Tirsdag formiddag bekrefter FIDE i en pressemelding at Carlsen trekkes ti prosent av premiepengene han vil få etter VM-kampen. Vinneren av VM-kampen får 5,5 millioner kroner, mens taperen får 3,5 millioner. Carlsen kan dermed tape rundt en halv million kroner på nattens oppførsel.

For første gang under sjakk-VM i New York ble det natt til tirsdag utropt en vinner. Overraskende for de fleste var det Karjakin som sto igjen som vinneren av det åttende partiet, mens Carlsen sto igjen som taper. 

Med fire partier igjen å spille er det plutselig utfordreren Karjakin som har overtaket i kampen om VM-tittelen. 

Emneord: 
Tags: