Stefan utgir seg for å være 13 år gamle jenter for å avsløre pedofile på nett. På mobilen hans tikker meldinger fra voksne menn inn hele døgnet. Foto: Heidi Olsen

Jakter på pedofile

Medlemmene i "Barnas Trygghet" bruker fritiden sin til å avsløre pedofile på nett. Datatilsynet er kritiske til praksisen, og sier at gjerningsmennene i verste fall kan gå fri.
Tirsdag, 21 februar, 2017 - 11:09

Gruppen Barnas Trygghet består av tre menn som har bestemt seg for å ta jakten på de pedofile på nett i egne hender. De utgir seg for å være 13-år gamle jenter, chatter med eldre menn og møter disse, for å konfrontere dem med chatteloggene.

— Vi har jo kanskje verdens mest syke hobby, sier Stefan i Barnas Trygghet.

Stefan og hans kamerater snakker over lengre tid med eldre menn, som selv tar kontakt med mindreårige jenter. Med vage svar fra “13-åringen”, driver personen på andre siden av skjermen samtalen videre.

— Vi vet at når man holder kontakten med 13-åringen, er det bare snakk om tid før man begynner å snakke om sex, sier Stefan.

De avtaler til slutt et møte. Der møter Barnas Trygghet opp med kamera og konfrontasjoner. Det hele legges ut på nett, der både navn og bilde på den konfronterte part offentliggjøres. Gruppen kontakter også politiet, for å få de til å hente, det Barnas Trygghet anser som, potensielle overgripere.

Bryter lover på veien

— Når enkeltpersoner tar på seg en politirolle, er det en fare for at de bryter en del lover og rettssikkerhetsgarantier på veien, sier Tobias Judin i Datatilsynet.

Norsk lovverk sier at man ikke kan dele sensitive personopplysninger uten samtykke, noe Barnas Trygghet gjør. Judin sier også at praksisen kan oppfattes som provokasjon, og dermed kan straffen til en potensiell overgiper reduseres.

Kripos henviser også til en video på deres facebooksider, der de oppfordrer til å la politiet ta hånd om saker som dette.

Hør hele reportasjen her