HJEMMEBANE: Intility Arena har vært Vålerengas hjemmebane siden høsten 2017. Foto: Teodor Skalstad

Klanen-talsmann om VIFs svake form: —Tar tid å bygge et lag

Vålerenga har ikke vunnet en fotballkamp siden 6-0-seieren over Bodø-Glimt 5. juli. Det er hele 10 kamper uten en seier for hovedstadsklubben.
Tirsdag, 15 oktober, 2019 - 14:56

Da Vålerenga vant over Bodø-Glimt i sommer, var det få som så for seg at seieren skulle utebli i de neste 10 kampene. Det har nå blitt en realitet. Klanen-talsmann Erling Rostvåg mener derimot, at det tar tid å bygge et lag som presterer over tid.

– På et merkelig vis, var det de 2 siste poengtapene som svei mest. Det gjorde liksom at man fikk følelsen om at krisen er et faktum. Dårlige prestasjoner fører jo til dårlig stemning. Både blant spillere og supportere, sier Rostvåg.

Han legger til at det er flere supportere som drar når kampene går dårlig. Mange av dem benytter seg av å klage i sosiale medier, som igjen fører til at andre dropper å dra på match.

– Folk må skjønne at det tar tid å bygge en klubb som kan prestere over tid, uttrykker Klanen-talsmannen frustrert. 

Trenger bedre selvtillitt

Vålerenga har dessuten fått mye negativ omtale i media, da det diskuteres om hvilke endridnger som bør gjøres i klubben. Flere eksperter peker på at ledelsen burde endres. Andre mener derimot at det er hovedtreneren, Ronny Deila, som burde gå av. Han har hatt rollen som hovedtrener i klubben siden 2017.

Rostvåg mener at det generelt er en altfor streng kritikk mot Deila som trener for laget. 

–  Jeg tenker «hvem er det som kunne ha gjort en bedre jobb», hvertfall med de begrensede rammene treneren får i denne klubben. Det har vært stadig progresjon siden han tok over. Fra å redde plassen i Eliteserien, til stadig bedre tabellplasseringer, sier han.

Klanen-talsmannen mener ikke at det skal stå på spillerne og talentene man finner på laget. Han tror derimot at spillerne er i en periode med dårlig selvtillit.  

– Når en spiller forsøker en pasning fremover og mislykkes med det, så runger det et stort “neeei“ gjennom stadion. Man føler at spillerne har sluttet å tørre og ta noen «risks» på grunn av dette, sier Rostvåg. 

–Hvordan ser fremtiden ut for Vålerenga?

–Denne sesongen er den første hvor Deila ikke leverer, men det spørsmålet er mye lettere å svare på etter sesongen, uttaler Rostvåg.

Videre legger han til at klubben blir mer bærekraftig rent økonomisk. Derfror kommer ikke klubben til å være like avhengig av investorer som tidligere. Han syntes derimot det er synd, at mange av supporterne sitter med følelsen av en kommunikasjonsmessig avstand mellom det administrative og fansen. 

Fortsatt en attraktiv klubb 

Vålerenga er en av de mest profilerte lagene i hovedstaden. På spørsmål fra journalisten om den negative omtalen kan ha neon påvirkninger på Oslo-fotballen, svarer Rostvåg at Vålerengas dårlige sesong, trolig ikke vil påvirke lagets status. 

– Jeg tror at VIF er en veldig attraktiv klubb for unge, de ser jo eksempler som Håvard Nielsen og «Chiddy» Ejuke som har lykkes i Vålerenga og kommet seg videre på et høyt nivå, sier Rostvåg.

– Talentspeidingen her i Oslo må bli bedre, slik at lokaltalentene velger å gå til kubber her. Det er veldig viktig at det er et Oslo-lag i Eliteserien. Tidligere ville nok folk ha kalt Vålerenga arrogante med å hente talenter, men i de siste årene har samarbeidet mellom mindre lag og Vålerenga blitt bedre, uttaler han. 

Vålerenga ligger nå på 9. plass i Eliteserien med 29 poeng på 24 kamper, og neste kamp er mot Stabæk 19. oktober på Intility Arena.