UTESTENGT: City må nøye seg med å spille i England de neste årene. Foto: pressebilde Manchester City.
Journalen forklarer

Hvorfor utestenges Manchester City fra mesterligaen?

14. februar kunngjorde UEFA at Manchester City utestenges fra Mesterligaen de to neste sesongene, etter brudd på Financial Fair Play. Hva betyr egentlig dette?
Tirsdag, 25 februar, 2020 - 13:25

Financial Fair Play ble introdusert av det Europeiske fotballforbundet (UEFA) før 2010/2011-sesongen. Regelverket skal enkelt forklart sørge for at klubbene ikke bruker mer penger enn de tjener. Utgiftene kan ikke overskride inntektene, noe UEFA vurderer over en treårsperiode. 

I 2008 kjøpte Sjeik Mansour bin Zayed al-Nahyan Manchester City, gjennom sitt selskap Abu Dhabi United Group. Sjeiken er visestatsminister og halvbror til presidenten i De forente arabiske emirater, Khalifa Al Nahyan. 

Før kunne klubbeiere spytte inn så mye penger de ville for å dekke utgifter som spillerkjøp, underskudd og høye lønninger. Men med FFP, Financial Fair Play, er ikke dette lenger tillatt. 

Feilaktige opplysninger om sponsorinntekter 

Manchester City sa selv at eierne hadde investert 14,7 milliarder i klubben de siste ni årene. Det vil altså si at klubben også må ha tjent inn et nærliggende beløp. UEFA mener at det har de ikke klart på lovlig vis. 

Hovedsponsoren til City er Etihad Airways. De spiller hjemmekampene sine på Etihad stadium, og de lyseblå draktene prydes av sponsornavnet. Formannen i flyselskapet er halvbroren til klubbeieren.

City sier selv at Etihad Airways sponset klubben med 760 millioner kroner årlig. UEFA mener derimot at 670 millioner av disse pengene kommer fra Abu Dhabi United Group som også eies av Citys eier Sjeik Mansour. 

Anker dommen

På denne måten ser det ut som de har tjent pengene gjennom sponsorinntekter, selv om de kommer fra klubbeieren. Derfor utestenger UEFA klubben. Manchester City annonserte at de kommer til å anke dommen til Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS).

 

 

Emneord: 
Tags: