STENGT: Fotballen er satt på vent over hele landet. Foto: Teodor Skalstad
covid-19

Håper dugnadsånden kan redde breddefotballen

Med stengte baner og utsatt seriestart kan flere klubber gå en usikker fremtid i møte.
Fredag, 27 mars, 2020 - 10:54

Idretten i Norge er satt på vent. Flere kommuner og idrettslag rundt om i landet har stengt baner og anlegg for å hindre spredningen av coronaviruset. Seriestarten for Eliteserien er utsatt til mai, og breddeklubbene blir også nødt til å vente på klarsignal for å sparke i gang sesongen. Blant de klubbene er Hvam IL fra Nes, som er nyopprykket til 6. divisjon denne sesongen. Daglig leder i klubben, Tore Nilsen, håper på at man ikke må vente for lenge før ballen igjen kan begynne å rulle på stadion.

– Det er uheldig å se at sesongen utsettes. Hvam IL er jo nyopprykket til ny divisjon og vi gledet oss til å gå løs på nye utfordringer. Vi legger opp til egentrening for spillerne, men det å møte hverandre, og selve treningsøyeblikket, er en viktig del av treningshverdagen. Det er like viktig som kamper, sier Nilsen.

Trosser forbudet mot aktivitet i grupper

Det har vært omtalt i media at unge har trosset forbudene mot å ikke møtes i grupper på baner eller andre idrettsanlegg. Politiet har blitt involvert, og Norges Fotballforbund (NFF) har tatt grep ved å be Helsedirektoratet om å presisere hva forbudet faktisk innebærer. Presidenten i NFF, Terje Svendsen, forteller på NFFs hjemmeside at forbudet kan ha blitt mistolket av flere, og krever at det blir tatt tak.

– Vi har vi hele tiden vært tydelige på at vi følger rådene fra helsemyndighetene. Nå ber vi om tydeligere råd. Inntil dette er klart, er alle best tjent med at vi opptrer solidarisk med hverandre, sier Svendsen.

Svendsen presiserer også at fotballbanene rundt om i landet fortsatt bør holde stengt.

– Helsedirektoratet har besluttet forbud og stenging av idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs. NFF ser at dette tolkes ulikt og har derfor bedt dem om å presisere denne bestemmelsen, for eksempel med hensyn til egentrening på fotballbaner. Inntil dette er presisert oppfordrer NFF at alle fotballbaner stenges i Norge.

Håper på dugnadsånd

Hvam IL blant klubbene som har tatt til seg rådet om å stenge banen. Nilsen håper at folk er tålmodige, og bidrar selv om idretten er satt på vent. Hvam har også måttet permittere flere ansatte i klubben.

– Jeg håper at vi gjør en felles dugnad. Treningsavgiften for barn og unge er delt opp i to, altså en i hvert halvår. Folk har utnyttet våre treningsanlegg og tilbud godt frem til nå, så vi har valgt å sende ut treningsavgifter, og har oppfordret folk til å betale den, for å dekke lønninger vi har i klubben. Dette for at tilbudene skal bestå. De som får betalingsproblemer ber vi om å ta kontakt med oss på egen oppfordring på våre hjemmesider. Vi legger til rette for de som skulle være i trøbbel.

Savner lagkameratene

Markus Tveito (18) spiller fotball på Odd Grenlands juniorlag, og holder formen i gang med egentrening. Han er vant til å trene organisert ute opptil to ganger daglig, men må nå trene på egenhånd. Han har fått eget treningprogram, men sier at det ikke føles like givende å trene på denne måten.

– Jeg er fremdeles motivert, men det er klart at jeg savner å trene med venner. Jeg møter jo ingen lenger, og idretten er noe helt annet når man har 20 andre lagkamerater rundt seg. 

Tveito gleder seg til å kunne trene organisert igjen, og er optimistisk for seriestarten.

– Jeg håper sesongen starter så fort som mulig, men jeg synes at det er viktig at NFF og fotballkretsen ikke stresser med å få satt det i gang. Det er viktig at vi alle tar det med ro, og venter til at dette viruset roer seg. 

 

*Etter at Journalen laget denne saken, har flere kommuner besluttet å åpne idrettsanleggene sine igjen.

 

Emneord: