Røa har vært best i både angrep og forsvar, de avsluttet sesongen med 61 i målforskjell på 12 kamper. FOTO: Knut Terje Smerud

Røa G16 toppet 2. divisjon

Røa G16 avsluttet sesongen med 10 seiere og 79 mål på 12 kamper, som var nok til å slå 2. plassen i divisjonen med 9 poeng. Nå gleder de seg til å spille videre sammen og trene mot vårsesongen.
Lørdag, 5 november, 2022 - 20:30

Nå er fotballsesongen over for de fleste lagene i Norge. Dette er også tilfellet for G16 laget til Røa IL som avsluttet sesongen på topp i 2. divisjon for G17 lag, ettersom de spilte en aldersklasse opp.  

- Det er vanskelig å si hvordan sesongen kommer til å gå på starten, men etter vi hadde spilt mot alle lag en gang halvveis i sesongen, hadde vi troen på oss selv om å kunne vinne divisjonen, sier Fredrik Smerud.


Fredrik Smerud er kaptein for Røa G16. FOTO: Misha Galinsky

Fredrik (15) kom til Røa for 3 år siden fra Venstre Akers skiklubb sammen med flere spillere på alderen hans. På den tiden har han blitt en viktig spiller for både sin aldersgruppe og fått muligheten til å spille med A-laget i 5. divisjon denne sesongen. Der stilte han med 3 mål og flere målgivende i løpet av året. Fredrik er også trener for de minste medlemmene i klubben og bidrar med å arrangere barnegym. Han innrømmer at det hadde vært gøy å prøve seg som fotballtrener i fremtiden, men nivået på trenere i Røa er veldig høyt.

- Vi har mange utenlandske trenere med høyere utdanning i England som er bosatt i Norge og er fulltidsansatte, sier Per-Ivar Stokkmo.

Røa har gitt trenere muligheten til å utvikle seg og ta det neste steget i trenerkarrieren. Blant annet har en tidligere Røa trener gått over til engelske Nottingham Forrest som spiller i Premier League, en annen har fått jobben som assistenttrener for Lyn Damer i Toppserien og flere av breddetrenerne i klubben gått inn i trenerteamet i Toppserielaget, Røa Dynamite Girls.

Lang vei til seier

Ikke lenge etter Fredrik ble med i klubben, kom nærmest 10 nye medlemmer fra naboklubben Fossum inn i laget. Det hjalp med å utvide spillerstallen og styrke laget, men laget måtte vente lenge før de fikk lov til å trene sammen på grunn av coronapandemien.

- Da coronapandemien startet ble vi nødt til å følge de reglene som var aktuelle fra dag til dag. Ofte kom det endringer noen timer før trening, som gjorde det uforutsigbart for oss. Treningene ble ofte delt i kommuner, da Oslo og Bærum endte ofte opp med å ha forskjellige regler, forteller Smerud.

Til tross for alle utfordringer klarte laget å holde seg sammen, mye av det på grunn av fokuset rundt trivsel på treninger. Dimitar Totev er treneren til G16 laget og har lagt opp planen for laget sammen med laglederne for å komme seg gjennom pandemien.


Per-Ivar Stokkmo er markeds- og kommunikasjonssjef i klubben. FOTO: Privat

  • Under treningene fokuserte vi på å ha det gøy og rullere på hvem som trener med hvem, i stedet for å dele gruppene opp etter nivå, sier 15-åringen.

I lyset av coronapandemien har mange barn slutten med idrett, og frafallet i 2020 lå på 185.000 medlemmer ifølge Norges Idrettsforening, i Røa har situasjonen vært annerledes.

- Røa har økt antallet medlemmer under pandemien. I stedet for å permittere trenerne våre, har vi prøvd å gi dem den beste plattformen vi kan for å fortsette med treninger innenfor det som er tillatt. Det var viktig for oss å ta vare på både medlemmene våre og trenere slik at de kunne fortsette å gjøre jobben sin som før, sier Stokkmo.

 

Planen for fremtiden

Styret i Røa har planen klar for å fortsette med utviklingen av ungdommer som skal ta steget til A-laget i fremtiden. Det vil si at klubben vil gi alle som er gode nok muligheten til å prøve seg sammen med de eldre i klubben og sørge for at talentfulle spillere blir igjen i klubben. Fredrik gleder seg imens til å spille i G19 avdelingen neste sesong, som forblir hans hovedfokus for nå.

- Laget skal mest sannsynlig stille i 2. divisjon i G19 klassen, som blir veldig gøy. Flere av oss har spilt sammen med nåværende G19 laget i 3. divisjon denne sesongen, som har gitt oss en ide av hvordan ting kommer til å skje, utdyper Fredrik.

Han skal også fortsette å spille med herrelaget og tenker at det er snart flere som kunne vært aktuelle for å prøve seg på et høyere nivå. Ifølge Fredrik er det viktig å ta det med ro når man skal starte med voksenfotball i en såpass tidlig alder av 15 – 16 år. Man må spille mot voksne menn som er større og sterkere enn ungdommer og selv om man er god nok teknisk er ikke alltid kroppen like klar til å ta den store utfordringen.

Røa jobber mye med å introdusere de unge spillerne til voksenfotball ved å arrangere fellestreninger for ungdommer og voksne. Spillere fra A-laget er også velkommen på ungdomstreningene. Det skal gi de unge spillerne en smak av hvordan voksenfotball spilles og gi muligheten til å vise seg frem til å eventuelt bli tatt ut til A-laget senere.

Emneord: 
Tags: