Det var på dette stoppet taggingen natt til søndag 7. januar foregikk. Foto: Deborah Riiser

To menn pågrepet etter tagging

Flere politipatruljer rykket ut natt til søndag etter tagging på T-banevogner. Sporveien sier at tagging er et omfattende problem: – Går utover det offentliges midler.
Tirsdag, 9 januar, 2024 - 12:54

Natt til søndag 7. januar meldte Politiet Oslo på X at det var blitt gjort tagging på Sognsvann. Politiet rykket ut med patruljemannskap og hundepatrulje. To menn i 20- årene hadde løpt fra stedet, men senere blitt funnet og pågrepet. Vårt Oslo skriver søndag morgen at sak vil opprettes.

Sognsvann, hvor hærverket foregikk natt til søndag 7. januar, er endestasjonen for T-banens linje 5. Den ligger nær Nordmarka og Sognsvann, og boligstrøket Kringsjå. Ettersom stoppet er en endestasjon, står t-banen stille i et lenger tidsrom enn på andre holdeplasser.

Journalen har vært i kontakt med politiet, som ikke hadde noe konkret å fortelle ettersom forholdet ikke er anmeldt enda. Likevel vet man at politiet opp gjennom årene har lagt inn store ressurser for å motvirke ulovlig tagging. De siste årene har det vært en endring i det offentliges holdning overfor graffiti. 


Denne veggen har tidligere vært tagget på, men det er malt over i ettertid. Foto: Deborah Riiser

– Bruker store ressurser 

Ina Helen Østby, kommunikasjonssjef i Sporveien, kan ikke fortelle noe spesifikt om taggingen på Sognsvann, men hun forteller at tagging er et omfattende samfunnsproblem.

– Vi opplever en del tagging i løpet av et år. Det er jo i utgangspunktet noe vi ser som hærverk. Det er uønsket, og vi bruker store ressurser på å fjerne det. Vi fjerner det så fort som mulig etter det har oppstått.

Østby legger vekt på at Sporveien er kommunalt eid, som vil si at det er offentlige midler som brukes for å tilbakestille det hærverket som gjøres. 


Snø og rekordlav temperatur stoppet ikke taggerne natt til søndag 7. januar. Foto: Deborah Riiser

Ny handlingsplan rettet mot graffitimiljøet

Frem til 2016 var det nulltoleranse for graffiti, og politiet la inn store ressurser for å motvirke tagging. Men i 2016 ble det vedtatt en egen handlingsplan for gatekunst i Oslo, med mål om å styrke og legge til rette for gatekunst i Oslos offentlige rom. Graffiti ble anerkjent som kunst, og en uttrykksform, så lenge det gjøres på lovlig vis. 

Ifølge Østby i Sporveien har antall tilfeller av tagging endret seg svært lite.