Feirer 20 år med yogafestival
Den nest siste helgen i januar fylles lokaler på Sagene med yoga-interesserte. Da er Oslo Yogafestival fullt i gang, og i år feirer de 20-årsjubileum.
Helgen 24.–26. januar inviterer Oslo Yogafestival til utforskning av yogaens mangfold på Sagene.
Festivalen ble startet av arrangør og yogainstruktør Jannicke Wiel for 20 år siden.
Den digitale delen av festivalen fyller januar og gjør festivalen tilgjengelig for deltakere over hele landet.
Overskuddet fra festivalen går til Drømmeskolen i Bangalore.
Festivalen bygger på frivillig innsats og fellesskap.
Helgen den 24. til 26. januar inviterer festivalen til utforskning og dypdykking i hva yoga er. Yogaklassene som holdes er lengre og har en videre bredde enn hva som tilbys på en vanlig time, forklarer arrangør og yogainstruktør Janncike Wiel. Festivalen finner sted i kirken, kunstsmien og samfunnshuset på Sagene. I tillegg til yogaklasser består festivalen også av foredrag, workshops, marked, konsert og middag.
Yoga er en veldig introvert ting, så hva gjør man på en yogafestival? I timene går du innover, og mellom timene går man ut og møter folk.
Jannicke Wiel
For 20 år siden ble Wiel inspirert til å starte festivalen etter en reise til San Francisco. Der var hun selv deltaker på en yogafestival og ønsket å skape et tilsvarende fellesskap i Norge. Wiel tok kontakt med sitt eget nettverk innenfor yogamiljøet i Oslo, og festivalen kom til live mindre enn to måneder senere. Den gangen var det rundt tretti deltakere, mens årets festival forventer flere hundre til over tusen.
—Festivalen er en mulighet til fordypning. Læreren har mer tid til å forklare og mer tid til utveksling med deltakerne. Mer sang, mer meditasjon, flere øvelser og lengre avspenning.
Fra pandemi til permanent
I tillegg til festivalhelgen, holdes det foredrag, kurs, klasser og workshops over zoom gjennom hele januar.
Den digitale delen av festivalen ble introdusert i januar 2021 da festivalen var preget av pandemien. Det ble fortsatt holdt noen klasser på Sagene, men festivalhelgen ble hovedsaklig holdt over zoom. Wiel forklarer at det ble intenst å sitte foran skjerm i tre dager. Derfor har den digitale delen blitt spredt fra begynnelsen av måneden frem til festivalhelgen de følgende årene.
Anniken Binz er en av foredragsholderne på festivalen. Foredraget var rettet mot mental trening, med mål om at deltakerne skulle få verktøy for å kunne skape endring i egne liv. Binz har selv drevet med yoga i flere år og er aktiv på sosiale medier -i tillegg til å være coach og forfatter. Hun har mye erfaring med å holde digitale foredrag og mener det er en stor fordel for å nå ut til flere.
Et lysglimt i vintermørket
Wiel forteller at den digitale festivalen ble populær blant deltakerene som ikke har mulighet til å reise til Oslo. Deltakere fra blant annet Alta og Hammerfest kom med et ønske om å fortsette med den digitale delen, selv om restriksjonenene skulle lettes.
—Det som er fint med den digitale festivalen er at den fyller januar, som for mange er en tung og mørk måned. Så de digitale klassene kan bidra som et lys gjennom hele måneden, forteller arrangøren -og gir de entusiastiske damene fra Nord æren for at Oslo Yogafestival enda arrangeres over zoom.
Yogaens røtter hedres med bistand
Gjennom årene har overskuddet fra festivalen gått til ulike veldedige formål. I år går pengene gjennom bistandsorganisasjonen Forut til Drømmeskolen i Bangalore. Drømmeskolen jobber for å gi skolegang til barn som bor i slummen i Bangalore. Wiel ønsker at overskuddet skal gå til veldedige formål i India, som en hommage til yogaen.
—Det var to ting jeg ønsket da jeg så etter hva overskuddet skulle gå til. Det ene var at det skulle være i India, ettersom yogaen er derfra -og jeg ville gi noe tilbake. Det andre var at det skulle være innenfor skole og utdannelse, noe jeg har veldig troen på, for å gi mennesker selvstendighet og kraft.
En festival bygget på samhold
Wiel forteller at hensikten med å starte festivalen var å gi yogamiljøet en møteplass. Hun ser tilbake til da hun først startet festivalen, og forteller at det aldri har handlet om penger. På den tiden var det omtrent like mange betalende deltakere, som det var bemanning.
—Men det gjorde ingenting. For det viktige var bare å være sammen og ta del i fellesskapet, fortsetter Wiel.
En stor del bak festivalen er frivillig arbeid. Anita Hegge deltok på festivalen for første gang i 2009 og har hjulpet til som frivillig. Hegge er styreleder i Yoga Hjelper Barn og har blant annet bidratt med SATS sin utvikling innenfor yoga. Hun forteller at hun har hatt noen av sine vakreste øyeblikk på festivalen, og løfter også frem samholdet som kommer med å være frivillig.
Lørdag under festivalhelgen blir det jubileumsmiddag og konsert for å markere 20-årsjubileet. Arrangøren og de frivillige skal lage middag til rundt 100 personer. Middagen er åpen for alle, men den arrangeres spesielt for lærere, frivillige og deltakere, forteller Wiel. Hun har i tillegg samlet deltakere som også er musikere og stiftet The United Festival Band, som skal holde konserten.
Yogafestivalens vei videre
Et av Jannicke Wiels høydepunkter ved festivalen er å se tidligere deltakere komme tilbake. Hun har planer om å fortsette å arrangere festivalen og er spent på yogaens videreutvikling.
—For 20 år siden hadde jeg aldri hørt om breathwork, gongbad, krystallsyngeboller eller trommereiser. Så det er vanskelig å se for seg hva som vil være på menyen de neste 20 årene, sier Wiel.
Avslutningsvis ønsker Wiel at deltakerne sitter igjen med inspirasjon, fellesskap og forbindelse.
Jeg håper deltakerne går hjem og føler seg forbundet med seg selv. I form av kropp, men også noe dypere, som ønsker, lengsler, ambisjoner og drømmer. Også håper jeg de føler seg forbundet med andre. At de er en del av et felleskap.