Fredrik og Johannes Czapnik har pakket sammen soverposer og liggeunderlag. Foto: Elias Lund-Olsen ​

– Nesten som Roskilde

Torsdag hadde Vinmonopolet årets mest eksklusive spesiallansering.
Fredag, 10 februar, 2023 - 12:49

Telt og soveposer pakkes raskt sammen. En voksende sverm av liggeunderlag og dyre frakker trekkes innover i et smug på Aker brygge.

Vinmonopolets skyvedører virker som en magnet på folkemengden som bygger seg opp. 

Om en halv time åpner dørene og det samme gjør det mest eksklusive vinslippet på mange år.

Langveis fra 

Fredrik og Johannes Czapnik har krysset landegrenser for få med seg årets spesiallansering av vin fra Burgund. Mer enn 500 viner fra det anerkjente området i Frankrike slippes på markedet.

Selv om fokuset er på årgangen fra 2020 er dette en ekstra spesiell lansering. Pandemien har satt en demper på de foregående slippene som igjen øker forventningene i år. Det gjør også at brødrene ikke er helt fornøyd med kølappene sine.


Førstemann til mølla får den beste Burgund-vinen. Foto: Elias Lund-Olsen 

– Jeg er nummer 72 i køen, forteller Johannes.

– Det er en fin plass i køen fordi det er mellom 80 og 90 flasker av vinen vi vil kjøpe, men neste år må vi komme hit en uke før og ikke bare en dag.

Brødrene kom til Oslo tirsdag ettermiddag fra Stockholm og Skåne. Der Johannes har forberedt seg godt på natten og beskriver den som varm og komfortabel, har Fredriks fokus vært et annet.

– Det er han som har tatt meg med og som er eksperten, sier Johannes og peker på broren.

Fredrik er sommelier i Stockholm og klærne har ikke vært hans hovedprioritet, men heller hvilken vin som skal kapres.

– I dag er det faktisk først og fremst pleasure det handler om. Jeg har sett meg ut noen flasker, men vi får se hvor mye som er igjen når det blir vår tur. Det blir nok dyrt, sier han.

– Som Roskilde 

Brødrene forteller om en festivallignende stemning på natten.

– Folk har vært oppe lenge, spilt musikk og hatt med drikke. Det var nesten litt som Roskilde, fortsetter Fredrik.  

Vin fra Burgund i Frankrike blir av mange ansett som noen av de beste og mest komplekse i verden. Ifølge Vinmonopolet er også årgangen fra 2020 spesielt god og beskrives som overbevisende og fremragende.


Vebjørn Hove Lia, Matias Bernstrøm, Anine Johnsen, Camilla Berger og Silje Berger påpeker at de alle faktisk er over 18 år. Foto: Elias Lund-Olsen

Russ i køen 

Blant alle i køen sitter det en gjeng som skiller seg ut. Russeklærne står i sterk kontrast til de andre i køen.

– Skal dere kjøpe vin til russefeiringen?

– Nei, vi sitter i køen for noen andre, men det har vært veldig god stemning her. Vi ble lest dikt for hele kvelden og det har vært masse hyggelige folk, så neste år kommer vi tilbake for å kjøpe til oss selv. Da går vi ikke på skole heller, sier Anine Johansen.

Camilla legger til at de neste år slipper å skulke skolen for å campe i køen.

– Da kan vi faktisk ligge her i en uke. Jeg hørte at noen av de som har vært her lengst har sovet noen netter på hotell også, sier hun.


Køen strekker seg langt utenfor Vinmonopolet på Aker brygge. Foto: Elias Lund-Olsen

Åpningskaos 

I det klokken bikker ti setter køen seg i bevegelse og folk begynner å løpe straks de er innenfor dørene. Kampen er hard for å sikre seg de mest eksklusive flaskene. En av de første kundene velter den høye stabelen med handlekurver i det han skal rive med seg to stykker.

Russene Vebjørn Hove Lia og Matias Bernstrøm håper de får tak i noen vinflasker de kan selge videre for en god pris. De skal i motsetning til jentene kjøpe inn til seg selv og har skaffet vinskap slik at de kan beholde noen av flaskene.

– Vi skal nok bruke litt penger i dag, men vi får se hvor mye det blir til slutt. Jeg håper jo jeg kan få inn litt kapital, sier Vebjørn.

Den dyreste flasken som selges går for 75 000 kroner og den er, ifølge sommelier Fredrik Czapnik, mulig å selge videre for 260 000 til 300 000 kroner.


Johannes Czapnik er nestemann i køen til de virkelig eksklusive vinflaskene. Foto: Elias Lund-Olsen

Storfangst 

Inne i butikken er det fortsatt kø til den virkelig eksklusive hyllen. Det er diskusjon om hvem som har hvilken kølapp og organiseringen i køen er uoversiktlig. Det begynner å bli knapt med tid før bussen til Johannes skal tilbake til Skåne, men han dyttes fremover når det viser seg at fire personer med høyere kølappnummer står foran.

– Det er jo Fredrik som har kontroll på hva jeg faktisk skal kjøpe, så jeg følger bare hans instrukser, sier Johannes.


Fredrik Czapnik leter etter riktig flaske. Foto: Elias Lund-Olsen

På vei ut stråler Fredrik. Han er storfornøyd med fangsten og har fått tak i de flaskene han var ute etter.

– Nå er det på tide å komme seg tilbake Stockholm. Det var kult å se Oslo, sier han med et lurt smil. Men neste år får vi bli i noen dager til. 


Norgesturen var verdt det, ifølge Fredrik og Johannes Czapnik. Foto: Elias Lund-Olsen