– Det handler nok mer om dyrtiden

Å ha en hvit måned har blitt fremhevet som et populært nyttårsforsett. Samtidig opplevde barer i Oslo omsetningsnedgang den første helgen i januar. Likevel tror verken talsperson for Oslo Handelsstands Forening eller seniorrådgiver i FHI, at fenomenet er like utbredt som det kan fremstå.

Håvard Clementz, rådgiver for politikk og kommunikasjon i Oslo Handelsstands Forening.

Håvard Clementz forteller at det er synd for bylivet når barer går konkurs. Dette fordi man mister noe som skaper et levende byliv som er viktig for blant annet trygghet. 

Barene i Oslo opplevde sammenlagt en nedgang på 18 prosent i omsetningen den første helgen i januar i år, sammenliknet med tilsvarende helg i fjor. Dette kunne Håvard Clementz, rådgiver for politikk og kommunikasjon i Oslo Handelsstands Forening, bekrefte med tall basert på BankAxept-transaksjoner.

Likevel tror han at det skyldes noe annet enn at flere velger å ha en hvit måned i januar.

– Det handler nok mer om dyrtiden vi har opplevd de siste årene. Bedriftene opplever at deres varer blir dyrere, samtidig opplever forbrukeren at kjøpekraften er mindre. I tillegg bruker mange mye penger i desember, som fører til at folk blir mer sparsommelige i januar. Dette er nok den mest vesentlige grunnen til lavere omsetning blant barer og nattklubber, forteller han.

Oslo Handelsstands Forening er Oslos største næringsforening med nesten 2000 medlemmer, der mange av barene i Oslo også er medlem.

– I tillegg ser vi at folk kommer fullere til nattklubber og barer, som fører til at de kjøper mindre. Likevel blir de der like lenge, noe som resulterer i at de krever like mye ressurser. Det er bare det at summene de legger igjen er betydelig lavere. Fortsetter det sånn er vi bekymret for at flere av barene vil gå konkurs, legger han til.

– Er nok ikke slik at alle avstår fra alkohol i januar

Jørgen G. Bramness, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og professor ved UiT, tror også at bevegelsen får større oppmerksomhet i mediebildet enn det som reflekteres i samfunnet.

– Vi drikker mindre i januar sammenliknet med andre måneder. Det kan vi se på salgsstatistikken til Vinmonopolet. Likevel er det nok ikke slik at alle avstår fra alkohol i januar, forteller han.

Jørgen G. Bramness, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og professor ved UiT.
Jørgen G. Bramness, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og professor ved UiT, sier du kan oppleve flere helsefordeler ved å frastå alkohol i en måned, som bedre søvnkvalitet og mindre angstproblematikk. Foto: Inga Torper Andersen

Til tross for at han ikke har noe klart svar på hvorfor akkurat januar er blitt den måneden der vi drikker minst, tror han likevel det ikke er helt tilfeldig.

– Mange har drukket mye i desember og føler nok derfor at det er fint med en liten pause, sier han.

Han forklarer at historien til hvit januar stammer fra den finske vinterkrigen, og har egentlig ingenting med alkoholpolitikk å gjøre. Likevel ble bevegelsen plukket opp av avholdsorganisasjoner i England rett før årtusenskiftet, som førte til at flere kastet seg på den såkalte hvite måneden.

– Opplever du at du ikke klarer å ha en hvit januar, og synes det er kjempevanskelig å avstå fra alkohol i en måned, så burde du nok tenke ekstra gjennom ditt alkoholforbruk. Dette kan ofte være et signal på at du sliter mer enn du kanskje tror, legger han til.

– Har ikke hørt om noen som aktivt deltar

Julianne Johnsen (23), Emaja Borgie (22) og Mitra Younesi (22) er alle studenter.

– Jeg har ikke en hvit måned. Det er rett og slett fordi jeg føler jeg ikke drikker nok til å måtte ha det, forteller Mitra Younesi.

Emaja Borgie drikker ikke alkohol, og har naturligvis derfor heller ikke en hvit måned. Hun forstår likevel at det kan være fristene for dem som drikker å gjøre det.

– Jeg prøver ofte å ha en hvit måned, men det skjer ikke alltid. Jeg faller nok litt fort for å bli med på ting, sier Julianne Johnsen.

Alle jentene er enige i at de hører mye om hvit måned på sosiale medier, og at det er blitt et vanlig begrep som kastes ut i hverdagen.

– Vi kjenner mange som snakker om det og som vurderer å prøve det, men vi har ikke hørt om noen som aktivt deltar, forteller de.

Julianne, Emaja og Mitra er studenter ved OsloMet og Universitetet i Oslo.
Emaja Borgie (22), Mitra Younesi (22) og Julianne Johnsen (23) er alle godt kjent med fenomenet hvit måned. Foto: Inga Torper Andersen