"Råtner" for å føle seg bedre

"Bed rotting" har tatt av på Tikok som en tilsynelatende avslappende måte å takle stress på. Bak den romantiserte fasaden ligger en trend som kan speile alvorlige utfordringer knyttet til mental helse og skjermbruk.

"Bedrotting" har tatt av på sosiale medier. 

En ny trend kalt "bed rotting" sprer seg blant unge på sosiale medier. Fenomenet, som innebærer å tilbringe lange perioder i sengen med mobilen, snacks og minimal aktivitet, fremheves av mange som en måte å takle stress og utmattelse på. Er det en sunn strategi for å roe ned, eller en potensielt skadelig flukt fra virkeligheten?

Psykolog John Petter Fagerhaug, som har fulgt utviklingen av digitale vaner, gir innsikt i hvorfor dette har blitt populært:

– Fordi det er lett tilgjengelig. Teknologien er skapt sånn at den gir deg en følelse av at du blir litt dopet ned, sier han.

Han beskriver fenomenet som en slags "digital opium-hule," der skjermen gir en midlertidig følelse av avslapning.

Ikke en langvarig løsning

Mange unge hevder at "bed rotting" gir dem nødvendig hvile i en hektisk hverdag. Fagerhaug mener imidlertid at effekten ofte er misforstått.

– Man tror at man slapper av når man sitter med mobilen, men det er ikke nødvendigvis tilfellet, påpeker han.

Mange unge bruker skjermen som flukt fra en hektisk hverdag. Foto: Neda Golshani.

Ifølge Fagerhaug kan det å stadig flykte inn i skjermen skape en negativ spiral hvor ubehandlede problemer baller på seg. Dette kan øke stressnivået og forsterke følelser av utilstrekkelighet.

Han trekker paralleller til bruk av alkohol eller narkotika for å håndtere stress. Det kan gi midlertidig lindring, men fører sjelden til varige løsninger.

Risiko for mental helse

Langvarig isolasjon i sengen kombinert med intens skjermbruk kan også ha negative konsekvenser for mental helse.

Fagerhaug peker på forskning som knytter omfattende mobilbruk til sosial angst og depresjon:

– Det er en klar sammenheng mellom ti timers bruk av mobil hver dag og sosial angst.

Annabelle Archer (20) har som flere andre unge fått med seg trenden på Tiktok. Hun beskriver hvordan fenomenet har blitt romantisert på sosiale medier.

Annabelle Archer (20) mener at Tiktok trenden kan være et tegn på større underliggende problemer hos unge. Foto: Neda Golshani.

– Jeg tror jo måten 'bed rotting' har blitt fremstilt på sosiale medier, er litt annerledes enn hvordan de som faktisk sliter med det hadde definert det, sier hun.

Annabelle påpeker at mens mange ser på det som selvpleie, kan det for noen være et alvorlig symptom på underliggende problemer som depresjon. Hun understreker videre hvordan trendens mer alvorlige sider kan bli oversett.

– Ingen velger å ha masse matrester på rommet sitt og dritt overalt. Det er ikke fordi man vil det, men fordi ting har hopet seg opp og virker uoverkommelig, forklarer hun.

Veien ut av sengen

Hva er alternativet til "bed rotting"? Fagerhaug foreslår en mer bevisst tilnærming til stressmestring.

– Det viktigste er å håndtere problemene, ikke flykte fra dem.

Han anbefaler å finne gode strategier for å planlegge hverdagen, som kan redusere følelsen av kaos. Videre trekker han frem viktigheten av ekte hvile.

– Hvis man greier å ligge i sengen og puste, ikke gruble eller bekymre seg, kan det være bra, men veldig mange gjør det ikke på den måten. I tillegg blir hjernen overstimulert av skjermbruken, noe som ikke hjelper, sier han.

Fagerhaug påpeker videre at løsningen på stress og utmattelse handler om mer enn å søke tilflukt i sengen:

– Mennesker er skapt for å gjøre noe som stimulerer både kropp og sinn. Å bare ligge der kan til slutt svekke både selvtillit og troen på egne evner.