Kommentar

Den globale oppvarmingen er de lokales kamp

- Beklager, veien er stengt på grunn av skogbrann, sier politimannen ved veisperringen rett utenfor Yarra Valley. Røyklukten er intens. Dette er den store skrekken for områdets mange vingårder. Temperaturen øker, skog- og buskbrannene blir stadig flere. Klimaforandringene griper direkte inn i hverdagen her.
Tirsdag, 14 mai, 2019 - 11:49

Med over hundre ulike vintyper, er Australia verdens fjerde største vineksportør – etter Italia, Spania og Frankrike. Vindistriktet Yarra Valley ligger cirka 60 kilometer utenfor storbyen Melbourne, sørøst i Australia. Det er et vindistrikt kjent for å ha kjøligere klima, hvor de produserer mye vin av franske vindruer. Området er spesielt kjent for sine Chardonnay-er og Pinot Noir-er, og lager noen av Australias beste musserende viner. Distriktet er gått fra å ha et kjølig klima, til å oppleve hetebølger, skogbranner og ekstremvær, noe som har ført til store konsekvenser for de lokale vinprodusentene.

Gjennomsnittstemperaturen i verden stiger fortere enn noen gang. Mark Lynas har i sin bok «Seks grader» samlet forskningsresultater som viser hva som vil skje for hver grad jordas gjennomsnittstemperatur øker. Én grads økning vil føre til hetebølger, tørker og skogbranner. Land vil bli dekket av sanddyner, gradene vil bli kaldere ved Nord-Atlanteren, isen vil smelte, arter vil dø ut, regnskogen vil bli ødelagt, orkan og tropiske stormer vil bli mer intense og bli en fare i større deler av verden og øyer vil forsvinne. I tillegg vil mennesker - spesielt i de fattige strøkene - lide av hungersnød og vi vil se mange flere klimaflyktninger enn i dag.

Konsekvensene er katastrofale verden over. Australia er et av landene som allerede opplever skadevirkningene av klimaendringene. Det biologiske mangfoldet i regnskogen i Queensland er allerede truet, ifølge Lynas, og vil svekkes dramatisk ved høyere temperaturer. Korallrevene i Det store barriererevet utenfor den australske nordøst-kysten er allerede bleket og i fare for å dø ut.

Den intense røyklukten ved veisperringen ved Yarra Valley er en konkret påminnelse om hvordan den globale oppvarmingen endrer en hel industri. Ikke bare blir vindruene ødelagt av skogbranner og røyk, brent av solen og må tåle både ekstrem varme og ekstrem nedbør. Hele vingårder må bygges om for å takle det nye været og de høye temperaturene, noe som selvsagt er en stor økonomisk påkjenning. Faren for skogbranner i området var tidligere stor i rundt seks uker i året. Nå er det stor fare for skogbrann i hele fem måneder. Druene må også plukkes én måned tidligere enn før – i gjennomsnitt halvannen dag tidligere i året de siste årene, ifølge vinprodusentene – og prosessen har halvert seg i tidsbruk. Det er viktigere enn noen gang å plukke druene på rett dag, og ofte må de plukkes før de er ordentlig modne.

Hele vingårder må bygges om for å takle det nye været og de høye temperaturene

I boken «Wine, Terroir and Climate Change» forklarer forfatteren John Gladstones hvordan hetebølger med lav luftfuktighet, som inntreffer når druene er i begynnelsen av modningsprosess, fører til lav vinkvalitet. Det er akkurat slik hetebølgene ofte oppfører seg i Yarra Valley. De høye dagtemperaturene fordamper og bryter ned smaken og pigmentene i druene. Vingårdene må derfor planlegge, plante om og bygge om med tanke på fremtiden. Noen bytter ut de franske druene med italienske, for de tåler varmen bedre. Vingårdene må også endre retningen vinrankene er plantet, for å passe på at druene får skygge gjennom dagen. Vann er også et problem. Fra å få stabil nedbør gjennom sesongen, må vinrankene nå tåle færre regndager og flere ekstremværdager. En av vinprodusentene sa det fint: «Det er typisk; nå som vi trenger mest vann, har vi det ikke.»

Ekstreme hetebølger, tørker og skogbranner er bare noen av problemene distriktet står overfor. Gjennomsnittstemperaturen på kloden har ikke engang økt med én grad siden Lynas’ bok kom ut i 2010, men allerede ser vi store konsekvenser – på både globalt og lokalt nivå.