Kommentar

Viktor Orbán gir langfingeren til ungdommen

De mange som reiser er han glad for å bli kvitt. De som blir igjen, vil han dytte inn i håndverksyrker som betaler dårlig. Er det rart ungdommen forlater Ungarn?
Mandag, 13 mai, 2019 - 12:26

En gang var Viktor Orbán liberal. Året var 1989, og en ung Orbán, som minnet litt om den kjekke prinsen i “Tre nøtter til Askepott”, talte på Heltenes plass i Budapest. Foran tusenvis av ungarere sier Orbán at han krever frie valg, at landet igjen skulle bli selvstendig, og at alle nå kunne feire at de sovjetiske styrkene var i ferd med å forlate landet.

30 år senere, den 15. mars 2019, står Viktor Orbán foran Nasjonalmuseet i Budapest og roper at Europa står for fall. Han ligner ikke lenger prinsen fra Askepott. Håret er grått, og det var jammen meg håret til flesteparten av de tusenvis som hadde møtt opp på plassen foran museet også. Vestlige land står i kø for konkurransedyktig og flink ungarsk ungdom, men Ungarn trenger alle sine unge, gjallet det ut fra høyttalerne. Og Orbán ropte høyt. For landets befolkning krymper. Ungarske kvinner føder ikke mange nok barn. Samtidig flytter stadig unge mennesker ut av landet. Anslagsvis en halv million unge mennesker har reist hittil.

At Orbán ødelegger det frie samfunnet, kommer kanskje ikke som en overraskelse. Men han gjør det svært raskt. Per i dag finnes det i realiteten kun to uavhengige medier igjen, avisen Index og TV-stasjonen RTL Klub. Det viser analyser som den Budapest- og Brussel-baserte tankesmien Policy Analytics gjennomførte på nyåret. Sakte, men sikkert har Orbán og hans nære allierte kjøpt opp aviser og mediestasjoner, slik at de kan kneble alt som nærmer seg kritikk av myndighetene.

I tillegg har stadig flere universiteter og forskningsinstitutter mistet økonomisk støtte. Det vekker oppsikt i Europa, også her i Norge. Jusprofessor Hans Petter Graver gikk så langt som å si at forskningen er under politisk kontroll. Samme måned konkluderte stiftelsen Freedom House med at Orbáns overtramp på medier og demokratiske institusjoner gjør at Ungarn ikke lenger kan regnes som et fritt land. Man kan jo bare spørre seg hva det gjør med tankegangen til unge mennesker som for første gang i sitt liv skal ta egne, frie valg. Er det rart de drar?

Det paradoksale her er at det ikke virker som Orbán bryr seg om at stadig flere unge, høyt utdannede og ressurssterke unge forlater Ungarn. For det er denne gruppen som er misfornøyde, og hadde de blitt værende, ville det bety trøbbel for statsministeren. Det hadde betydd større oppslutning for opposisjonen, flere aktivister, og det hadde betydd sterkere stemmer som kan fortelle omverdenen om hva som skjer. Orbán er glad for å bli kvitt bråkebøttene.

Orbán er glad for å bli kvitt bråkebøttene

Fra utsiden kan det virke som Ungarn gjør det bra, og at Viktor Orbán og regjeringspartiet Fidesz har skapt muligheter for flere ungarere. Økonomien går så det suser, bedre enn det man forventet da han kom til makten. Orbán har tatt tak i arbeidsledigheten, den er nå rekordlav og har holdt seg jevnt nede gjennom fjoråret. Prognosene ser gode ut. Men det mange fra utsiden ikke snakker så høyt om, er hvordan statsministeren har fått ned ledigheten ved å nærmest tvinge 250.000 arbeidsledige ut i småjobber som de må gjøre for staten for å få utbetalt trygd.  

Det er mange som mener Orbán er en handlingens mann. Det gjør de rett i. Han gir plass til internasjonale aktører, som kan benytte seg av billig arbeidskraft. I tillegg har landet et svært lavt skattenivå for utenlandske bedrifter. Og for å få det hele til å gå kjappere, senket myndighetene kravet for obligatorisk skolegang fra 18 til 16 år, allerede i 2012. Det vil si at ungdom kan gå rett inn til tyske bilprodusenter og jobbe for en billig penge på fabrikkene deres utenfor Budapest, sagt litt enkelt. Tyske bilprodusenters fabrikker i landet bidrar til økt eksport, og elektronikken er en vekstnæring i landet, ifølge Fafo Øst-Forum.

Orbán selv er en fan av Donald Trump

Ungarn har dratt en stadig større fordel av globaliseringstrender og utvikling siden kommunismens fall i landet i 1989. De ligger strategisk til i Europa, med tilgang til EUs marked. Og så er det denne arbeidsstyrken Orbán “avler” opp. For ved å innskrenke akademia, ytringsfriheten og mulighetene til å opponere, er det mange som ikke har noe annet valg enn å tre inn i industrien til lav lønn. Og de store utenlandskjempene fortsetter å vokse og nyte godt av lave skatter. Vi snakker Coca-Cola, IBM og Microsoft. Kanskje ikke så pussig at de amerikanske selskapene tar en stadig større del av kaka i Ungarn, da Orbán selv er en fan av Donald Trump.

Ungdom som forlater skolen i en alder av 16 år, og som starter å jobbe hos internasjonale selskaper med lønn som er av de laveste minstelønnene i EU, er ufarlige for Orbán. De er fordelaktige. På motsatt side står ungdommen som velger å satse på utdanning, og som stiller spørsmålstegn ved myndighetenes stadige behov for kontroll og innskrenking av frihet. Han er glad for å bli kvitt bråkebøttene, nå som økonomien vokser. Det gjenstår å se hvor lenge statsministeren kan fremme landet som en suksess. For på døren banker både et misfornøyd EU og et internasjonalt samfunn som blir mer og mer bekymret for de få valgmulighetene ungarere sitter igjen med.