Kritisk presse sliter i Tunisia

Mens aktivister og salifister slåss om hvorvidt sharia skal inn i den nye grunnloven, står spørsmålet om full fremtidig pressefrihet ubesvart.

Tuniserne fortsetter å demonstrere, her i hovedstaden Tunis 28. januar i år. Foto: Haykel Tlili

Temaet pressefrihet er havnet i skyggen av hvorvidt den tunisiske grunnloven skal være religiøs eller sekulær. Det melder den franske avisen L'expresse 3. mai. De skriver videre at den nasjonale tv-stasjonen i flere uker har vært beleiret av militante medlemmer av regjeringspartiet Ennahda, og at minst 25 journalister hittill i år skal ha blitt skadet som følge av politivold.

Etter fjorårets revolusjon har det vært kamper i gatene mellom de ytterliggående islamistene, kalt salifister, og dem som kjemper for en religionsuavhengig grunnlov. Tunisia er i en overgangsfase, der en midlertidig regjering og en midlertidig grunnlov skaper kaotiske tilstander i det unge demokratiet.

Foran grunnlovsforsamlingen i Bardo demonstrerer pro-Ennahda-islamister mot dem som krever en sekulær grunnlov. Foto: Flickr/Amine Ghrabi

Ønsker egen pressefrihetsparagraf i grunnloven

Reportere uten grenser (RUG) mener at de midlertidige presselovene, som ble vedtatt 2. november 2011, er for svake. Organisasjonen understreker at respekten for pressefrihet må styrkes, og peker i sin rapport på at flere konkrete punkter i den midlertidige presseloven må endres, blant annet at kildevernet må styrkes og punktet om religion bør endres.

Den tunisiske journalistforeningen(SNJT) ønsker at de nye tunisiske myndighetene skal lage et charter om menneskerettigheter, og at erklæringe blant annet bør ha presise formuleringer om ytringsfrihet og retten til innsyn.

Tunisiske journalister krever beskyttelse. Her holder de møte utenfor Den tunisiske journalistforeningens lokaler. Foto: Magharebia/Flickr

SNJT mener også det bør lages en svarteliste over journalister som var tro mot den gamle diktatoren. Hittil har ikke innenriksministeren gått med på å åpne arkivene.

Enkelte medier som ble startet etter Jasminrevolusjonen, rapporterer at de føler seg urettferdig behandlet.  Direktøren for avisen Al Oula begynte 9. mai en sultestreik, fordi han mener de ikke har de samme økonomiske forutsetningene som de gamle, etablerte mediene.

Les mer om den sultestreikende redaktøren her.

Arresterer og truer fri ytring

Den tunisiske tv-kanalen Nessma viste 7. oktober 2011 den franske filmen «Persepolis», hvor en tegning av Allah blir vist. Det førte til at kanalsjef Nabil Karoubi ble arrestert og dømt. I februar i år ble tre journalister i avisen Attounsia fengslet. De hadde et forsidebilde av den tunisisk-tyske fotballspilleren Semi Khedira, hvor han holdt rundt sin nakne kone, som er fotomodell.

Det er spørsmålet om moral, sterkt forankret i islam, som er bakgrunnen for arrestene. Internt i islamistpartiet Ennahda, som er det største partiet i den sittende, midlertidige regjeringen, slåss fløyene om hvor ytterliggående islamistisk politikk de skal føre.

Les mer om hvordan «Persepolis» ble dømt.

Fra propagandamaskin til fri presse

Under tidligere president Ben Ali var pressefriheten ikke-eksisterende. Blant annet hadde han et eget sensursystem, kalt Ammar 404. Journalistene og mediene produserte bare regimevennlig propaganda. Nå er spørsmålet om disse journalistene kan omstille seg, og drive fri journalistikk, uten å sensurere seg selv.

 Før Jasminrevolusjonen hang portrett av president Ben Ali overalt i Tunisia. Foto: Stewart Morris/ flickr

.

– Det største problemet i dag er at tunisiske journalister ikke er kritiske. Dette er et resultat av to ti år med diktatur, sier Kamel Labidi, direktør for Den nasjonale uavhengige autoriteteten for informasjon og kommunikasjon.

– Disse journalistene vil fortsette å skrive propaganda for den nye regjeringen, mener bloggeren og aktivisten Lina Ben Mhenni. Hun blogger kritisk mot den midlertidige regjeringen, og opplever stadig å bli truet av salifister.

Les mer om Ben Mhennis syn på situasjonen i Tunisia.

- Ennahda er siste gave fra Ben Ali

Taoufik Ben Brik er en av Tunisias mest berømte journalister, og var en av ytterst få som skrev kritisk mot Ben Ali. Under diktatorens regime ble han fengslet og torturert. Han kritiserer nå den nye grunnlovsforsamlingen for å diskutere ideologi, heller enn politikk.

- I realiteten er Ennahda den siste giftige gaven fra Ben Ali, sa Ben Brik til avisen Mahgreb Emergent sommeren 2011.

Hamadi Jebali er leder av det islamske partiet Ennadha, og har fungert som statsminister siden desember 2011. Foto: Flickr/World Economic Forum

Salifistene er nå i ferd med å starte sitt eget parti. Ennahda blir av Ben Brik også kritisert for ikke å slå ned på voldshandlingene salifistene utfører. Blant annet har salifistiske studenter okkupert Universitetet i Manouba, og utøvdt vold mot studenter der som ikke er enig med dem i at kvinnelige og mannlige studenter må holdes fra hverandre i egne områder og rom på universitetet.

 

Tunisia

  • Offisielt navn: Al-Jumhuriyah al-Tunisiyah
  • Norsk navn: Den tunisiske republikk
  • Styringsform: Republikk
  • Folketall: 10 732 900
  • Fengslede journalister hittil i år: 3*
  • Fengslede journalister i 2011: 0
  • Drepte journalister hittil i år: 0
  • Drepte journalister i 2011: 1

Tallene er hentet fra Committee to Protect Journalists.

*L'expresse