Angrepet med syre og forsøkt brent levende
Geeta Seshu er redaktør i ett av Indias største nettsteder for medieovervåking. Hun forteller om groteske drapsmetoder på journalister.
I landet som huser en sjudel av verdens befolkning, jobber journalister i en hverdag full av konflikter og lokale opprør. I høst ble fire journalister myrdet i den indiske delstaten Uttar Pradesh i løpet av 45 dager. Til sammen seks journalister ble drept i delstaten i fjor.
Lokale konflikter
Nettstedet The Hoot arbeider for journalisters rettigheter og avdekker brudd på pressefrihet over hele India. Geeta Seshu har undersøkt flere tilfeller av angrep og vold mot journalister i delstaten Uttar Pradesh. Journalister blir mål på grunn av sin gravende og kritiske journalistikk, og mangelfull straffeforfølgelse har ført til lite oppfølging av drap på journalister.
– Tongam Rina ble skutt på i Arunachal Pradesh i 2012. Dinesh Chaudhari ble nå i mars angrepet med syre i Maharashtra, og i Vest-Bengal ble tre journalister nesten brent levende i juni fjor: Barun Sengupta, Astik Chatterjee, Tona Singha Roy. De to først evnte ble kritisk skadd. Flere journalister rekker så vidt å bli meldt savnet før de blir funnet drept, og oppfølgingen fra myndighetene i etterkant er helt elendig, sier Seshu.
Det tok over et år før Arunachal Pradesh-regjeringen startet etterforskning av angrepet på Tongham Rina. Syreangrepet på journalisten i Maharashtra var ifølge Seshu arrangert av en politiker som fortsatt går fri.
Den politiske rollen
Problemene har forverret seg ettersom journalister har engasjert seg i politiske partier. Dette har ført til at de ikke lenger blir ansett som uavhengige og balanserte kommentatorer.
– Lokale konflikter er en viktig grunn til at sikkerhetssituasjonen for journalister i India er forverret. Likevel er det viktig å skille mellom delstater som er mer konfliktfylte enn andre, og som derfor kan ha en høyere dødsrate over journalister, forteller hun.
The Hoot har tidligere skrevet om organisert kriminalitet og kriminelles politiske kontakter som en hovedgrunn til at antallet angrep og drap på aktivister og journalister har økt. Seshu understreker samtidig at de høye tallene over døde journalister i enkelte delstater ikke nødvendigvis er en indikasjon på at pressefriheten er like truet over hele landet.
Religiøse demonstrasjoner
Konflikten som har pågått i Uttar Pradesh, står mellom hinduer og muslimer. Tidligere denne uken arrangerte en indisk nyhetskanal en ldirekte-debatt i en offentlig park. I løpet av debatten dukket en hindu-ekstremist opp på scenen og satte fyr på seg selv, før han satte fyr på den muslimske politikeren Qamar Zaman som deltok i debatten. Ifølge Online News Report ble de to sendt til sykehus, og tilstanden er kritisk for dem begge.
Tre av de seks journalistene som ble drept i Uttar Pradesh i fjor, var på jobb for å dekke demonstrasjoner mellom hinduer og muslimer. Professor ved Universitetet i Oslo, Arild Engelsen, har spesialkompetanse på India som demokrati, og forklarer bakgrunnene til noen av opprørene som har satt journalistene i fare.
– I noen tilfeller blir opptøyene provosert frem av en maktelite, slik kan de være et trygt alternativ når folket flokker seg i frykt. Det finnes selvsagt andre motsetninger, og om journalistene prøver å avdekke hvordan dette fungerer, da kan de komme i en knipe, forklarer professor ved UiO, Arild Engelsen.