Oligarkene kontrollerer ukrainske medier

Ambassadør Yurii Onischenko sier det ikke er lett å få styring på de ukrainske mediene.

Yurii Onischenko ønsker å utvide støtten til pressen og uavhenige medier. Foto: Karine Lindholm Liland

Ukraina opplever et todelt medielandskap. I øst er media kritisk til makten i Kiev, mens media i vest er kritiske til hvordan ting kontrolleres i øst.

Polarisering

– Mediene øst og vest i Ukraina er veldig polariserte, sier Johann Bihr, ansvarlig for Øst-Europra og Sentral-Asia i Reportere uten grenser.

Han forteller at mange mediehus i Ukraina, spesielt i øst, er eid av rike russere og ukrainere, såkalte oligarker.

– Det er vanskelig for dem å være uavhengige, siden de blir påvirket av eierne, der pengene kommer fra, forklarer Bihr.

Lovgivning

– Det er vanskelig å kontrollere oligarkene. Men vi har lover som skal støtte uavhengige medier, og vi ønsker å utvide og forsterke den loven, sier Ukrainas ambassadør til Norge, Yurii Onischenko.

Han forteller også at de ønsker å øke pressestøtten, for å senke antallet korrupte journalister.

Speil av samfunnet

Jakub Godzimirski er forsker ved Norsk utenpolitisk institutt (NUPI). Han tror det er mye opportunisme i ukrainske medier, hvor mange bare forholder seg til et skiftende politisk landskap. Han har registrert en forskjell mellom øst og vest.

– Jeg tror at man må regne med at mediene i øst er mye mer kritisk til den sittende makteliten i Kiev, mens medier i Kiev og Vest-Ukraina er mer kritiske til ting måten gjøres på i Øst-Ukraina. Mediene er med på å skape et bilde, men er også et slags speil av samfunnet.

Da blir kunsten å finne ut hva som er realiteten, mener Godzimirski.

Under utvikling

Oleksandr Holubov er journalist og studerer politisk vitenskap ved universitetet Kyiv-Mohyla Academy. Han mener at situasjonen har forverret seg de siste tre årene.

– Pressefriheten var begrenset, og mange journalister sluttet i jobben sin av den grunn. Etter revolusjonen har det blitt mye bedre. Men vi trenger fortsatt mer tid til å utvikle en ny, profesjonell og uavhengig presse, sier han.

Holubov forklarer at det er vanskelig å snakke om etiske regelverk for pressen i Ukraina.

– Det finnes etiske retningslinjer og fagforeninger, men de er underutviklet. Så de etiske standardene blir ofte forsømt.

Han forteller at annonsemarkedet er godt utviklet, men det er ikke stort nok til å finansiere ukrainske medier, det er grunnen til at de er avhengighe av oligarkene.

– Nøkkel til endring er utviklingen av den ukrainske økonomien, avslutter Holubov.