Studenter frykter ikke arbeidsledighet
En ny SSB-rapport har avslørt hvilke yrker Norge vil trenge i årene fremover.
15. november publiserte Statistisk Sentralbyrå en rapport som handler om hvilke utdanninger og yrker Norge vil trenge frem mot 2035.
I noen yrkesgrupper må en kjempe hardere for å skaffe seg jobb, spesielt gjelder det økonomer og humanister. Det kommer av at mange velger de utdanningene, noe som skaper et trangt arbeidsmarked. I tillegg holder de som får jobb på lenge, og få går av med pensjon.
– Det vil helt klart bli behov for den type arbeidskraft. Den som har interesse for det, bør velge det. De som er i tvil, bør la være, sier forskningssjef i SSB, Nils Martin Stølen til NRK.
Avviser frykt
Imidlertid virker ikke økonomistudenter særlig stresset av rapportens innhold.
– En stor del tenker at det er et godt grunnlag og et bredt studie. Du lærer mye uansett hva du skal gjøre videre, sier Høgskolen i Oslo og Akershus-student Rebekka Jacobsen.
Hun har ikke merket at medstudenter har vært stresset rundt fremtiden.
– Jeg tror ikke noen stresser. Det er verre med yrker som for eksempel politi, hvor man ikke kan bli så mye annet. Vi kan drive med så mye forskjellig, sier Jakobsen.
Selv har hun allerede relevant jobb i firmaet Aktiv I Oslo.
– Bekymrer meg ikke
Marte Freihow Langeland studerer til en mastergrad i russiske og eurasiske studier. Hun tar det hele med fatning.
– Jeg bekymrer meg ikke for mye, men det er vel en generell frykt de fleste på Humanistisk Fakultet og Samfunnsvitenskapelig Fakultet ved Universitetet i Oslo har, sier Langeland.
Hun tror det hjelper at hun får spesialkompetanse gjennom studiene i Russland.
– Jeg tror og håper at jeg finner en jobb hvis jeg får lært meg russisk bedre. Det står jo mer og mer om Russland i mediene, og jeg føler meg relativt selvsikker på at det er et land Norge trenger kompetanse om, sier hun.
Disse yrkene bør du velge
Rapporten forteller at forskere med høy utdanning, sykepleiere og helsefagarbeidere vil være særlig ønsket. I tillegg kommer bygg og annleggsfag godt ut av det. Det samme gjelder lærere til en viss grad.
– Særlig for sykepleiere og helsefagarbeidere, og delivs lærere er det slik at etterspørselen øker klart, forteller Stølen til NRK.