Norske studenter om Brexit: - Alt er usikkert

Norske studenter i England er usikre på hvordan Brexit vil påvirke deres hverdag.

Det ble flertall for å forlate EU da britene sa sin mening 23.juni i fjor. Foto: Fernando Butcher/Flickr

Det var stor spenning da Storbritannias statsminister, Theresa May skulle legge frem sin plan for hvordan EU-medlemskapet skulle avsluttes. Det var allerede spekulert på talens innhold på forhånd, og som ventet slo hun fast at Storbritannia ikke på noen måte skal være medlem av Den europeiske Union.

We are leaving the European Union, but we are not leaving Europe.

Theresa May, statsminister i Storbritannia

 

The Telegraph melder at Mays 12-punktsplan fokuserer særlig på grensekontroll, og at hun uttalte at den manglende kontrollen over immigrasjonen førte til et flertall for å forlate unionen.

Norske studenter føler på usikkerheten

Ebba Sophie Verdú studerer politikk ved universitetet i York, og kan fortelle om en usikkerhet om innvirkningene dette kan ha for norske studenter i Storbritannia.

Ebba Sophie Verdú (t.h.) er èn av mange nordmenn som har valgt å studere i Storbritannia. Her under fadderuken ved universitetet i York. Foto: Privat.

– Det jeg har merket, er at alt er veldig usikkert, sier hun til Journalen.

Hun forteller at norske studenter har måttet følge regler som gjelder for internasjonale studenter, med unntak av visumregelen. Det vil si at de betaler mer skolepenger enn britiske og europeiske studenter, men at de likevel har en mer fleksibel visumavtale enn internasjonale studenter - i likhet med europeiske studenter.

– Det er nå usikkerhet om hvordan alt vil påvirke oss, sier Verdú.

Verdú er usikker på hvilke innvirkning den nye 12-punktsplanen til May vil ha, men sier at svingningene pundet har hatt, har påvirket lommeboka.

– De første to årene av studiet gikk pundet opp og kronen ned noe, som gjorde at jeg og andre studenter endte med mindre penger enn vi hadde forestilt oss, forklarer Verdú.

Hun kan fortelle at Brexit har vært et tema som har opptatt mange studenter.

– Brexit har vært et veldig stort tema. De fleste studentene her er opptatt av hva som skjer videre. Alle jeg har snakket med stemte mot Brexit. De fleste føler at England beveger seg i en retning de ikke er særlig begeistret over. Mange er bekymret etter at pundet gikk ned, og det er generelt misnøye blant studentene når det kommer til avgjørelsen om å forlate EU, sier hun.

Det store spørsmålet blant norske studenter er usikkerheten rundt hva dette vil si for dem. Spørsmålene om skolepengene vil øke og om det vil komme nye visumregler, gjør det vanskelig å planlegge hva man skal gjøre etter studiene.

12-punktsplanen sier blant annet:

  • Kontroll over antall mennesker som kommer fra Europa til Storbitannia
  • Sikre rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU-land
  • Nye handelsavtaler med landene og en frihandelsavtale med EU

– Med Brexit kan det bli strengere visumregler, og det er veldig vanskelig å planlegge fremtiden sin når det er så mye usikkerhet rundt situasjonen vår. Personlig vil jeg veldig gjerne bo og jobbe her i England, men hvis det blir strengere regler vet jeg ikke hvilke muligheter jeg har, avslutter hun.

Vil ikke ha stor påvirkning

Lars Erik Skarholm, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen kan fortelle at nordmenn som studerer i Storbritannia nå ikke trenger å bekymre seg.

– Helt overordnet kommer ikke dette til å ha noen stor påvirkning. Reglene våre for lån og stipend skiller ikke mellom EU-land og andre land, sier Skarholm.

En eventuell endring hos utvekslingsprogrammet Erasmus vil ikke ha noe å si for Lånekassa. Deres funksjon handler om kontakt mellom universitetet og eleven, og ikke de ulike utvekslingsavtalene og -programmene.