Ønsker å hjelpe voldtektsofre
Andrea Voldum og June Holm har startet stiftelsen "Vi tror deg" for å hjelpe voldtektsofre.
Nylig startet June Holm og Andrea Voldum stiftelsen "Vi tror deg". Dette skal være en stiftelse som voldtektsutsatte og pårørende kan henvende seg til for å få hjelp.
– Da jeg ble voldtatt visste jeg lite om voldtekt generelt. Jeg skulle ønske jeg hadde en person jeg kunne kontakte som visste hva jeg kom til å gå gjennom og som kunne forberedt meg til rettsaken, forteller Voldum.
Etter hvert ønsker de å lage et team bestående av psykologer, politi og leger. Holm forteller at hun forstår at det kan være vanskelig å oppsøke institusjonene helt på egenhånd. "Vi tror deg" kan bli en måte å hjelpe ofrene inn i systemet på.
Anonym chat
– Man kan også ta kontakt med oss direkte, hvis man trenger noen å snakke med. De som ønsker det kan chatte med oss helt anonymt, sier Voldum.
I tillegg til å være støtte for utsatte, vil de også være holdningsskapende og vil bidra til grensesetting overfor forsvarsadvokater. Voldum og Holm forteller om ubehagelige situasjoner i retten.
– De stilte spørsmål om hvor mange sexpartnere jeg har hatt og prøvde å trekke fram oppførsel og hvilke klær jeg hadde på meg. Det var helt drøyt, sier Holm.
– Det å gå inn i en rettsak, å sitte i vitnestolen, er nesten som et nytt overgrep. Den følelsen fikk jeg, sier Voldum.
Samtykkeregelen
Mats Andenæs, professor ved institutt for privatrett ved UiO, kan ikke skjønne hvordan det er relevant å spørre om antall sexpartnere. Han drøfter også samtykkeregelen og lurer på om det er nok i dagens samfunn.
– Jeg synes samtykkeregelen er god, men det kreves også at det er en situasjon der det ikke er mulig å være i tvil. Tvisten er om det er nok å ha den bestemmelsen som sier at du skal nekte samtykke for at det er voldtekt. Er det nok, spør Andenæs.
Andenæs mener det er viktig at forsvarsadvokatene må få anledning til å møte påstander og anklager om voldtekt på lik linje.
June Holm sier at hun forstår at det er vanskelig for forsvarsadvokatene, spesielt i saker der det er ord mot ord og lite bevis. Men det er akkurat dette de har lyst til å endre med stiftelsen sin. Uansett om det er lite bevis, må ikke holdninger og fordommer ligge til grunn.
Mye oppmerksomhet
Det har allerede vært over 200.000 inne på nettsiden, og bidrag har strømmet på. Etterhvert håper de å etablere et team med fagpersoner rundt seg, og skaffe et lokale som de pårørende kan komme til.
– Vi fikk nettopp 260.000 kroner i støtte fra et holdingselskap i Stavanger. Det er vi utrolig takknemlige for, sier Holm.