Pelsdyrnæringen avvikles – Framtiden er snudd på hodet
Regjeringen har vedtatt at pelsdyrnæringen skal avvikles innen 2025. Dette skjer bare ett år etter at flertallet på Stortinget stemte for en videre drift av næringen.
– Jeg er ekstremt skuffet og jeg føler meg veldig sviktet, sier Magne Sørby. Han driver en pelsdyrgård på Moelv. Gården arvet han av sin far, og han har gjort store investeringer for at både han og hans kone skal kunne leve av driften.
Pelsdyrnæringen skal avvikles i løpet av 7 år. Regjeringen skal komme frem til en kompensasjonsordning i løpet av året.
Sørby har ikke tro på at kompensasjonen gjør opp for den tapte inntekten. Han forteller også at det blir vanskelig å omstille seg, fordi bygningene ikke kan brukes til noen annen gårdsdrift.
– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå. De er spesialbygget til minken. Taket er for lavt og isolasjonen er for dårlig til å holde andre dyr.
Sørby forteller at han hadde ønsket at en av sine to sønner en dag kunne ta over gården. Utfordringen han nå står overfor er å drifte gården i visshet om at den skal legges ned.
– Framtiden er nå helt snudd på hodet. Frykten for å ikke få dekket inntektstapet holder meg søvnløs om natten, sier han.
Dårlig dyrevelferd
Dyrevernorganisasjonen NOAH har arbeidet mot pelsdyrnæringen siden organisasjonen startet opp i 1989. Ledersekretær, Silje Junge, forteller at flere og flere har fått øynene opp for dyrs rettigheter.
– Det er ingen grunnlag for god dyrevelferd med driftsformen i dag, hvor dyr står i så små bur hele livet. Det rett og slett unødvendig å holde dyr i så små bur for et luksusprodukt, sier Junge.
NOAH har reist rundt og dokumentert hvordan dyrene har det på pelsdyrgårder siden oppstarten.
– Folk var ikke klar over det på 80-tallet når NOAH startet. Etterhvert ble arbeidet mer politisk og vi fikk flere og flere partier med på laget, og det er jo mye fordi NOAH har jobbet systematisk mot partiene i 28 år, sier Junge.
Kjenner seg ikke igjen
Magne Sørby kjenner seg ikke igjen i dyrevernorganisasjonenes argumenter om dårlig dyrevelferd, og forteller at hans daglige gjøremål på gården er å sjekke at dyrene har det fint.
– Jeg ser ikke noen dyr som oppfører seg som om de er skremt eller som om de mistrives. Disse dyrene er nysgjerrige. Dyr som ikke har det bra er ikke nysgjerrige.
På det meste er det 10 000 mink på gården. Sørby mener det er naivt å tro at det aldri vil være noen skader i løpet av et år. Han forteller at det som er viktig, er hvordan man behandler skadene.
– Det er en misforståelse at dyrevelferd er på kollisjonskurs med min økonomi. Det er motsatt. Jo bedre dyrene mine har det, jo bedre kvalitet og pris får jeg for sluttproduktet. Mitt poeng er at dyrevelferd og min lommebok er helt sammenfallende, avslutter han.