Utøya – Det er bare én måte å få det til på, og det er å ikke «skuespille»

Innspillingen av Utøya 22. juli var en tøff påkjenning for alle involverte.

Filmatiseringen viser et tøft, men virkelig bilde av sannheten. Alle følte på den sterke historen som skulle fortelles, ifølge regissør Erik Poppe.

– Skuespillerne ble prega, statistene som var over hundre stykker ble prega, og staben ble mer prega enn jeg trodde, sier Poppe i et intervju med Journalen. 

Filmatiseringen av Utøya 22. juli er ikke en underholdningsfilm, den har en annen begrunnelse til hvorfor den lages, sier Poppe til Journalen. Foto: Aleksandra Brillanti

Det var viktig for Poppe å gjøre dette på en verdig og respektfull måte. Han har jobbet tett med de overlevende hele veien for å gjøre filmatiseringen mest mulig virkelighetsnær.

For å gjøre historien mest realistisk er opptaket gjort i én tagning. Opptaket er kun kortet ned med tre minutter da innspillingen ble gjort på Frognøya i Tyrifjorden, naboøya til Utøya. Dette fordi det er større avstand mellom teltplassen og sjøen på Frognøya. 

Tungt materiale

Poppe er klar på at det er veldig tungt materiale å gå inn i, og at det er viktig å snakke sammen underveis. Det var hele veien psykiatrisk hjelp tilstede, som mange benyttet seg av. Poppe mener likevel at det ikke kunne gjøres på en annen måte. 

– Det er bare én måte å få det til på, og det er å ikke skuespille. Man må gå inn, og kjenne på de følelsene som de virkelig er, sier han.

I et inntervju med Journalen forteller Poppe at filmen ikke er laget for pengenes skyld

Brede Fristad hadde rollen som «Petter» i Utøya 22. juli. Dette var hans første spillefilm, og han synes det var vemodig å spille i en film som denne. Foto: Aleksandra Brillanti

Innspillingen opplevdes veldig intens for skuespillerne, og alle havnet i en egen boble. Skuespiller Brede Fristad innrømmer at han var redd under innspillingen. 

– Da vi filmet var alle så inne i situasjonen at det var lett å tro på at det var noe farlig som skjedde. Det var veldig intenst, sier Fristad. 

– Handler om utenforskap

Poppe sier at dette ikke er en politisk film, men en film om politikk. Om vårt ansvar til å stå opp mot de tankene som ligger bak en slik forferdelig gjerning. 

– Det handler om et utenforskap, og vi må finne ut av hva vi kan gjøre for å bringe flokken inn i flokken, forteller Poppe. 

Angrepet på AUF sin sommerleir sommeren 2011 var basert på en høyreekstrem ideologi. Gjerningsmannen var på øya i 72 minutter, og Poppes filmatisering tar for seg disse minutt for minutt. 

Spillefilmen på 95 minutter inneholder også de 13 minuttene før gjerningsmannen ankommer øya. Foto: Thea Langkaas