Det Elektriske Korps vekker oppsikt på Høstutstillingen

Deltakerne på workshopen fikk spille i korpset uten krav om musikalske forkunnskaper

Høstutstillingen 

- Høstutstillingen 2019 er statens 132. kunstutstilling.

- Finner sted på Kunstnernes hus i Oslo

- Viser utviklingen i samtidskunsten. 

- Alt arbeidet som leveres blir vurdert av det som kalles Den Nasjonale Jury som består av kunstnere. Juryen har det kunstneriske ansvaret for utstillingen. 

- I år varte kunstutstillingen fra 7. september - 13 oktober

Kilde: høstutstillingen.no 

Det elektriske korps (DEK) vekket oppsikt, da de inviterte nysgjerrige deltakere til workshop på Kunstnernes hus, søndag 13. oktober. Dette var siste dag av Høstustillingen 2019.

DEK fikk med deltakerne på en kort og intensiv opplæring av trommemaskinene som spiller elektronisk trommemusikk. Deretter fremførte "korpset" det de hadde lært blant utstillingen på Kunstnernes hus. Reaksjonene var mange:

– Det var artig, alle disse forskjellige reaksjonene. Noen sier: "Oi, dette var gøy! Hva er dette for noe?", sier Øyvind Mellbye, en av kunstnerne bak DEK. Han forteller også at enkelte mener at Det Elektriske Korps undergraver den norske kulturarven:

– Det er jo egentlig også ganske flott. Det er jo fint at folk reagerer så sterkt. At de hvertfall ikke er likegyldige. Tendensen er på en måte undring og begeistring, sier Mellbye som mener at dette viser at folk bryr seg.

Det var mange forskjellige reaksjoner på musikken. Enkelte holdt seg for ørene, mens andre smilte og filmet. Kunstnerene sier at de får stort sett gode tilbakemeldiger. 

 

Øyvind Mellbye og Einar Goksøyr Åsen er kunstnerene bak Det Elektriske Korps. Foto: Marianne Ness Johnsen

Spilte på tredjegenerasjons trommemaskiner

–Hjerteknappen er vi veldig svak for, sier de to kunstnerne. Foto: Marianne Ness Johnsen

Trommemaskinene er deltakernes instrument i korpset. Maskinene er fargerike med spaker, og knapper formet som speilegg og hjerter. På undersiden har hver maskin en egen høyttaler. Hver trommemaskin spiller en egen lyd ut i fra hvilke knapper og spaker deltakerene trykker på.

En av maskinene har en start- og stoppknapp. Denne maskinen heter tamburmajoren. Start- og stoppknappen styrer lyden til alle trommemaskinene som er med i korpset. På tamburmajoren kan man også stille antall slag i minuttet (bmp) som trommemaskinene skal ha. 

Trommemaskinene som ble brukt under workshopen var tredjegenerasjonen av maskinene som kunstnerne Øyvind Mellbye og Einar Goksøyr Åsen har laget.Av de to arrangørene ble det estimert at hver trommemaskin veier omtrent 5,3 kilo. Målet er å gjøre trommemaskinene så lette som mulig i fremtiden. 

Forskjellige lyder fra hvor du befinner deg

Ifølge nettsiden til DEK kreves det ingen forkunnskaper for å delta i DEK, og det oppfordres til å spille med hjertet til livets dans. Kunstnerene Øyvind Mellbye, med bakgunn fra kunstakademiet i Bergen, og Einar Goksøyr Åsen, som er utdannet førskolelærer, fikk idéen på utstillingen "One Night Only" på Kunstnernes hus for tre år siden.  

Under søndagens workshop hadde en publikummer kommet bort og sagt at han først hadde hørt en lyd, og så hadde han hørt flere lyder når korpset kom nærmere. Goksøyr Åsen beskriver dette som et mål for DEK:

– Da beskriver han egentlig akkurat det vi ønsker å oppnå. Hver tromme har sin lyd og den produseres lokalt ut ifra høyttaleren, sier Goksøyr Åsen.

– Hvordan du opplever den totale rytmen eller musikken, vil være avhengig av hvor du befinner deg i forhold til korpset. Han hørte den første som kom spillende, deretter kom det fler, og plutselig oppstår det nye rytmer, utdyper han.

Skjermen på toppen av trommemaskinen er laget av betong: – Øyvind har jo jobbet mye med betong før. Det er kanskje smykket i trommemaskinen. Det er en terazzoskjerm hvor det er et spesialtegnet kretskort på baksiden med dioder som er loddet fast, sier Goksøyr Åsen. Foto: Marianne Ness Johnsen

 

Se flere bilder fra workshopen under.

FÅTT MEDALJE: Astrid Elisabeth (9) Mellbye, Ole (4) Mellbye og Kristin Mellbye har vært med på workshop med Det Elektriske Korps. De har fått medalje med detaljer av speil som er laserskåret i forskjellige formasjoner. Foto: Marianne Ness Johnsen

 

Knappene på trommemaskinene har mange ulike funksjoner. Blant annet kan deltakerene stille på volum, hvilken lyd de vil ha, lengden på lyden, om lyden skal være lys eller mørk, og de kan ta opp egen lyd som kan spilles i korpset. Foto: Marianne Ness Johnsen

 

Det ble spilt musikk for publikummere i utstillingen på Kunstnerenes hus. Foto: Marianne Ness Johnsen

 

Korpset tok også turen utendørs. Foto: Marianne Ness Johnsen

 

Mellbye og Goksøyr Åsen har laget maskinene selv. De har jobbet mye med materialet som er brukt og de har brukt erfaringer fra de tidligere generasjonene av trommemaskiner under utvikling av de nye. På dette bildet ser vi de tidligere generasjonene av trommemaskinene og det som var eksterne høytalere til maskinene. Foto: Marianne Ness Johnsen

 

Deltakerene fikk en rask, men grundig innføring i trommemaskinens funksjoner på starten av workshopen. Foto: Marianne Ness Johnsen

 

Tilfeldige skuelysnte publikummere stoppet opp og så på korpset som spilte i Slottsparken. Foto: Marianne Ness Johnsen

 

Workshopen har blitt avholdt fire av seks søndager under Høstutstillingen, hvorav to seanser per søndag. Foto: Marianne Ness Johnsen

 

Kunstnerene jobber med å videreutvikle trommemaskinene. De håper at den neste generasjon av maskinene har flere funksjoner som kan fungere for litt mer viderekomne spillere. Foto: Marianne Ness Johnsen