– Kan lære av Englands landslag

Straffesparkekspert mener Manchester United kan bruke Englands VM-forberedelser som eksempel etter svak uttelling fra ellevemetersmerket så langt denne sesongen.

Ekspert på straffespark: Geir Jordet, professor på Norges Idrettshøgskole, har gjort flere forskningsprosjekter på straffespark og er en av verdens ledende eksperter på området.

Manchester United har kun scoret på to av seks straffespark i Premier League så langt denne sesongen. Geir Jordet; professor ved Norges idrettshøgskole (NIH) og en av verdens fremste eksperter på straffespark, mener press er svært sentralt i den negative trenden laget nå er inne i:  

– De bommer på flere straffer enn man normalt gjør. Scoringsprosenten på straffespark ligger normalt på 70 til 80 prosent. Manchester United er en enorm klubb. Det å ta straffe for dem kan komme med mer press enn i de fleste andre klubber. Nå som de i tillegg har slitt litt resultatmessig blir presset ekstra høyt, sier han.

– Press er at du skal gjennomføre noe det er store forventninger til, og konsekvensen av å mislykkes er stor. Et straffespark er et godt eksempel på dette. I forskning har vi sett at variabler knyttet til press gir store utslag på prestasjonen.

– Hvis det i tillegg blir en trend at man bommer ofte, slik man ser med Manchester United nå, skaper det mer ekstra fokus som igjen øker presset ytterligere, forklarer Jordet.

Kan lære av England

I et historisk perspektiv har det engelske landslaget slitt i straffesparkkonkurranser i store mesterskap. Men i forberedelsene til VM forrige sommer tok de noen viktige grep som Jordet mener Manchester United har noe å lære av:

– Det engelske landslaget har nå blitt verdensledende på dette området. De startet å forberede seg til straffesparkkonkurranser et halvt år før VM startet. Da handlet det ikke bare om teknikk, men mye om psykologi, kommunikasjon og ledelse.

– Da de havnet i straffesparkkonkurranse i åttedelsfinalen tok de tak i den på en måte ingen andre lag i historien har gjort. Det var veldig kult å se og det er noe Manchester United kan lære noe av, sier han.

Tydelig førstevalg

Manchester United har denne sesongen benyttet seg at tre forskjellige straffeskyttere. Jordet sier at det er positivt for et lag å ha flere som kan ta straffer. Men at det må være tydelig hvem som er førstevalget:

– Når laget får straffe må det være klart hvem som skal ta den. Det er treneren som må avgjøre det, ikke at spillerne blir enige seg imellom, slår han fast.

Trenbart

– Vi kommer til å trene på straffespark fremover, sa Manchester Uniteds manager Ole Gunnar Solskjær i pressekonferansen etter kampen.

Jordet mener straffesparktrening kan ha god effekt, men det må gjøres på riktig måte:

– Treningen handler mest om kvalitet, mer enn kvantitet. Det hjelper ikke å skyte tjue straffespark etter hver trening. Man må forsøke å gjenskape måten straffespark oppstår på i kamp og skape trygghet i situasjonen for spillerne, forteller han.

– De må jobbe med den tekniske utførelsen, men ikke minst bygge selvtillit og robusthet hos skytterne. Spillerne må også bygges opp etter de har misset på straffer, forklarer han.