Velferd i verdenstoppen
Ytringsfrihet, høy levestandard og vellykka selskaper gjør Sverige til et av verdens beste land å bo i.
Hanne Marit Tobiassen har vært i Sverige mange ganger og er blitt glad i nabolandet. Foto: Privat
– Sverige har en høy og stabil plassering på Good Country Index, som måler helse, klimautslipp, bærekraft, fotavtrykk, innovasjon, likestilling og kultur, sier Hanne Marit Tobiassen. Hun er sverigeentusiast og innholdsansvarlig for nettsiden Opplev Sverige.
Sverige er Nordens største og mest folkerike land, Tobiassen trekker særlig frem svenskenes midtsommerfeiring som en tradisjon alle nordmenn burde oppleve en gang.
– Da dekker svenskene opp til en skikkelig folkefest med pynting av maistang, selvlagde blomsterkranser, dans og sang rundt stangen og sild og snaps. Det ligner litt på vår sankthansfeiring, bare enda mer storslått, sier Tobiassen.
I tillegg til store tradisjoner og billig godis, er Sverige kåret til verdens beste land å bo i for kvinner. Det er også det landet i Norden som har tatt imot flest flyktninger.
Siden starten av 1800-tallet har Sverige utviklet et bredt og stabilt demokrati. I dag ledes landet av statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokraterna.
Et velfungerende demokrati
Grunnlaget for demokratiet, kalt Regjeringsformen, kom i 1809. Den handlet om at makten ikke bare skulle ligge hos kongen, men deles i fire. Den utøvende makten lå hos kongen, makten over de innbetalte skattene lå hos Riksdagen, nasjonalforsamlingen, den lovgivende makten ble delt mellom kongen og Riksdagen, mens den dømmende makten lå hos domstolene. Videre styrket regjeringsformen flere nye friheter og rettigheter.
I 1766 kom ytringsfriheten til Sverige, samtidig innførte de pressefrihet som første land i verden. I tillegg fikk man selv velge om man ville tilhøre en religion.
Mot slutten av 1800-tallet dukket flere bevegelser opp, som frikirker, arbeiderbevegelsen og kvinnebevegelsen. Ved å organisere seg i ulike grupper kunne folk lettere uttrykke sine meninger. I 1921 fikk både kvinner og menn stemme ved alle valg i Sverige.
Utviklingen på disse områdene har bidratt til det velfungerende demokratiet landet har i dag. I dag har regjeringen den utøvende makten, mens Riksdagen har den lovgivende makten.
Politisk splid
Det sosialdemokratiske partiet har stått sterkere i Sverige enn i nesten noen andre land, og har preget politikken siden 1917. De siste årene har det politiske partiet Sverigedemokraterna vokst mye, og de er i dag det tredje største partiet i Riksdagen.
Sverigedemokraterna har kommet med skarp kritikk av svensk innvandringspolitikk, og de blir av de andre politiske partiene anklaget for å spre rasistiske og fremmedfiendtlige budskap. Selv om partiet er det tredje største, er det ingen av de etablerte partiene som vil samarbeide med dem. Dette endret seg for noen uker siden, ifølge Nettavisen.
De politiske partiene Moderaterna, Liberalerna og Kristdemokraterna har gått sammen med Sverigedemokraterna om et forslag til strengere innvandringspolitikk. Dette vil kunne få store konsekvenser for Socialdemokraterna under neste års valg i Sverige dersom de fire partiene samarbeider om flere saker.
Forslagene ligner vel å merke på politikken Socialdemokraterna selv står for, men statsminister Stefan Löfven får gjennomslag for dem fordi regjeringen hans er avhengig av å samarbeide med mer liberale partier.
Troner øverst i verden
Sverige er blitt kåret til det beste landet å bo i for kvinner, ifølge US News. Kåringen er basert på undersøkelser hvor blant annet fremgang, likestilling og sikkerhet står sentralt.
Svenskene har i tillegg de mest progressive holdningene til likestilling, viser en rapport fra YouGov. Landet har tatt et ekstra tak for å gi alle like rettigheter.
Björn Lindahl er svensk frilansjournalist medlem av Svensk-norska föreningen. Han tror likestillingen har gjort at alle har like gode jobbmuligheter.
– En veldig høy prosentandel av kvinnene i alle de nordiske landene har jobber på grunn av likestillingen, sier Lindahl.
Han mener det er viktig med en utvidet barneomsorg siden kvinnerollen i samfunnet har endret seg, da de også er i jobb og er likestilt med mennene. Dette legger til rette for et velfungerende demokrati.
Trengte arbeidskraft
Sverige er nordens største og mest folkerike land. I januar 2017 passerte Sveriges folketall ti millioner, og de blir stadig flere.
Sverige har tatt imot flere innvandrere enn de andre nordiske landene, blant annet som følge av familiegjenforening, flyktninger og arbeidsinnvandring. Dette begynte allerede i etterkrigsårene.
Lindahl sier at mange av landene i Europa slet i etterkrigsårene, mens Sverige, som hadde vært nøytrale under krigen, hadde mange av de tingene resten av Europa spurte etter.
– Sverige hadde blant annet tømmer, papir, jern, jernmalm og industriprodukter. Det vi ikke hadde nok av var arbeidskraft, sier Lindahl.
Han sier at den svenske industrien derfor inviterte folk til landet for å arbeide i etterkrigsårene.
Konkurransedyktige
Sverige er et sterkt og ressursrikt land hvor tømmer, vannkraft og jernmalm danner grunnmuren for en produksjon- og eksportavhengig økonomi. Økonomien i landet er en åpen og konkurransedyktig blandingsøkonomi, bestående av en kapitalistisk markedsøkonomi og omfattende velferdsordninger, basert på skattefinansierte tjenester og fordeling av godene.
Sverige er avhengige av å selge varene sine på det internasjonale markedet, hvor tjenestesektoren utpeker seg som en av de viktigste økonomiene. EU er den viktigste handelspartneren, sammen med de andre nordiske landene og Tyskland.
Blant de viktigste næringene finner vi industri, bergverk og skogbruk. Disse ressursene har bidratt til utviklingen av god levestandard og et godt velferdssystem i Sverige.
Sverige er også det landet i Norden med flest store selskaper. Landet står bak flere multinasjonale selskap, som Volvo, Hennes & Mauritz og Sony Ericsson. Den store hjeminnredningskjeden IKEA, er også et verdenskjent varehus med røtter i Sverige.
Lindahl sier at mye ligger til rette for å etablere store selskaper i Sverige.
– Ekspertene får mye tillit til å utforske nye områder, noe som gjør utviklingen og etableringen av slike selskaper mulig, sier han.
Et trygt land
Sverige er høyt oppe på listene over verdens beste land å bo i. Hanne Marit Tobiassen mener det er mange grunner til at de topper kåringene.
– Det er blant annet et godt velferdssystem i Sverige, som i Norge, sier hun.
Sverigeentusiasten er veldig glad i landet, og håper på en tur dit snart igjen.
– Sverige er gjestfritt, trygt og vennlig, og svensker er også svært hyggelige og hjelpsomme folk, som tilbyr god service og er til å stole på, sier hun.