Pyrodebatten blusser opp igjen
Bruk av pyroteknikk er ulovlig på norske fotballstadioner. Det hindret ikke supporterne på Åråsen i å fyre søndag kveld.
Søndag kveld var det duket for det som mange omtaler som "Norges største hatkamp" på Åråsen. Rivaliseringen mellom Lillestrøm og Vålerenga hadde klart å selge ut stadion, og da spillerne entret banen fyrte begge lags supportere pyro på tribunene. Rammen var altså lagt for en intens fotballkamp.
Etter kun to spilleminutter måtte kampen stanses, som følge av at bortesupporterne kastet et bluss på banen. Etter ca. to minutters pause kunne kampen starte igjen, på et røyklagt stadion.
Det samme gjentok seg tidlig i annen omgang, da bortefeltet satte igang et spektakulært pyroshow, denne gangen i blått og hvitt. Også denne gangen havnet et bluss på banen, og kampen måtte nok en gang stanses.
Pyroaksjon
Pyroteknikk
- Brukes her som samlebegrep for fyrverkeri, bluss, røykgranater, etc. som antennes av fotballsupportere.
- Røde signalbluss er den vanligste formen. Blussene holder en temperatur opp mot 1000 grader celsius, og slukker ikke før de brenner ut av seg selv.
- Er en stor del av tribunekulturen i mange europeiske land, som for eksempel Tyskland, Italia og Sverige.
Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
– Pyro er ikke farlig i rette hender, det er et slags kontrollert kaos, sier Morten Galåsen.
Han er medlem i Lillestrøms supporterklubb, Kanarifansen, og programleder i podkasten "Pyro & Pivo", som diskuterer fotball, øl og pyroteknikk. Han har i flere år vært en del av det samlede supportermiljøet som ønsker å lovliggjøre pyroteknikk på norske fotballkamper.
– Det er spektakulært, og noe av det beste man kan gjøre på en tribune. Det løfter stemningen, og lokker fram et element av galskap, fortsetter Galåsen.
Galåsen sier at Norges Fotballforbund (NFF) ikke har vært særlig samarbeidsvillige om oppheving av reglene som forbyr pyro.
– Det var en mangeårig prosess mellom supportere og forbund, der man steg for steg prøvde å få til en løsning med lovlig pyro. I årsskiftet 2017/2018 kuttet NFF kontakten, og debatten ble tilspissa. Dette førte til en pyroaksjon på norske tribuner, sier Galåsen.
Det har vært en "pyroaksjon" over hele landet denne høsten, som markeres av forskjellige lags supportere ved å røyklegge stadion. Dette er en fortsettelse av aksjonen som startet i 2019, men koronapandemien satte en demper på debatten om bruk av pyroteknikk.
Aksjonen kom virkelig til uttrykk på Åråsen søndag kveld.
Journalen har prøvd å komme i kontakt med NFF om nettopp dette, men har ikke fått noe svar.
– Kjipt for oss som ikke fyrer
Bjørn Mccourt er ikke enig i at pyro bidrar til stemningen på fotballkamp. Han var selv på Åråsen søndag kveld, og lot seg ikke imponere av de mange blussene som ble antent.
– Det hjelper sikkert for supporterne som står og fyrer, men det ødelegger opplevelsen for alle oss andre. Det er med andre ord kjipt for oss som ikke står og fyrer. Det ødelegger utsikten til banen, og det er veldig kjedelig at de må stoppe kampen fordi folk kaster bluss på banen, sier Mccourt.
Han er også opptatt av sikkerhetsrisikoen ved bruk av pyroteknikk.
– Det er både farlig for de som står rundt, og det er nok ikke bra å puste inn røyken. Det er vanskelig å fokusere på fotballen når noen fyrer en tusen graders brennende fakkel over hodet ditt.
Utsolgt Åråsen for første gang siden 2005
For første gang siden 2005 spillte Lillestrøm hjemme for fulle tribuner. Til tross for at kampen endte 0-0, var stemningen på tribunene upåklagelig. Morten Galåsen tror pyroshowet som utspilte seg på tribunene i 2019, bidro til at flere hadde lyst å dra på kamp.
– Jeg tror pyro bidrar til å fylle stadion. Mange var på hjemmekampen mot Vålerenga i 2019, og likte omstendighetene rundt kampen. Jeg tror mange ikke ville gå glipp av hele showet, sier Galåsen.
Mange norske fotballklubber har opplevd en nedgang i tilskuertall de siste ti årene, og flere tiltak iverksettes for å få folk til å komme på kamp. Galåsen tror pyro kan bidra til å snu denne utviklingen.
– Terskelen for å ville tilbake på kamp blir lavere, og jeg tror pyro kan "frelse" folk raskere enn vanlig. Hvis du ser for deg at noen ble dratt med på en Brann-kamp i 2013, og kampen gikk dårlig, er det vanskelig å se for seg hvorfor de skulle dratt tilbake til stadion. Jeg tror at mange som var på kampen på søndag ønsker å se Lillestrøm igjen, selv om de ikke vanligvis går på kamp, sier Galåsen.