Vold mot journalister øker kraftig

Lovendringer i Tunisia baner vei for mer vold og trakassering av journalister. En journalist som bryter pressereguleringene, kan bli dømt etter samme paragraf i straffeloven som en terrorist. 

Bilde av tunisisk bygning og tunisiske flagg.
Antallet journalister som blir utsatt for vold øker.

I januar 2022, ble journalist Mathieu Galtier i den franske avisen Liberation, slått og sparket av det tunisiske politiet, da han skulle filme en demonstrasjon mot president Kais Saied. 

Galtier er bare en av flere journalister som har blitt utsatt for vold det siste året i Tunisia.

Flere journalistangrep

– Vår nyeste rapport viser at antallet journalister som blir trakassert og angrepet har økt i det siste, sier Fares Al Jabri, kontorsjef hos Syndicat National des Journalists Tunisiens (SNJT), en tunisisk journalistorganisasjon som overvåker journalisters arbeidsforhold i landet. 

Rapporten deres fra mars dokumenterer at 23 journalister og fotojournalister har blitt truet gjennom måneden. 17 av disse ble utsatt for vold. Det er en økning fra februar. Måneden før ble 16 journalister truet, og 12 av disse utsatt for vold.

Flesteparten av journalistene som ble utsatt for vold, jobbet med anti-terror-saker. 

 

Kakediagram som viser at journalistene i Tunisia som ble utsatt for vold i mars 2022, jobbet med ulike saker. Flesteparten av dem som ble angrepet jobbet med anti-terror-saker. Andre jobbet med politiske saker, rettsspørsmål og fagforeningsspbørsmål.
Journalistene i Tunisia som ble utsatt for vold i mars 2022, jobbet med ulike saker. Flesteparten av dem som ble angrepet jobbet med anti-terror-saker. Foto: Sigrid Gjølstad Borge

Flere demonstrasjoner i landet har ført til at flere journalister blir utsatt for vold og trakassering. Antallet voldshendelser mot journalister har særlig økt etter 25. juli 2021, sier Al Jabri. 

På denne dagen fjernet president Saied den tunisiske regjeringen og stasministeren fra makten. Parlamentets arbeid ble stanset i 30 dager, og dette utløste store demonstrasjoner i landet.

Flere medier omtalte situasjonen som den største krisen i Tunisia siden opptøyene under den arabiske våren i 2011. 

Journalisthverdagen er vanskeligere

Bildet viser et portrett av Saber Ayari, redaktør og journalist i journalistforeningen SNJT
Saber Ayari, redaktør og journalist i den tunisiske journalistorganisasjonen. Foto: SNJT

Saber Ayari, journalist og redaktør i SNJT, bekrefter at lovendringene som ble gjort sommeren 2021, har banet vei for vold og trakassering mot journalister. Det henger sammen med at pressens rettigheter har blitt innskrenket, mener han. 

– Det er strenge regler for hva som kan publiseres. Dersom en journalist bryter reglene, risikerer han å få konfiskert arbeidsutstyret sitt, bli dømt i retten eller bli utsatt for fysisk vold. I tillegg har det blitt vanskeligere for journalister å skaffe informasjon, fordi sensuren har blitt strengere, sier Ayari.

Helt siden Tunisia ble selvstendig i 1956, har sensur og medieregulering preget den tunisiske pressen. Journalister som publiserer innhold som strider mot myndighetenes restriksjoner, har i all tid risikert juridiske konsekvenser, men de siste årene har den rettslige prosessen blitt strengere, ifølge Ayari:

– Nå kan en journalist som bryter pressereguleringene, bli dømt etter samme paragraf i straffeloven som en terrorist. 

Bildet er et portrett av Monia Arfaoui. Monia Arfaoui er journalist i den tunisiske avisen Dar Assabah, og er tidligere leder av Frihetskomiteen i SNJT. 
Monia Arfaoui. Foto: Privat

Utsatt under demonstrasjoner

Journalist Monia Arfaoui i den tunisiske avisen Dar Assabah, hevder at flere journalister blir dømt i retten for ytringer nå enn tidligere. Hun trekker også frem demonstrasjonene i landet som en grunn til at flere journalister blir utsatt for trakassering.

– Etter president Saied avsatte regjeringen, økte antallet fysiske angrep mot journalister i felt. Angrepene skjer som oftest når journalistene dekker opposisjonens protestdemonstrasjoner.

Arfaoui mener at terskelen for vold mot journalister er lav fordi landet mangler avskrekkende juridiske følger for gjerningsmennene. I tillegg er det som regel autoritetspersoner med myndighetenes støtte som utøver volden mot journalistene. 

Illustrasjon av en mann som skyter mot en avisfugl. Skal gi et bilde på vold mot journalister.
SNJT kartlegger journalisters arbeidsforhold. Foto: Skjermbilde SNJT

Pressefrihet under press

Reportere uten grensers  (RSF) årlige rapport bekrefter at pressefriheten er synkende i TunisiaPå årets pressefrihetsindeks rangeres Tunisia som nummer 94 på listen, av 180 land. I fjor ble landet rangert som nummer 73.

Ayari, som tidligere var leder av journalistorganisasjonens SNJTs frihetskomité, sier at saker som omhandler presidenten ofte blir utsatt for sensur:

– Dersom tunisiske journalister vil publisere saker om kontroversielle temaer, må de først be om godkjennelse av myndighetene. Det gjelder spesielt saker om president Kais Saied, sier han. 

Journalen har stilt den tunisiske ambassaden spørsmål om vold mot journalister i landet, men de ønsker ikke å kommentere saken.