Sinne, sorg og skuffelse

Da regjeringen møtte til statsråd kom det enda flere demonstranter for å ytre seg , og for å redde naturreservatet Lågendeltaet.

Jente med flagg på slottsplassen
Etter dagens pressemelding bestemte Natur og ungdom seg for å samles på Slottsplassen Foto: Anne Svarstad

– Nå er de ferdig, kom ut og sperr veien, runger roperten.  

De svarte bilene med sota ruter har nettopp rullet forbi og inn i den store bygningen. Bannerne med de harde budskapene rulles sammen.  

Sammen med de sterke ropene kom det frostrøyk fra de sinte munnene. Grå trær raslet i den samme vinden som fanget de grønne flaggene. Det var ikke noe hinder, de var klare. Klare for å  kjempe til de blir sett. Sett og hørt.

Grunnen til at de har møtt opp denne fredagen er at regjeringen har åpnet for utbygging av E6 i naturreservatet Lågendeltaet, nord for Lillehammer.

Aleksander Snarheim er villig til å finne nye måter å nå frem på dersom han ikke blir hørt av klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Foto: Anne Svarstad

Midt i en naturkrise

– Forskerne er enige om at dette er veldig problematisk. Vi står midt i en naturkrise. Det er skummelt, forteller Aleksander Snarheim (19) fra Natur og Ungdom. Han legger til at Lågendeltaet er verdifull natur, og at naturreservater er den strengeste formen for vern. 

Miljødirektoratet sine nettsider kommer det frem at dette er lovfestet i naturmangfoldloven. 

Nyheten om en hastet pressemelding, førte til en hastet demonstrasjon. Luften er så kald at vann blir is, men Natur og ungdom reagerte med hett sinne. De tok beina fatt, og med hodet hevet gikk de bestemt mot Slottsplassen. 

Flagg foran slottet
Demonstrantene hørte på politiet, og oppførte seg på Slottsplassen. De viste uenighet med stemmene sine. Foto: Eline Rustad Østmoe

Vil ikke gjøre vondt verre

I dagens pressemelding fra regjeringen sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide, at terskelen for å tillate inngrep i verneområde skal være svært høy, men at Regjeringen likevel mener dette er den beste løsningen i dette tilfellet.  

Regjeringen har vurdert at det  ikke er en løsning å utsette veiprosjektet nå, for så å starte planleggingen på nytt. Det ville ha krevd omfattende nye planprosesser med alternativ som fra før har vist seg å ha uheldige løsninger og som gir uvisshet for utviklingen i regionen. I tillegg ville det ha medført naturinngrep andre steder. 

Mali Regine Børset og resten av Natur og ungdom øvde på slagord før det smalt. Foto: Eline Rustad Østmoe

Hårreisende

Aleksander Snarheim (19) og Mali Regine Børset (21) sitter begge i Natur og ungdoms sentralstyre, og de stilte begge opp til demonstrasjon foran Slottet.

Børset føler naturen ikke blir tatt på alvor. 

– Vi lever midt i en naturkrise, og dette er helt hårreisende, sier naturaktivisten engasjert. 

Snarheim synes også pressemeldingen som kom i dag tidlig var skremmende, og nå er han opptatt av å vise sin misnøye. 

– Vi må minne klima- og miljøminister Espen Barth Eide på at dette er problematisk helt til han endrer mening, hvis han ikke hører på oss, må vi finne nye måter å si ifra på, sier 19-åringen.  

Demonstrantene holdt ikke tilbake på kruttet. Foto: Eline Rustad Østmoe

Børset legger til at hun syns politikerne skal la vern være i fred, og at det virker som det er noe de ikke bryr seg om.

–  Alt i alt føles dette som et utrolig stort svik, avslutter 21-åringen før gjengen samler seg igjen, og roper ut til statsrådene og folket. 

Regjeringen har et mål om å verne 30% av all natur på land innen 2030, da synes Børset og resten av Natur og ungdom at dagens valg er vanskelig å forstå.

På tvers av generasjoner

På Slottsplassen møtes flere generasjoner for å markere sin fortvilelse sammen. Gruppen Extintcion Rebellion møter opp hver eneste fredag. Bannerne sier nei til både oljefest og gaupejakt. Ropene om naturvern sitter løst når Natur og ungdom kommer med roperten. 

Med lue, votter og refleksvest står de samlet med bannere og flygeblad. Det er kald og hard hålke under føttene deres. De har stått her før, og det mange ganger. De velger fortsatt å komme, for å kjempe for det de mener er viktig. 

Med Natur og ungdom i ryggen, sørget også Hege O`Willdt og Margarethe Wulfberg for god lyd foran Slottet. Foto: Eline Rustad Østmoe

– Vi står her til statsrådene kommer. Vi vil være synlige og vise oss, forteller Margarethe Wulfsberg, som med Hege O`Wiidt, har rigget seg opp på Slottsplassen. 

Morten Grønvold og Per Helge Rygh er også engasjerte medlemmer i gruppen.  

– Det skader ikke å stå her, og hvis det hjelper litt, bare bittelitt, er det verdt det, sier Grønvold. 

Mottoet til Extintcion Rebellion er “Si sannheten” forteller Rygh.  

– Myndighetene må si sannheten og slutte å ødelegge naturen, fortsetter han.  

 Bekymret for fremtiden

De får alle stjerner i øyene da de ser Natur og ungdom, og det tar ikke lang tid før de slenger seg på og roper med ungdommene. 

– Det er veldig hyggelig at Natur og ungdom er her. Jo flere jo bedre. Nå må vi bare få med flere gamlinger og større bannere så vi kan konkurrere med dem, ler de.

Morten Grønvold og Per Helge Rygh føler at de har blitt en del av en gjeng med markeringene på fredager. Foto: Eline Rustad Østmoe

Men det er ikke glede som har tatt dem hit. 

– Jeg skal snart få mitt første barnebarn, og er bekymret for framtiden. Jeg kjenner på en sorg, og står her fordi jeg å få utløp for den et sted, forteller O`Wiidt. 

Se video fra demonstrasjonen her: