Opplevde innbrudd: – Jeg har mistet tilliten til politiet
Det nærmer seg høysesong for sykkeltyverier. Det har paret Marius Thrane og Isabell Nordahl kjent på den siste uken.
– Jeg fikk snap om at vi hadde hatt innbrudd i garasjen og tenkte bare: "hva faen?"
Snøen smelter og våren nærmer seg med stormskritt. Det får folk til å ta frem syklene, men Marius Thrane rakk ikke engang å ta de ut av garasjen før de forsvant.
Garasjeinnbruddet skjedde for litt over en uke siden. Thrane våknet opp til en nesten tom garasje, som dagen før var blitt fylt med verdifulle ting. Blant annet to sykler med en totalverdi på 20 000 kroner.
Innbruddet skjedde trolig midt på natten mellom tolv på kvelden og seks på morgenen.
– Naboen kjørte forbi klokken seks på morgenen, og observerte at garasjedøren sto åpen. Den pleier vi alltid å ha lukket, forteller samboer Isabell Nordahl.
Thrane legger til at naboen som bor på andre siden av veien så at garasjen var stengt da han gikk å la seg ved tolv tiden.
– Jeg mistenker at tyvene kom til fots, og at de har stjålet tingene fordi de er enkle å selge videre, sier Thrane.
Morgenen etter innbruddet kom den billigste sykkelen tilbake, da den plutselig sto i hagen.
Thrane tviler på at tidspunktet for tyveriet er tilfeldig, og mistenker at noen har fulgt med på han, noe begge to opplever som ubehagelig.
– Det jeg synes er mest ekkelt, er for barna sin del. Guttungen ville etter hendelsen sette opp en barriere foran soverommet sitt, for at ingen skulle stjele playstation hans. Sånn skal det ikke være. Han forsikret seg også om at vi hadde balltre fordi frykten var så stor for at noen skulle komme inn i huset vårt, men her er vi trygge på at de ikke stjeler siden vi har kamera og godt sikkerhetsutstyr, forteller Nordahl.
Skuffet over politiet
I 2022 var det 6673 antall registrerte sykkeltyverier, bare i Oslo. Kommunikasjonsrådgiver Kamilla Karlsholmen Hauge forteller på vegne av Oslo politidistrikt at de i veldig mange tyverisaker, har få spor å gå etter. Det ender derfor ofte opp med at de fleste sakene blir henlagt og etterforskningen aldri starter.
– Hvordan har prosessen med politiet vært?
– Saken ble anmeldt og henlagt på samme dag, jeg tror vi regnet oss frem til 14 timer fra anmeldelse til henleggelse, sier Nordahl som er skuffet over politiets innsats.
Noe av det første Thrane gjorde morgenen han oppdaget tyveriet, var å ringe politiet.
— Jeg følte jeg fort ble stående helt alene i saken. Min første tanke var å rygge ut av garasjen, sånn at politiet kunne etterforske. Beskjeden var dessverre at de ikke kom til å komme uansett, forteller Thrane.
Videre forteller han at det ikke er noe vits å pushe politiet til å ta tak i en sånn sak. Han mener det da må skje noe høyere opp i systemet.
Journalen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Øst politidistrikt, som dekker Årnes-området, men foreløpig uten hell.
Mer attraktivt med dyre sykler
– Folk kjøper stadig dyrere sykler, og det er stadig dyrere sykler som blir stjålet. Tyvene vet hva som er enklest å selge videre. Det har vært en økning i gjennomsnittlig utbetaling per sykkel de siste årene, og i snitt 16 000 hos oss, sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring Heidi Tofterå Slettemoen.
Videre forteller hun at noen er typiske «hjem-fra-fest-tyverier» der de setter seg på en sykkel og slenger den fra seg igjen, men de langt fleste er vinningstyverier.
Forsikringsselskapet mistenker store mørketall. Og regner med at bare en av fire politianmelder tyveri. Det er heller ikke alle som har så dyr sykkel at det utløser erstatningsutbetaling. De fleste har en egenandel på forsikringen sin. Barnesykler eller eldre sykler er ofte ikke mer verdt enn egenandelen.
– Hvert år siden 2018 har vi betalt ut rundt 2,5 millioner kroner for sykkeltyverier i året. Hos oss har utbetalingene vært relativt stabile. Vi så toppår i 2019 og 2020 med rundt 420 tyverier meldt til oss, mens i 2021 og 2022 har tallet vært rundt 340 meldte skadesaker.
Viktigheten av sikring
Kamilla Karlsholmen Hauge fra Oslo politidistrikt forteller at det er viktig at man sikrer sykkelen godt ved å bruke forsikringsgodkjente låser. Det er økende tilrettelegging for sykling og antallet sykler har tatt seg ganske kraftig opp de seneste årene.
– Folk sykler mye mer nå enn før, og parkering av sykler i det offentlige rom øker også mulighetene for at sykler blir stjålet. Det er også en mye større andel av el-sykler som vi også antar det er mer attraktivt å stjele, da de er relativt kostbare.
Politiet forteller at dette kan være noen av årsakene til at antall tyverier har økt. De fleste syklister vil før eller senere bli utsatt for sykkeltyveri, men de forteller at det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen for at din sykkel forsvinner.
Frende forsikring forteller at man med enkle grep kan gjøre jobben vanskelig for dem som forsøker å stjele tohjulingen din.
–Vi ser at sykler som tydelig er merket er mindre interessante å stjele, vanskeligere å omsette, og sannsynligheten er da større for at de kommer til rette. Ikke ta sjansen på å kjøpe sykkel uten at du samtidig investerer i minst èn forsikringsgodkjent sykkellås. Og sørg for at du registrerer den i sykkelregisteret, råder forsikringsselskapet.
Til tross for at stadig flere nå sykler året rundt, ser både politiet og forsikringsbransjen årlig en tyveritopp i april og mai.
Slipper for lett unna
Thrane beveger seg ned mot garasjen som han nå forsikrer seg om at er låst hver natt. Han forteller at har mistet den tanken om at noen vil hjelpe den vanlige mannen i gata. Selv mener han politiet bør være noen du kan stole på i samfunnet, når et slik innbrudd skjer.
– Eneste jeg fikk fra politiet, var en blankett som jeg måtte fylle ut. Du mister jo på en måte tillitten til politiet.
Paret mener at måten politiet håndterer slike saker, kan få større konsekvenser i samfunnet. I følge politiets innbyggerundersøkelse, har tilliten til politiet blitt lavere.
– Hva hvis du driver med innbrudd, og aldri får noen konsekvenser for det. Hvorfor skal man slutte med det da? Det er tanken min da, fortsetter Thrane.
Selv har de gjort tiltak som å låse syklene sine og passe bedre på tingene de har. Nordahl forteller likevel at det absolutt ikke burde være en selvfølge å måtte låse alt, fordi det er en selvfølge at man ikke skal stjele andre sine ting.
Oppdatering: To dager etter publisering av saken fikk vi melding av Isabell Nordahl og Marius Thrane som hadde funnet den siste sykkelen som ble stjelt. De forklarte at den mest sannsynlig har blitt kastet ned fra en bru og ned på togbanen i Årnes. Thrane tok direkte kontakt med forsikringen, da sykkelen var ødelagt og knust.