Samles gjennom protestkunst
Søndag arrangerte NSR Nuorat og Oslo Sami Duodji protestmarked på Samisk Hus i Oslo.
Elle Nystad er en av arrangørene bak protestmarkedet på Samisk Hus. Foto: Marita Andreassen
Elle Nystad (24), som er leder i NSR Nuorat (Norske Samers Riksforbunds ungdomsutvalg), forteller at protestmarkedet selger både kunst, klær med trykk, buttons og andre produkter med tilknytning til Fosen-aksjonene.
Nystad sier at mye av det som selges på markedet er laget under protestene, og at inntektene går til kunstnerne selv.
– Så bestemmer jo kunstnerne om de vil donere noe av inntektene til for eksempel arrangementer vi lager, eller til å dekke bøter, sier hun.
Hun sikter til at 18 av Fosen-aksjonistene ble stilt for retten etter at de ikke vedtok bøtene som kom i kjølvannet av aksjonene som ble gjennomført i februar og mars i 2023.
Samisk kunst til russetiden
To som har tatt turen til protestmarkedet, er Agnes Lægreid (18) og Margrethe Lahnstein (18). De har ikke kjøpt noe enda, men skal kjøpe strykemerker, forteller de.
– Vi er russ i år, så vi tenkte å stryke dem på russedressene, sier Lægreid entusiastisk.
Jentene er begge med i Natur og Ungdom, og har vært med på noen demonstrasjoner. De synes det er fint at det er et sted som selger ting som ble laget under aksjonene.
– Det er et veldig fint initiativ, og det er mange kule ting her, sier Lahnstein mens hun står i kø for å kjøpe strykemerker.
Forteller samisk historie
En av kunstnerne som stiller ut noen av sine verker på Samisk Hus denne søndagen, er Ingemund Skålnes (35). Han forteller at han ikke har demonstrert så mye ved å delta i aksjoner, men mer gjennom å produsere og utvikle kunsten sin.
– I dag selger jeg silketrykk fra Fosenaksjonen, forteller Skålnes og peker mot trykkene som ligger utstilt på bordet foran han.
Han forteller at en del av tanken med kunsten er å sikre at den samiske historien er riktig fortalt, og viser til et av trykkene som illustrerer ni av de ti viktigste hendelsene i samisk politisk historie.
– Det er iallfall ni av de viktigste, for da kan man diskutere hva den tiende hendelsen er, sier Skålnes.
– Viktig å samles
Nystad deler at idéen med protestmarkedet var å lage et samlingssted for både kunstnere og aksjonister, etter lange rettsdager i Oslo tingrett.
– Det er viktig å samles. Det trengs i denne tiden man er i, forteller hun.
Tidligere denne uken har det også vært andre arrangementer som fungerer som samlingssted, blant annet en støttekonsert for Fosen i Kulturkirken Jakob.
– Men protestmarkedet arrangeres bare i dag, så det er litt eksklusivt, kan man si, avslutter Nystad.