– Jeg tror ikke det er noe annet land i verden som gjør livet ditt som ukrainsk flyktning bedre enn Norge

Det gamle sykehjemmet nederst i Markveien sto tomt i mange år. Nå er det fullt hus igjen.

Kort oppsummert
  • Bygget i Markveien, som tidligere var et sykehjem, er blitt til boliger for hundre ukrainske flyktninger.
  • Mykola Sherstnov er blant de nye innbyggerne på Grünerløkka.
  • Han trives godt i hovedstaden, men overgangen har vært stor.

I fjor høst flyttet nemlig hundre ukrainske flyktninger inn i den høye murgården som ligger mellom sushirestauranten Sabrura og cocktailbaren Vibe.

– Vi måtte se på hvilke bygninger vi hadde tilgjengelig, og som man med relativt enkle grep kunne gjøre om til et sted der folk kan bo, sier Kristoffer Dybvik.

Bilde av murbygningen i Markveien 61 i formiddagssolen
Markeveien på Grünerløkka. FOTO: Vilde Surlien Hoen

Han er ansatt i Bydel Grünerløkka og er prosjektleder for bofellesskapet. Siden Russland gikk til angrep på Ukraina i februar 2022, har over 70.000 ukrainere kommet til Norge. I Oslo er Grünerløkka bydelen som har tatt imot flest, mye takket være Markveien 61.

Bilde av utsikt mot kirke fra takterrasse på Grünerløkka
UTSIKT: Flott utsikt fra den felles takterrassen på toppen av bygget. FOTO: Vilde Surlien Hoen

– Vi har bemanning her døgnet rundt, og de fleste som jobber her, snakker ukrainsk eller russisk. Mange av dem har selv kommet som flyktninger, og vet hvilke spørsmål man har som ny ukrainer i Norge. Så det er en kjempeviktig kompetanse, sier Dybvik.

– Sjokkert

Bygningen huser kun enslige og består av to kvinneetasjer og to herreetasjer med 25 hybelleiligheter i hver. Bakgrunnen for å dele inn etasjene slik, er at ukrainerne er vant med kjønnsdelte studentboliger fra hjemlandet. Hver etasje har et felles kjøkken og åtte dusjer på deling.

Bilde av en lang korridor med dører på hver side
KJØNNSDELTE ETASJER: I denne etasjen er hyblene til 25 mannlige beboere. FOTO: VILDE SURLIEN HOEN

I en av hyblene bor 29 år gamle Mykola Sherstnov. Han er fritatt fra militærtjeneste i Ukraina fordi hans eneste bror ble drept i krigen i Øst-Ukraina i 2014. Sherstnov bodde først på et asylmottak i Åndalsnes før han kom til Oslo.

– Jeg ble sjokkert, forteller han.

– Da jeg kom til Åndalsnes, tenkte jeg at dette er Norge slik vi har sett det på TV. Så kom jeg hit til Oslo, hvor det skjer noe utenfor vinduet mitt 24/7.

Fikk åpenbaring

Mykola Sherstnov føler seg likevel godt tatt imot på Grünerløkka. Når han er innom butikker og spisesteder, opplever han at folk ønsker ham velkommen og gjerne slår av en prat.

– Jeg tror ikke det er noe annet land i verden som gjør livet ditt som ukrainsk flyktning bedre enn Norge, sier Sherstnov.

TRIVES: Selv om det er mer bråk på Grünerløkka enn i Åndalsnes, trives Mykola Sherstnov i hovedstaden.

Han går på norskkurs tre ganger i uken og har en brennende interesse for fotografering. Sherstnov håper å få seg jobb i Norge og etter hvert flytte i egen leilighet.

Nylig leste han et ukeblad hvor en norsk pensjonist var intervjuet. Pensjonisten fortalte at hun bor i Spania fra november til mars hvert år, og kommer hjem til Norge om sommeren. Å lese om livet hennes ga Sherstnov en åpenbaring.

– Alle har hørt om den amerikanske drømmen, men den finnes egentlig ikke lenger. Men jeg tror den norske drømmen finnes, sier han.