Klarer studenter å bygge beredskapslager?

Mange studenter har hørt om viktigheten av et beredskapslager, men få har det i praksis.

To damer som står vedsiden av hverandre og smiler, med en plen i bakgrunnen

Amanda (21) og Fanni (22) mener det er vanskelig å ha ett beredskapslager som student, på grunn av økonomi og mangel på plass. (Foto: Morten N. Lilleøygard)

Det er mye snakk om viktigheten av å ha et beredskapslager for tiden. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at alle husholdninger har et lager med nødvendigheter for å klare seg i minst en uke uten ekstern hjelp.

En målgruppe som ikke har like stor mulighet til å skaffe seg et slikt lager er studenter.

En mann som står foran en gresss plen og ser inn i kameraet.
Filosofi student Sebastian Hippe (22) er ikke redd for å trenge beredskapslager enda. (Foto: Morten N. Lilleøygard)

– Hvis det hadde vært veldig nærme atomkrig ville jeg tenkt det var vesentlig, men idag syns jeg det ikke er så viktig, sier Sebastian Hippe (22).

– Jeg har hørt at det er lurt, men jeg har ikke prioritert det. Det er stress med eksamen og andre ting som må komme først, sier Oskar Janson (22), masterstudent i organisasjon, ledelse og arbeid.

Flere peker på plassmangel og økonomi som hindringer. Amanda (21) og Fanni (22) er sosiologi studenter, og forklarer at de har fått informasjon om beredskapslager, men likevel ikke har det selv.

– Vi har ikke plass der vi bor og tenker vel egentlig at vi ikke trenger det, selv om det er lurt, sier Amanda​.

For andre handler det om tidsbruk.

En mannlig student som står foran ett bygg
Daniel Sal Kviste (22) mener det er lettere sagt enn gjort å sette seg inn i hvordan bygge opp et beredskapslager. (Foto: Morten N. Lilleøygard)

– Jeg har tenkt at det er lurt, men det er noe med å faktisk sette av tid til å kjøpe inn det som trengs, sier Daniel Sal Kviste (22), student i helse, ledelse og økonomi. Han bor hjemme hos foreldrene, som heller ikke har lager.

DSB skriver at beredskapslager kan gjøre en stor forskjell i krisesituasjoner, som naturkatastrofer eller strømbrudd. Likevel er det vanskelig for studenter å følge rådene, ofte på grunn av midlertidige boforhold og stramme budsjetter.