Verdensnytt
NÅ: En person død da migrantbåter skulle krysse den engelske kanalen
En person død da migrantbåter skulle krysse den engelske kanalen
15.31: En person død
Flere migrantbåter prøvde å krysse den engelske kanalen natt til mandag. En person døde og syv ble skadet.
Rundt 60 menn, kvinner og barn ble reddet etter at det brøt ut brann på en migrantbåt.
Myndighetene i Frankrike advarer om de alvorlige risikoene ved å forsøke å krysse kanalen i overfylte og ustabile båter, og understreker behovet for tryggere og mer humane løsninger for mennesker på flukt.
Mexico saksøker Google for navnebytte til «amerikagolfen»
15.28: Etter at Google byttet navn fra «Mexicogolfen» til «Amerikagolfen» på karttjenesten deres for amerikanske brukere, har Mexico levert søksmål mot Google.
Mexico har flere ganger tidligere forespurt Google om å ikke bytte navnet, noe Google har ignorert, sier Mexicos president Claudia Sheinbaum.Det skriver BBCC.
Donald Trump signerte presidentordre om navnebyttet i januar, og det ble vedtatt av den Amerikanske kongressen på torsdag.
Da Sheinbum i januar skrev et brev til Google om å revurdere navnebyttet, svarte google at det er den del av «en langvarig praksis» om å følge navnebytter gjort av offisielle myndigheter.
FN: «Kritisk risiko» for hungersnød i Gaza
15.26: Det er “kritisk risiko” for hungersnød i Gaza, ifølge en ny rapport fra FN. Det skriver NRK.
Hele Gazas befolkning risikerer å være i en matkrise innen september, advarer FN.
Rettssaken mot Sean Combs starter nå.
15.16: Artisten, bedre kjent som Diddy, har nå ankommet rettssalen i New York. Det skriver New York Times.
Han står siktet for menneskehandel, men artisten avviser anklagene. Rettssaken vil starte med uttalelser fra den siktede og påtalemyndighetene. Etter det vil første vitne innta podiet.
De avventer å starte rettssaken til juryen er valgt ut. Prosessen startet for 30 minutter siden.
Den to uker lange rettsprosessen skal avgjøre Combs straff.
Hvite sørafrikanske flyktninger på vei til USA
14.38: Trumps flyktningplan: de første 49 hvite sørafrikanerne som har fått flyktningsstatus av president Donald Trumps administrasjon er på vei til USA. Det melder BBC.
Søndag gikk de ombord i et fly fra Johannesburg som etter planen skal lande i Washington DC senere mandag.
Forholdet mellom USA og Sør-Afrika har vært anspent i flere måneder.
I en presidentordre i februar uttalte president Trump at sørafrikanere var ofre for “rasediskriminering”.
USA har kritisert Sør-Afrika for innenrikspolitikken sin, og anklaget regjeringen for å ta land fra hvite bønder uten kompensasjon. Sør-Afrika avviser dette, og sier at slike beslag ikke har skjedd.
Elon Musk, som er født i Sør-Afrika og nå er rådgiver for Trump, har tidligere sagt at det pågår et «folkemord på hvite mennesker» i Sør-Afrika. Han har også uttalt at regjeringen har vedtatt «rasistiske lover om eiendom». Påstandene om folkemord har blitt sterkt kritisert.
I en uttalelse på fredag sa Sør-Afrikas utenriksdepartement at anklagene om diskriminering av landets hvite minoritet var «grunnløse». De sa sa også USA prøvde å undergrave Sør-Afrikas «demokrati», og jobben de har gjort for å stoppe diskriminering etter apartheid.
Gruppen av hvite sørafrikanske flyktninger består av 49 personer, som skal lande i Washington DC og deretter reise videre til Texas. Trumps vilje til å ta imot disse flyktningene skjer samtidig som USA er mer restriktiv overfor migranter fra andre land.

Argentinas høyesterett fant nazi-propaganda i kjelleren.
14.13: 83 esker med nazi-dokumenter ble nylig funnet i kjelleren til den Argentinske høyesteretten, skriver Reuters.
Dokumentene ble sendt fra den tyske ambassaden i Tokyo til Argentina i 1941 ombord på det japanske dampskipet «Nan-a-Maru». På det tidspunktet vakte den store forsendelsen myndighetenes oppmerksomhet, da de fryktet at innholdet kunne påvirke Argentinas nøytralitet under krigen.
– Da vi åpnet en av boksene identifiserte vi materiale som var ment å konsolidere og spre Adolf Hitlers ideologi i Argentina under andre verdenskrig, sier den argentinske høyesteretten.
Høyesteretten har nå invitert holocaust-museet i Buenos Aires til å delta i bevaringen av innholdet.

Israelsk-amerikansk gissel frigis
13.47: Israelsk amerikansk gissel frigis mandag. Det melder NTB
Hamas frigir Israel-amerikaner som ble kidnappet 7. oktober 2023 skriver The guardian.
Israel sier de oppretter en trygg sone på Gaza for gisselet.
Dette er første gissel som frigis etter våpenhvilen mellom Hamas og Israel brøt i mars.
Venter svar på våpenhvileforslag
13.41: Tyskland sier at Russland har ut dagen på å godta våpenhvile.
Den ukrainske utenriksministeren sier Russland ignorerer forslaget om våpenhvile. Det melder NRK.
Tyske myndigheter forteller at det forberedes ytterlige sanksjoner mot Russland dersom de ikke inngår en våpenhvile innen mandags utgang, ifølge NRK https://www.nrk.no/ .
Flere europeiske land har fremmet et forslag om en 30-dagers våpenhvile mellom Ukraina og Russland. Russlands president har fortsatt ikke svart på forslaget.
Foxtrot-topp dømt til fengsel
13:25: Sverige: Foxtrot-topp Vanja Mijit (38) er dømt til 11 års fengsel. Det melder VG.
Han er en sentral person i Foxtrot - et beryktet kriminelt nettverk.
Mandag ble Vanja Mijic funnet skyldig i flere tilfeller av grov narkotikakriminalitet. Det skriver Expressen.

Svenske medier skriver at Mijit hadde en ledende rolle i organisert kriminalitet der han, ifølge tiltalen, styrte narkotikahandel fra Serbia og Montenegro.
Han skal også ha gitt flere personer rundt om i Sverige oppdrag om å skaffe, selge og oppbevare store mengder narkotika.
Selv nekter Mijic straffskyld.
Mijic må også, i tillegg til fengselsstraffen, betale rundt 600.000 svenske kroner til staten. Pengene er for fortjenesten han har hatt på narkotikahandelen.
Rawa Majid (38) regnes som lederen av Foxtrot-nettverket og er en av Sveriges mest etterlyste kriminelle. Han har de siste årene oppholdt seg i Tyrkia.
Politi rykket ut til en videregående skole i Malmø
11:43: Det melder Aftonbladet
Flere patruljer er til stede og politiet gjør en kontroll på området. Brannvesen og ambulanse er også på åstedet. Ingen er meldt skadd.
Akkurat nå forhører politiet en mistenkt i saken.
Paven krever at journalister løslates
11:10: Det melder New York Times.
Paven møtte pressen mandag formiddag. Under seansen krever han at journalister over hele verden skal løslates fra fengsel.
Han understreker at pressen skal bidra til å belyse konflikter, og kan bidra i å oppnå fred.
Han oppfordrer journalister til å bruke kunstig intelligens ansvarlig, til å bidra mot polarisering skriver NRK.

Gissel løslates fra Hamas
10:57: Hamas løslater amerikask-israelsk gissel i dag. Frigjøringen skjer til tross for at Israel ikke vil ha våpenhvile. Tvert imot planlegges det å intensivere de militære angrepene mot palestinske områder, ifølge Reuters.
Edan Alexander er det siste overlevende amerikanske gisselet. Han frigjøres for å som en gest mot USAs president Donald Trump.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han vil sette slossingen på pause mens gisselet overføres.
Det russiske konsulatet i Krakow stenges
11:25: Utenriksministeren til Polen, Radoslaw Sikorski, skriver på X at han trekker tilbake samtykket til at det russiske konsulatet i Krakow får fortsette. Det kommer frem etter at de fant bevis på at det var russisk etterretning som stod bak en stor brann på et kjøpesenter i mai i 2024.
– Vi vet nå med sikkerhet at den store brannen i Marywilska kjøpesenter i Warszawa ble forårsaket av brannstiftelse beordret av de russiske spesialtjenestene. Noen av gjerningspersonene er allerede pågrepet, alle de andre er identifisert og ettersøkt. Vi skal ta dere alle, skrev Tusk på X.

17 skolebarn drept i Myanmar
11:20: Opposisjonen i Myanmar melder at 17 skolebarn er drept av militærjuntaen. 20 andre skal være drept, melder Reuters.
Skolen er nær kjernen der det tragiske jordskjelvet skjedde 28. mars, og skjedde til tross for våpenhvilen som er i området grunnet jordskjelvet.
– Ifølge informasjonen vi har så langt, skal 17 elever være drept og 20 skadet, forteller Nay Phone Latt, som er skyggeregjeringen, NUGs, talsperson.
NRK melder at Nay Phone Latt har fortalt at tallene kan stige. Juntaen ønsker ikke å uttale seg, forteller de i en melding til Reuters.
Brigitte Bardot (90) om dyrevelferd: Jeg går til krig
11:05: Den tidligere franske skuespilleren Brigitte Bardot, ber Frankrikes president om å ulovliggjøre hundejakt, melder LeMonde.
Det er elleve år siden sist skuespilleren snakket foran kamera. Bardot er kjent for sitt engasjement for dyrevelferd. I appellen forteller hun at hun går til krig for sitt budskap. Hun forteller at hun har forespurt ulovliggjøringen til den franske regjeringen i over 50 år, uten svar.
– Det er helt nødvendig at at den franske regjeringen i minste fall gir meg denne seieren”, sier hun til den franske kanalen BFMTV, ifølge LeMonde.

Indisk cricketlegende legger opp
10:32: Etter 123 kamper på 14 år, legger nå den indiske cricketspilleren Virat Kohli opp sin karriere, melder AP.
– Det er ikke enkelt for meg å legge opp, men det føles riktig, skriver Kohli på sin Instagram.
AP melder at Kohlis utgang av sporten skjer kort tid etter at Rohit Sharma også har trukket seg fra “test cricket”, en spesiell type cricket. India mister dermed to slagmenn før Indias kamp i England.
Sara Duterte hilser på velgere i Fillipinene

10:25: Den fillipinske visepresidenten Sara Duterte hilser på velgere mandag formiddag før hun selv skal stemme, melder BBC.
Valgdramaet fortsetter i Fillipinene mellom Duterte og Marcos familiene. I dag er 68 millioner velgere på vei til valgurnene.
Tidligere president og Sara Dutertes far, Rodrigo Duterte, er ikke tilstede. Han er holdt igjen i Haag etter arrestasjonen i mars. Den tidligere presidenten anklages for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med sin brutale «krig mot narkotika»
Klokken 20:00 norsk tid stenger valgurnene og resultatet på det dramatiske mellomvalget vil komme. Valget vil fungere som en peiler på både Marcos- og Duterte-familiens popularitet i landet.
USA og Kina kutter toll

10:14: Kina og USA har blitt enige om å redusere toll på varer. Det skriver landene i en felles uttalelse.
Kina kutter tollen på amerikanske varer fra 125 til 10 prosent, og USA kutter toll på kinesiske varer fra 145 til 30 prosent.
Kuttene vil i første omgang vare i 90 dager, mens de fortsetter forhandlingene. Det kommer frem etter at de to landene har hatt møter i Sveits i helgen.
– Vi konkluderte med at vi har en felles interesse. Begge delegasjonene ble enige om at ingen av sidene ønsker en frakobling, sa finansminister Scott Bessent på en pressekonferanse i Genéve til New York Times.
Kurdisk terrororganisasjon oppløses
10:00: Det kurdiske arbeiderpartiet PKK melder om partioppløsning mandag 12.05 gjennom deres egne nyhetsbyrå, melder Al Jazeera
Partiet er klassifisert som en terrororganisasjon av flere land, inkludert Tyrkia, som de har vært i væpnet konflikt med i over 40 år.
PKK-leder Abdullah Öcalan ber nå partimedlemmene legge ned våpnene. Meldingen om partioppløsningen og ensidig våpenhvile står i tråd med Tyrkias nylige fredsinitiativ. Dette kan være starten på en fredsperiode i Tyrkia, skriver Al Jazeera.