Nyoppstartet gatelag håper på å hjelpe mennesker som sliter
Tidlig i år startet Bydel Frogner og fotballklubben Lyn et prosjekt om å få til et gatelag for mennesker med rus- og psykiske utfordringer. I august hadde de første trening.
Steffen Brattbakk Kristiansen er ruskonsulent for Bydel Frogner og hadde et stort ønske om å få til et gatelag for mennesker med ulike livsutfordringer.
– Det startet tidligere i år ved at jeg kontaktet fotballstiftelsen og fotballklubben Lyn å la frem idéen. De var svært positive og interesserte. Deretter søkte vi om midler fra helsedirektoratet, der fikk vi 100 000 kroner, som virkelig satte fart på prosjektet.
I tillegg til midler fra helsedirektoratet, har laget fått penger fra Fotballstiftelsen for å kjøpe inn utstyr. På nyåret er laget en del av budsjettet til Fotballstiftelsen som gjør at de er finansiert. Fotballstiftelsen er de som støtter alle lag med økonomi.
Ønsker å hjelpe
Kristiansen er lagets ruskonsulent og forteller at spillerne kan gå til han om de trenger hjelp med noe.
– Om spillerne ønsker en samtale, eller hjelp til noe med eksempelvis NAV har de mulighet til å komme til meg, slik at jeg kan prøve å hjelpe de og peke de i riktig retning om hvem de kan kontakte.
I tillegg til Kristiansen har laget en andremann som er innom hvis Kristiansen er syk, som spillerne kan prate med.
– Hver torsdag kommer det også en idrettspedagog som vi har samarbeidet veldig tett med. Av han får vi en annen type faglighet og bredde, som kan være med å hjelpe spillerne med eventuelle utfordringer de har.
Det sosiale
Kristiansen har troa på at et tilbud som dette kan hjelpe mennesker som sliter med flere ting.
– Målet er å skape en trygg og fin arena hvor mennesker kan komme seg ut og være sosiale, samtidig som de holder på med noe de liker. Det er det viktigste. Også er det samfunnsnyttig at mennesker er fysisk aktiv og har et godt kosthold, forteller han.
– Vi prøver i tillegg å skape litt rutiner for de som er her. At de kommer seg opp på morgenene og at de har noe å gå til. Noen synes det er fint å bare være her å ha en gjeng å henge og prate med.
Øvelse til arbeidslivet
Kristiansen håper at dette tilbudet kan være med på å få flere av deltakerne ut i arbeid. Det er ikke hovedmålet med opplegget, men han tror deltakerne kan lære mye av å være med på et tilbud som dette.
– Dette er både en formell og uformell arbeidstrening. Det er viktig at de som kommer er med på øvelser og bæring av utstyr både før og etter trening. Vi har i tillegg hatt dugnader. Dette samarbeidet og det sosiale mellom spillerne tror jeg er nyttig for dem å ta med seg når de skal ut i arbeid, sier han.
Et lavterskel tilbud
Kristiansen og laget har treninger hver tirsdag og torsdag fra kl. 11-14. Tilbudet gjelder alle kjønn og mennesker over 18 år.
– Vi starter med kaffe og frukt inne på klubbhuset, før vi går ned i garderoben og skifter til fotballtøy. Så trener vi fra klokken 12 til 13. Etter det er det mulighet for å ta seg en dusj, før vi går opp på klubbhuset igjen og spiser varm lunsj.
– Det er et veldig lavterskel tilbud. Det varierer veldig hvor mange som kommer på trening. Vi bruker å ligge på rundt fem stykk. Det meste vi har vært er vel rundt syv stykker på en trening.
Noen spillere har vært på flere av treningene, mens noen dukker opp innimellom, forteller Kristiansen.
Abraham Tsheaie synes gatelaget er et veldig flott tilbud, men han innrømmer at han var litt spent før den første treningen.
– Da jeg fikk høre om dette tilbudet lurte jeg på om jeg virkelig kunne klare det. Det hørtes tøft ut med to treninger i uka. Både fordi det er en stund siden jeg har spilt fotball og fordi jeg var usikker på hvor god kondisen var, ler han.
Selv om Tsheaie var usikker på om han kom til å klare å møte opp på treningene, er det i dag hans fjortende trening siden oppstart.
– Jeg merker at jeg har fått mye bedre kondisjon og blitt i generelt bedre form. I tillegg synes jeg det er veldig gøy å være her å spille fotball.
Vil bidra
Tsheaie pådro seg en strekk som gjorde at han måtte stå over noen treninger. Men det stoppet han ikke fra å møte opp.
– Da jeg skadet meg ble jeg litt lei meg, men jeg ønsket fremdeles å møte opp og bidra på treningene. Jeg hjalp til med å hente baller og utstyr, samtidig som jeg så på resten av laget trene, forteller han.
Tsheaie kjente noen av spillerne på laget fra før, men han forteller at han føler de har blitt bedre kjent og funnet ut at de har flere like interesser.