Studenter engasjert i klimasaksmål
Klimasøksmålet Arktis er Norges første søksmål som handler om klima og bærekraft. Studentene i Oslo forteller om første dagen i retten og hvorfor de engasjerer seg.
I mai 2016 ga regjeringen tillatelse til oljevirksomhet i Barentshavet, lengre nord enn noen gang. Sammen med Greenpeace arrangerte Natur og Ungdom en demonstrasjon Mandag 4. november, og satt i gang et klimasøksmål på vegne av regjeringens brudd av grunnloven paragraf § 112: rett til et sunt miljø og et levelig klima. Alt startet i 2016 - og November 2019 får klimasøksmålet en ny runde i retten. Tirsdag 5. November startet rettssaken i Lagmannsretten. Journalen møtte lederen av Naturvernstudentene på UiO Aurora Kobernus og student Matilda Agdler etter første dag i retten.
Kjemper for et levelig klima
– Jeg blir alltid overrasket over hvor sterk saken vår faktisk er. Jeg glemmer ofte når vi først anlegger søksmål hvor utrolig viktig dette her er, sier Kobernus til Journalen.
Kobernus beskriver også at hun har lengtet etter følelsen av å være nyttig - at de når fram til noen og at det gjør en forskjell. Klimakrisa er så altoppslukende og gjelder alle og alt - om du er fisker, bonde, geolog eller IT-konsulent gjelder det deg uansett, meddeler hun til Journalen.
En stor del av dette er grunnen til at hun engasjerer seg i temaet. i tillegg til folk som rammes av klimarelaterte naturkatastrofer.
Over hele verden har både unge og voksne samlet seg for å demonstrere på grunn av klimaendringer,og uetiske forhold som er knyttet til bærekraft.
Selv om dette er noe Natur og Ungdom og Greenpeace lenge har jobbet med, er det helt nytt å gå imot regjeringens beslutninger om oljeutvinning.
Hvem har ansvaret?
– Nettopp dette med oljeboringen påvirker klimaet og er noe som angås alle, og det er en del av vår hverdag. Det kan ikke lenger ignoreres, sier Matilda Agdler til Journalen.
Problemet ligger ikke bare i Norge, men alle landene som utvinner olje og de som benytter seg av den, mener hun.
Problemene som oppstår når man begynner å stille spørsmål om holdbarheten og bærekraften av oljeutvinningen, handler om hvordan dette skader mennesker og natur, informerer hun.
Spørsmål som kan komme opp i en sak som dette er om oljeutvinningen er noe som er verdt å fortsette med og satse på i framtiden, og derfor er klimasøksmålet viktig for henne.
Kobernus mener også at både enkeltmennesker og staten har et ansvar - og at vi som borgere må si ifra når noe er galt.
Det er så viktig å ta vare på kommende generasjoner og naturen vi har, mener hun. At ikke isbjørnene og andre truede arter dør ut. Denne utryddelsen av arter beveger seg fortere en forventet, forteller hun til Journalen.
De unge demonstrantene vil ikke lenger la regjeringen sitte med all makten når det bryter Grunnlovens paragrafer. Rettssaken fortsetter videre utover uken, og studentene fortsetter kampen om retten til et levelig miljø.