Sportsvasking med ren samvittighet

Fifa og IOC utestenger russiske utøvere og trenere. Paralymics bestemmer seg først for å beholde dem, men torsdag morgen ombestemmer dem seg.

Panelet HUMAN dokumentarfestival
Sportsvasking engasjerer panelet på HUMAN dokumentarfestival. Fra venstre Sebastian Henriksen, Jan Petter Saltvedt, Trine Angelskår og John Peder Egenæs. Foto: Tuva Sørum

– Sporten vil alltid ha et politisk aspekt ved seg, mener John Peder Egenæs, leder for Amnesty International Norge. 

Autoritære regimer betaler store sportsarrangementer for å overskygge menneskerettighetsbrudd som skjer i landet, mener panelet på den internasjonale dokumentarfestivalen HUMAN.

Sportsvasking var årets ord for 2021, noe som er med på å understreke hvor uadskillelige sport og politikk har blitt. Nå er begrepet mer relevant enn noen gang, på bakgrunn av den russiske invasjonen av Ukraina som pågår akkurat nå.

Panelet HUMAN dokumentarfestival
Sportsvasking engasjerer panelet på HUMAN dokumentarfestival. Fra venstre Sebastian Henriksen, Jan Petter Saltvedt, Trine Angelskår og John Peder Egenæs. Foto: Tuva Sørum

Valgt å utestenge 

Konflikten har gjort at Fifa og IOC har valgt å utestenge russiske utøvere og trenere. Dette har de allikevel ikke gjort under noen andre konflikter, noe Egænes stiller seg kritisk til. 

– De har fått så kritiske tilbakemeldinger fra publikum at de har vært nødt til å ta grep, men det har de ikke gjort før, påpeker Egenæs. 

Videre understreker han hvor problematisk det er at store land som tar del i verdensidretten ikke behøver å ta forbehold, fordi makten og innflytelsen deres er så stor. Norges idrettsforbund har også hatt flere hastemøter, hvor de har besluttet å utestenge russiske utøvere og trenere. Sebastian Henriksen, styremedlem i Norges idrettsforbund, mener vi ikke må være redde for å ta et standpunkt. 

John Peder Egenæs
John Peder Egenæs stiller seg kritisk til at sportsvaskingen. Foto: Tuva Sørum

Lett å glemme i seiersrusen

– Det er lett å glemme sportsvaskingen på store idrettsarrangementer i seiersrusen, forteller han. 

Henriksen synes det er positivt at fokuset endelig faller på sportsvasking, og at vi i fremtiden må vektlegge menneskerettigheter. Han synes derimot også det er viktig at man deltar, på tross av menneskerettighetsbruddene.

– Det er flere grunner til at vi deltar. Folk er stolte av at det arrangeres store idrettsarrangement i deres land, det styrker både økonomi og rykte, sier Henriksen. 

Sport er nasjonsbygging

Trine Angelskår, leder i Norsk PENs Kinautvalg, mener sport er nasjonsbygging og dermed også politisk.

– Norges idrettsforbund, norske politikere og kulturdepartementer har ansvar, mener hun. 

Angelskår forteller at dette går inn i en rekke med at norske myndigheter sier de ønsker å satse på diplomati og dialog. Norske myndigheter har signert avtaler med kinesiske myndigheter om at det skal oppfordres til at norske idrettsutdøvere skal delta i idrettsarrangementer i de respektive landene, forteller hun. 

– Dette er svært problemmatisk, sier Angelskår. 

Fifa og IOC har valgt å utestenge russiske trenere og utøvere fra sporten. Paralympics bestemte seg først for å beholde russiske utøvere i arrangementet, men torsdag morgen ombestemte de seg. Jan Petter Saltvedt, sportskommentator NRK, mener nok er nok og at skillet går ved grove menneskerettighetsbrudd. 

 – Når skal ting få sanksjoner, og hvor mange menneskerettighetsbrudd kan en nasjon begå før de ikke har lov til å kvalifisere seg til VM? Dette blir et spørsmål idretten må ta stilling til fremover, avslutter Saltvedt.

Stikkord